Chen

🎈
Forum Sorumlusu
Erich Fromm’un “Olmak ya da Sahip Olmak” Kavramı Nedir? Detaylı Anlatım ve Felsefi Yorumu

Erich Fromm’un “Olmak ya da Sahip Olmak” kavramı, modern insanın yaşam biçimini ve değer anlayışını sorgulayan önemli bir düşüncedir. Fromm, aynı adlı eserinde insanların hayatlarını iki temel yönelim üzerinden sürdürdüğünü savunur: “sahip olmak” (having) ve “olmak” (being). Bu ayrım, bireyin dünyayla kurduğu ilişkiyi, mutluluğunu ve varoluş biçimini derinden etkiler.

Sahip Olmak (Having) Nedir?

Sahip olmak yönelimi, bireyin kendini sahip olduğu şeyler üzerinden tanımlamasıdır. Bu şeyler maddi olabileceği gibi statü, güç, bilgi ya da insanlar bile olabilir. Bu anlayışta kişi için önemli olan “ne olduğu” değil, “neye sahip olduğu”dur.

Sahip olmak odaklı birey:
- Maddi birikime ve tüketime önem verir
- Kimliğini mal varlığı ve statü ile tanımlar
- Kaybetme korkusu yaşar
- Rekabetçi ve kıyaslayıcıdır

Fromm’a göre bu yaklaşım, modern kapitalist toplumda yaygın olup insanı yabancılaştırır ve mutsuzluğa sürükler.

Olmak (Being) Nedir?

Olmak yönelimi ise bireyin sahip olduklarından ziyade nasıl bir insan olduğuna odaklanır. Bu anlayışta önemli olan yaşamak, deneyimlemek, üretmek ve kendini gerçekleştirmektir.

Olmak odaklı birey:
- Anı yaşar ve farkındalık sahibidir
- Paylaşımcı ve üretkendir
- Sevgi, empati ve yaratıcılığı ön planda tutar
- Kimliğini içsel değerleriyle oluşturur

Fromm’a göre gerçek özgürlük ve mutluluk, “olmak” yöneliminde mümkündür.

İki Yaklaşım Arasındaki Temel Farklar

- Sahip olmak: Tüketim, kontrol ve biriktirme odaklıdır
- Olmak: Deneyim, üretim ve farkındalık odaklıdır

- Sahip olmak: Dış dünyaya bağımlıdır
- Olmak: İçsel gelişime dayanır

- Sahip olmak: Geçicidir ve kaygı üretir
- Olmak: Kalıcıdır ve huzur sağlar

Felsefi ve Psikolojik Yorumu

Fromm, modern toplumun insanı “sahip olmaya” yönlendirdiğini ve bunun bireyin özünden uzaklaşmasına neden olduğunu savunur. Ona göre insanlar, tüketim kültürü içinde kendilerini nesnelerle tanımlamaya başlar ve bu da varoluşsal bir boşluk yaratır.

“Olmak” ise daha bilinçli, özgür ve anlamlı bir yaşam biçimidir. Bu yaklaşımda birey, kendini gerçekleştirmeye ve gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelir.

Günümüzde “Olmak ya da Sahip Olmak”

Bu kavram günümüzde:
- Tüketim kültürü eleştirilerinde
- Minimalizm ve sade yaşam akımlarında
- Kişisel gelişim ve farkındalık çalışmalarında

sıkça ele alınmaktadır. Özellikle modern dünyada artan tatminsizlik, Fromm’un bu ayrımını daha da önemli hale getirmiştir.

Verilmek İstenen Mesaj

Fromm’un temel mesajı, insanların sahip olduklarıyla değil, nasıl bir insan olduklarıyla değer kazandığıdır. Gerçek mutluluk, tüketmekte değil; üretmekte, sevmekte ve deneyimlemektedir.

images

“Olmak ya da Sahip Olmak”, modern insanın yaşam tarzını sorgulayan güçlü bir düşüncedir. Fromm’un bu yaklaşımı, bireyin daha anlamlı, özgür ve doyumlu bir hayat sürmesi için “olmak” yönelimini benimsemesi gerektiğini vurgular.

Piraye

Altın Üye
işte bütün mesele bu

Üst Alt