Fisherian runaway

Raison Detre

Jenseits von Gut und Böse
Altın Üye
Fisherian runaway seçilimi, evrimsel biyolojide cinsel seçilimle ilgili bir teoridir ve belirli özelliklerin dişiler tarafından tercih edilmesi nedeniyle zaman içinde abartılı bir şekilde gelişmesine yol açan bir süreçtir.

Bir toplumda veya türde, agresif davranışlar bazı dişiler tarafından belirli sebeplerle cazip bulunabilir. Konuyla ilgili referans sayılabilir : https://eksisozluk.com/umitcan-uyguna-instagramdan-gelen-kadin-mesajlari--6673638

Fisherian runaway seçilimi bu durumda devreye girer: Eğer bu tür dominant özellikler dişiler tarafından sürekli tercih ediliyorsa, zamanla erkeklerde bu özellikler daha abartılı hale gelir. Bu süreç, aslında "runaway" (kontrolden çıkma) şeklinde işler (bknz surlardan kızı kesip atan adam), çünkü seçilen özellik zamanla daha baskın ve belirgin hale gelir, hatta türün genel yapısına zarar verecek boyutlara bile ulaşabilir. Örneğin, bu tür erkeklerin sosyal ilişkileri zayıflasa da, dişilerin bu tür erkeklere olan tercihleri devam ettiği sürece, bu tür davranışlar evrimsel bir avantaj haline gelir.

Bu tercih, fiziksel gücü veya dominant davranışları hayatta kalma açısından avantajlı gören kültürel veya evrimsel normlardan kaynaklanır. Dişi bireyler, bu tür özelliklerin potansiyel partnerlerinde kendilerini ve yavrularını koruma yeteneği sunduğuna inanırlar.

21. yy da sosyal dinamiklerin içine katılmış modern kadında, bu tür davranışlar ve seçimler gözlemlenmeyebilir, ancak bu sanrı savaşlar yahut doğa gücünü gösterip bu konforu kadınların elinden alana kadardır.
II. Dünya savaşı bebek patlaması olayı, bize kaosun nasıl tercihleri gerisin geri değiştirdiğinin örneğidir. Yani elit arzularınız bir savaş ya da doğal afet durumunda kaba saba ama güçlü ve cesur erkeklere yönelir, çünkü güvenlik, üreme ve sürekliliği vaad eder. Bu genetik bir kod. :D Link

Fisherian runaway kavramı da tam olarak bunu bize tavus kuşlarının biyolojik olarak elverişsiz kuyruklarından örnek vererek açıklar, cinsel seçilim teorisine göre tavus kuşlarının kuyruk uzunlukları dişileri etkilemekte ki en önemli faktörlerinden biri olduğu için evrimsel süreçte hala varlığını sürdürmeyi başardı. Bunu bin yıllardır insanların icra ettiği tüm davranış modelleri ve bunların suistimali üzerinde "runaway" düşünebilirsiniz.

Tuz

💫 Maybe in Another Life...
Altın Üye
Belirli özellikleri seçmiyoruz nefes alsın yeter :)

Günışığı

Altın Üye
Zaten ortalık aşk yokluğundan kırılıyor... Bunlar hep @Eros un suçu. Yaşlandı galiba aşk okunu isabet ettiremiyor

Süreyya

Spákona
Süper Mod
Raison beycigim..
Kognitif algi ile runaway fisherian sürecinin esitligini mi savnunuyon?

Zira badboy a duyulan ilgi, estetiksel tartisma alaninda pek bi yeri yok galiba...daha cok psikolojik vaka.
Ama dersen ki, kötü cocuklarin hepsi yakisikli o zaman haklisin derdim.s.s.

Raison Detre

Altın Üye
Raison beycigim..
Kognitif algi ile runaway fisherian sürecinin esitligini mi savnunuyon?

Zira badboy a duyulan ilgi, estetiksel tartisma alaninda pek bi yeri yok galiba...daha cok psikolojik vaka.
Ama dersen ki, kötü cocuklarin hepsi yakisikli o zaman haklisin derdim.s.s.

Güç unsurunun kriz zamanlarında yönelim ve tercihleri nasıl etkin bir şekilde değiştirdiğini ve estetiğin bu kriz durumlarında ne kadar önemsiz olduğunu söylüyorum belki bilemedim. Konudan bağımsız sen nerdesin yahu

Süreyya

Spákona
Süper Mod
Güç unsurunun kriz zamanlarında yönelim ve tercihleri nasıl etkin bir şekilde değiştirdiğini ve estetiğin bu kriz durumlarında ne kadar önemsiz olduğunu söylüyorum belki bilemedim.

Mantikli.
Süt tozunun etkileri de olabilir.
Z kusagini doguran neslin, kafasi gidik nesilden egitilmesi gibi felan fisman bilemedim.d

Surreyanian runaway yaptim galiba.
Balik misali derinlere dalip, regenere olup su üstüne cikmis olabilirim.s.s

Nasilsin?

Raison Detre

Altın Üye
Mantikli.
Süt tozunun etkileri de olabilir.
Z kusagini doguran neslin, kafasi gidik nesilden egitilmesi gibi felan fisman bilemedim.d

Surreyanian runaway yaptim galiba.
Balik misali derinlere dalip, regenere olup su üstüne cikmis olabilirim.s.s

Nasilsin?

Kemale yürüyoruz işte , bi gözüm toprakta :d

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Cevaplar
0
Görüntüleme
200
Üst Alt