Gaziler Günü19 Eylül Gaziler Günü’nde Kahraman Gazilerimizi Minnetle Anıyoruz

Erkek tavlası nasıl oynanır?

Piraye

Altın Üye

Tavlada toplam 30 tane pul bulunuyor​

avla oyununda siyah ve beyaz olmak üzere iki çeşit pul bulunur. Her iki pul çeşidinden de 15 adet pul vardır. Tavlada amaç tüm pullarınızı kendi hanenize toplamaktır. Tavlanın erkek tavlası ve kız tavlası olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerin hem dizilişi hem de oynanışları farklılık gösterir. Tavlada pulların dizimine göre oynanış yönü de farklılık göstermektedir.

Erkek tavlası dizilişi nasıldır?​

fullscreen

Erkek tavlası dizilişi nasıldır?

Erkek tavlasında pullar 5'li, 3'lü ve 2'li olacak şekilde dizilir. Görselde tavla pullarının nasıl dizileceğini görebilirsiniz. Pul dizilimi tamamlandıktan sonra her iki oyuncu da zar atar ve yüksek zar atan oyuncu oyuna başlamaya hak kazanır. Tavla oyunu iki zarla oynanır. Her oyuncu sırası geldiğinde iki zarı da atarak kaç hane oynayacağını belirler. Oyuna başlamak için yüksek zar atan oyuncu pullarını boş hanelere hareket ettirir.

Oyuncu istediği pulu oynayabilir ve o an bulunduğu hanesine istediği kadar pul toplayabilir. İlk başlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta rakibin hanesinden mümkün olabildiğince çabuk kaçmaktır.

Tavla yönü nasıldır?​

fullscreen

Tavla yönü nasıldır?

Erkek tavlası olarak bilinen bu tavla çeşidinde amaç pulları kendi hanenize toplamak ve daha sonra pulları almaktır. Kendi haneniz genelde sağ alt tarafta kalan hanedir. Erkek tavlasında pullar görselde de görebileceğiniz üzere saat yönünde veya saat tersi yönünde hareket edebilir.

Görselde siyah pulların siz ve beyaz pulların rakibiniz olduğunu düşünelim. Bu durumda pullarınızı görseldeki oklar yönünde toplamanız gerekir. Beyaz pulları olan rakibiniz de size göre tam tersi şekilde hareket etmelidir. Burada önemli olan birbirinizle karşılaşmanız ve birbirinizi 'kırmanızdır'.

Erkek tavlası nasıl oynanır?​

fullscreen

Erkek tavlası nasıl oynanır?

Yüksek zar atan kişi oyuna başlar. Burada önemli olan pulların tek başlarına yani 'açık' bir şekilde bırakılmamasıdır. Hane içerisinde pullar hareket ettirilirken üst üste getirilmeye çalışılır. Üst üste getirilen pullar rakip tarafından kırılamaz. Buna tavla dilinde 'kapı' adı verilir. Atılan her iki zarın puanı da oynanmalıdır. Bu sayıları farklı pullarla oynayabileceğiniz gibi aynı pulu da oynayabilirsiniz. Eğer zarları çift atarsanız, yani her iki zarı da aynı sayıda atarsanız toplamda 4 kez bu sayıyı oynama hakkı kazanırsınız.

Tavlada tüm pullarını önce toplayan oyuncu kazanır ve 1 puan alır. Kazanan oyuncu, rakibi diğer pullarını toplamadan tüm pullarını toplarsa bu duruma 'mars' adı verilir. Bu durumda mars yapan oyuncu 2 puan kazanır.

Era

𝖄𝖚𝖟𝖚𝖐𝖑𝖊𝖗𝖎𝖓 𝕰𝖋𝖊𝖓𝖉𝖎𝖘𝖎
Bronz Üye
Rus bir kadınla evli olan arkadaşım 10 senelik evlilik hayatında sonunda ekenomik nedenlerden Rusya'ya taşınma kararı aldı. Bu karardan ötürü bazı eşyanlarını ailesi ve arkadaşlarına dağıtıyordu bizde bir kaç şey içinde tavla düştü. Sen bu konuyu açmadan önce eşim ben erkek tavlası oynamasını bilmiyorum dedi. Bende üzülme ben sana öğretirim demiştim. Bu muhabbetten birkaç saat sonra bu konun açılması tesadüf olabilir mi bilmem ama çok şaşırdım :honk:

Nyctophilia

Gümüş Üye
Hayatım boyunca merak etmediğim tek şey olabilir.
Futbolda bile bi kere taç ne demek diye bir iki sormuslugum var. Penaltiyi hala cozemedim.

Era

𝖄𝖚𝖟𝖚𝖐𝖑𝖊𝖗𝖎𝖓 𝕰𝖋𝖊𝖓𝖉𝖎𝖘𝖎
Bronz Üye
Valla bilmiyorum.
Futbolun boktanlığı bir tarafa, genel kültür açısından haklısınız aslında. Kendimi bu konuda geliştirmeliyim.

Futbolun babarca bir oyun olduğunun dışında bunu seyretmenin bile barbarca olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü maddi olarak sana hiçbir şey katmayan bir takım için arkadaşlarınla bile kanlı bıçaklı olabilmen bana her zaman saçma gelmiştir. Fakat küçüklükten kalan bir alışkanlık olduğu için takip ediyorum. Bi dakika ya konumuz tavla :haha:

Hiçsel

Bronz Üye
Anlayamıyorum taşların gidiş sırasını

Geri
Üst Alt