Domates İhracat Kısıtlaması Kaldırıldı

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Tarım ve Orman Bakanlığı, fiyatlardaki artış ve depremin etkisini gerekçe göstererek 14 Nisan 2023’e kadar domates ihracatına getirdiği kısıtlamayı kaldırdı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün, bugün 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda “Bakanlık Makamından alınan ‘olur’ ile domates için uygulanan kısıtlama kaldırılmıştır” denildi.

Çiftçiler, 2 Mart 2023’te alınan kararı protesto etmişti. Antalya'nın Kaş ilçesindeki çiftçiler, geçtiğimiz gün D-400 karayolunu trafiğe kapatarak kararın iptal edilmesini istemişti

-a-

Altın Üye
Ülkemize hem serbest ekonomi politikası uygulanıyor hem de sürekli bişeylere kısıtlama getiriliyor. İhracata kısıtlama getirmezse vatandaşa sofrasında yiyecek domates kalmıyor çünkü ihraç edilen üründen daha fazla kazanım söz konusu ayrıca kdv iadeside cabası oluyor.

Kısıtlasa bu sefer üretici ayağa kalkıyor kazancında azalma olduğu için.

Çok berbat bi durumdayız. Çok yakın zamanda paranın hiç bir işe yaramadığını tüm dünya olarak anlayacağız. Ama artık her şey bitmiş olacak.

İmkanı olan herkesin bişeyler üretmesi için tüm devletlerin teşvik uygulaması gerekli. Ama herkes şuan; ilaç, sağlık, savaş endüstrisine odaklanmış durumda.

Konu başlığını ilk olarak Domestos ihracatı okudum :)

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Bilmem üretmeden nasıl gelişeceğiz

CaT

🎈
Board Admin
Ne cahilmisim, öyle bir kisitlama mi varmis? Sebebi? Piyasada fazla domates bulunmasin, fiyatlar kitliktan dolayi artsin diyemi? Yokss cokmu kötümser baktim olaya?

-a-

Altın Üye
Ne cahilmisim, öyle bir kisitlama mi varmis? Sebebi? Piyasada fazla domates bulunmasin, fiyatlar kitliktan dolayi artsin diyemi? Yokss cokmu kötümser baktim olaya?
Estağfirullah cehalet demeyelim, sadece ilgi ve alaka kişinin mesleği ile gündelik yaşamı ile ilgili biraz ondan kaynaklı olarak dünya nüfusunun en azından 90% bu gibi konulardan habersizdir.

İhracat kısıtlaması; ülkedeki ihtiyacın giderilmesi amacıyla konur. Mesela geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketinden sonra çadır ve barınma amaçlı üretilen konteynerlerin ihracatına 3 ay yasak getirilmişti. Çünkü ülkenin kendi ihtiyacının giderilmesi için.

İthalat kısıtlaması ise; ülkedeki aynı ürünün üreticilerini koruma amaçlıdır.

Damping, antidamping, teşvik, dahilde işleme vb bi sürü türevleri vardır.

• Beğen
Tepkiler: CaT

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu

Elbette çiçeğim üretimde kotamız var

Bu sebeple çiftçi köyünü bırakıyor

Bu sebeple şeker fabrikaları vs kapatılıyor el değiştiriliyor özelleştiriliyor vs

Kota üzeri üretime de ceza var

Üstelik akaryakıta gelen zamlar da zaten iyice üreticinin belini büktüğü için üretemiyor

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Ben ne kadar da halkçı düşünmüşüm nffjd

• Kalp

CaT

🎈
Board Admin
Estağfirullah cehalet demeyelim, sadece ilgi ve alaka kişinin mesleği ile gündelik yaşamı ile ilgili biraz ondan kaynaklı olarak dünya nüfusunun en azından 90% bu gibi konulardan habersizdir.

İhracat kısıtlaması; ülkedeki ihtiyacın giderilmesi amacıyla konur. Mesela geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketinden sonra çadır ve barınma amaçlı üretilen konteynerlerin ihracatına 3 ay yasak getirilmişti. Çünkü ülkenin kendi ihtiyacının giderilmesi için.

İthalat kısıtlaması ise; ülkedeki aynı ürünün üreticilerini koruma amaçlıdır.

Damping, antidamping, teşvik, dahilde işleme vb bi sürü türevleri vardır.

Tamam ihracata kisitlamaya okeyim.. üretim kisitlamasinda, kisitlayan kisilere güvenemiyorum.. ki zaten @Chen De cok taraftar degil gibi?

