Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,466
Çözümler
4
Tepki puanı
12,991
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Diş ve diş eti yüzeylerinde biriken bakterilerin neden olduğu plakların, tükürükteki minerallerle sertleşip sabitlenmesi şeklinde ortaya çıkan ve lekeler şeklinde görülen diş problemine diş taşı veya tartar denmektedir.

Diş tartarının oluştuktan sonra temizlenmesi için mutlaka diş hekimine danışılması ve profesyonel bir temizlik yapılması gerekmektedir.

Peki diş tartarı nasıl temizlenir ve hasta bu süreçte nelere dikkat etmelidir?


Bakterilerin yol açtığı, diş ve diş eti yüzeylerinin etrafında oluşan yapışkan tabaka plak olarak adlandırılır. Canlı bakterilerin ve tükürüğün bir birleşimi olan plak için “dental biyofilm” tabiri de kullanılır.

Plak katmanı dişlerin etrafına yapışan bakterilerin, yeme içme esnasında alınan karbonhidratlarla beslenmesiyle büyür ve ilerler.

Diş minesi üzerinde aşındırıcı etkiler gösteren plaklar, sertleşip asitler üretmeye başlar ve daha kalıcı, daha ciddi bir sorun olan diş tartarına dönüşerek diş yüzeyinde sabitlenirler.

Diş tartarı olan dişlerde;

Diş çürümesi
Dişlerin sararması
Dişeti hastalıkları
Ağız kokusu
Diş kaybı
gibi sorunlar söz konusu olabilir.

Diş plakları düzgün şekilde temizlenmediğinde katılaşarak tartara dönüşmekte ve bu da diş fırçalamakla çıkmayacak kalıcı bir bakteri oluşumu anlamına gelmektedir.

Tam da bu nedenlerden dolayı diş plaklarının günlük diş temizliğiyle ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.

Diş Tartarı Nasıl Yok Edilir?


Diş etlerinizde iltihap veya kızarıklık gibi bir sorun yoksa, günde iki kere florür bazlı diş macunuyla dişlerinizi fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız, plak oluşumunun önüne geçmek için yeterli olabilir.

Diş tartarı ile sonuçlanabilen plak oluşumu ve bakteri birikmesi gibi sorunlar dişlerin rutin temizliği ve özenli fırçalama ile kontrol edilebilir. Ancak diş eti çizgisinin altında plak ve taş oluşumu gözlemlenirse, ölçeklendirme ve / veya kök planlaması adı verilen tedavi prosedürleri gerekebilir.

Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?


Cerrahi olmayan ölçeklendirme ve kök planlama prosedürleri, diş köklerinin etrafında ve diş etlerindeki küçük ceplerde biriken bakterilerin temizlenmesi için tercih edilir. Diş hekiminiz, bu prosedür kapsamında, dişlere yapışan çimento benzeri maddeleri kazımak için profesyonel ekipmanlar kullanır.

Diş Tartarı Temizleme Fiyatları


Başvurmuş olduğunuz kliniğin veya ağız sağlığı merkezinin tabi tutulacağınız işleme göre kendi ücretlendirme tarifesi bulunmaktadır.

Diş tartarı temizleme işlemleri için;

Sorununuzun ciddiyeti
Kaç dişe uygulama yapılacağı
Uygulama sonrası ek tedavi gerekip gerekmediği
gibi durumlara göre sizden istenen ücretler de değişecektir.

Kesin ve size özel fiyat bilgisi için diş hekiminizle görüşmeniz ve değerlendirmeye tabi tutulmanız önerilir
 
Üst Alt