CipraLex

Gümüş Üye
İthalat üreticiyi korumak için gerekli. Fakat üreticinin elindeki ni de yok pahasına alınmaya çalışılmasına da karşıyım. Gerçi ihracata karşı olduğum kısımlar var. Üretilen ürünlerin birinci kalitesi ihracat için ayrılıyor. İkinci üçüncü kaliteler iç piyasada ertiliyor. Ancak yurt dışından ilaç böcek vs.. gibi sorunlardan ürün geri gönderilirse (ki imha edilmesi lazım normalde) o zaman pazarlarda birinci kaliteyi görüyoruz genelde.

Karışık mevzular ama işin özü ve temeli üreten bir ülke olmamız gerekiyor. Özellikle tarım konusunda kendi kendimize fazlası ile yetebilecek potansiyelimiz olan bir ülkeyiz ama gel gör dünyanın öbür ucundan gelen mercimek yerli üretim mercimekten daha ucuza satıldığı sürece zor süreçler bunlar...

• Sad

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Tamam ihracata kisitlamaya okeyim.. üretim kisitlamasinda, kisitlayan kisilere güvenemiyorum.. ki zaten @Chen De cok taraftar degil gibi?
Eee bunun yanı sıra da efendim siz üretmeyin ekmediğiniz tarlaya devlet ödeme yapacak ekili alan göstermeniz yeterli gibi teşvikleri ne yapacağiz

Bir de yalanladılar ama bizim akrabaların çoğu bu şekilde ekilmemiş yerler için ücretini aldi

Adam hasatla 1 yılını geçirecek işi o çünkü işçinin masraflarını vs de düşününce ekmeden boş tarlanın ücretini almak daha cazip geliyor zaten alan küçük masraf büyük gidip şehirde iş bulurum tarlamın parasını da alirim ohhh

Derken küçük çiftçi üretimden çekiliyor

-a-

Altın Üye

@Küboo @Chen Zaten üretimde bir kısıtlama yok. Aksine üretime her zaman destek var. Yanlış bir algı var sizde.
Burada konu ihrcatına kısıtlama var.

15 yıldır işin içinde olan biri olarak söylüyorum. Özellikle son 5 yıldır üretime, üreticiye, çiftçiye verilen desteği görmeyen ya kördür, ya art niyetlidir.

Aklınıza gelmeyen türde destekle hem çiftçi, hem sanayici üretim yapması için destekleniyor.

Pandemi döneminde tarımın çok daha gerekli olduğu algısı inanılmaz bir kazanç getirdi çiftçiye. Ömürlerinde göremeyecekleri kazançlar elde ettiler. Tabi bu gerçek anlamda çiftçilik yapanlar için geçerli.
Köyde kahvehanede pişti oynayan çiftçi ve hayvancıyı kast etmiyorum. Aksini düşünen mutlaka vardır ama gerçek hayat tamda bu bahsettiğim gibi.

Siyaset yapmadan ekonomi konuşabilirim isteyenle. Siyasete gireceksek yokum. 🙂

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
İthalat üreticiyi korumak için gerekli. Fakat üreticinin elindeki ni de yok pahasına alınmaya çalışılmasına da karşıyım. Gerçi ihracata karşı olduğum kısımlar var. Üretilen ürünlerin birinci kalitesi ihracat için ayrılıyor. İkinci üçüncü kaliteler iç piyasada ertiliyor. Ancak yurt dışından ilaç böcek vs.. gibi sorunlardan ürün geri gönderilirse (ki imha edilmesi lazım normalde) o zaman pazarlarda birinci kaliteyi görüyoruz genelde.

Karışık mevzular ama işin özü ve temeli üreten bir ülke olmamız gerekiyor. Özellikle tarım konusunda kendi kendimize fazlası ile yetebilecek potansiyelimiz olan bir ülkeyiz ama gel gör dünyanın öbür ucundan gelen mercimek yerli üretim mercimekten daha ucuza satıldığı sürece zor süreçler bunlar...
Rusyadan Gdo'lu diye dönen tonlarca domates yine iç pazarda kol gibi fiyata satişa çıktı fkdkj taştan yumuşacak şeyleri öğütüyoruz

• Sad

CipraLex

Gümüş Üye
Eee bunun yanı sıra da efendim siz üretmeyin ekmediğiniz tarlaya devlet ödeme yapacak ekili alan göstermeniz yeterli gibi teşvikleri ne yapacağiz

Bir de yalanladılar ama bizim akrabaların çoğu bu şekilde ekilmemiş yerler için ücretini aldi

Adam hasatla 1 yılını geçirecek işi o çünkü işçinin masraflarını vs de düşününce ekmeden boş tarlanın ücretini almak daha cazip geliyor zaten alan küçük masraf büyük gidip şehirde iş bulurum tarlamın parasını da alirim ohhh

Derken küçük çiftçi üretimden çekiliyor
Buna bende şahidim. Elbistan da okuduğum dönemlerde arkadaşın ailesinin tarlası vadı. Yalan olmasın 100 dönüme yakın. Ne ektiklerini sorduğumda biz işletmiyoruz tarla kirada aylık yatırıyorlar kirasını dediğinde işleten ne ekiyor diye sormuştuk. Onlarda bir şey ekmiyormuş. Tarla boş durması için kiralanıyor. Bu dediğim yeni bir olay değil 20 yıl öncesinden bahsediyorum.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
@Küboo @Chen Zaten üretimde bir kısıtlama yok. Aksine üretime her zaman destek var. Yanlış bir algı var sizde.
Burada konu ihrcatına kısıtlama var.

15 yıldır işin içinde olan biri olarak söylüyorum. Özellikle son 5 yıldır üretime, üreticiye, çiftçiye verilen desteği görmeyen ya kördür, ya art niyetlidir.

Aklınıza gelmeyen türde destekle hem çiftçi, hem sanayici üretim yapması için destekleniyor.

Pandemi döneminde tarımın çok daha gerekli olduğu algısı inanılmaz bir kazanç getirdi çiftçiye. Ömürlerinde göremeyecekleri kazançlar elde ettiler. Tabi bu gerçek anlamda çiftçilik yapanlar için geçerli.
Köyde kahvehanede pişti oynayan çiftçi ve hayvancıyı kast etmiyorum. Aksini düşünen mutlaka vardır ama gerçek hayat tamda bu bahsettiğim gibi.

Siyaset yapmadan ekonomi konuşabilirim isteyenle. Siyasete gireceksek yokum. 🙂
Pekı halka neden yansimiyor bu destek?

-a-

Altın Üye

İthal mercimek ile yerli mercimek arasında veya ithal pirinç ile yerli (Gönen / Baldo) pirinç arasındaki fark; Honda ile BMW arasındaki fark kadar var. Her yönüyle.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Buna bende şahidim. Elbistan da okuduğum dönemlerde arkadaşın ailesinin tarlası vadı. Yalan olmasın 100 dönüme yakın. Ne ektiklerini sorduğumda biz işletmiyoruz tarla kirada aylık yatırıyorlar kirasını dediğinde işleten ne ekiyor diye sormuştuk. Onlarda bir şey ekmiyormuş. Tarla boş durması için kiralanıyor. Bu dediğim yeni bir olay değil 20 yıl öncesinden bahsediyorum.
Evet işte @-a- nın söz ettiği destek bu galiba jfjdn

CipraLex

Gümüş Üye
İthal mercimek ile yerli mercimek arasında veya ithal pirinç ile yerli (Gönen / Baldo) pirinç arasındaki fark; Honda ile BMW arasındaki fark kadar var. Her yönüyle.
Farkını bilmiyorum. Tarım ürünlerinde yerli tercih ediyorum. İthal ürün ancak Türkiye de üretilmiyorsa tercih ediyorum. Defalarca markete mercimek almak için gidip yerli üretim bulamadığımdan almadan çıktığımı bilirim..:D

-a-

Altın Üye
Farkını bilmiyorum. Tarım ürünlerinde yerli tercih ediyorum. İthal ürün ancak Türkiye de üretilmiyorsa tercih ediyorum. Defalarca markete mercimek almak için gidip yerli üretim bulamadığımdan almadan çıktığımı bilirim..:D
Zaten görsel olarak anlayabilirsiniz farkı. O derece. Yerli üretim tercihiniz için ayrıca teşekkürler! 🙂

-a-

Altın Üye
Evet işte @-a- nın söz ettiği destek bu galiba jfjdn
Hayır tabikide bu değil bahsettiğim destek. Bu bahsettikleriniz minimal örnekler ve aslında tam olarak şahit olunmayan -miş / -mış gibi durumlar.
Benim mevcut sektörüm şuan tarım.
Makine ve ana ekipman üretimi. Ve herşeyi görüp yaşayarak dile getiriyorum :)

• Beğen
Üst Alt