Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
47,575
Çözümler
4
Tepki puanı
14,276
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Danimarka’dan doğan felsefenin temeline bakıldığında “nasıl mutlu olunabilir” sorusuna cevap aranır. Hygge kelimesinin karşılığı tam olarak yoktur. Telaffuzu ise “huggah” şeklindedir. Mutluluk, huzur, rahatlık, sıcaklık, samimiyet gibi kavramları beraberce barındırır hygge kelimesi.

Hygge felsefesi olmazsa olmaz on temel esastan oluşmaktadır.

1.Atmosfer

Ne çok az, ne çok fazla düsturuyla oluşturulan iç mekan tasarımlarında göz yorucu renkler, nesneler, ihtiyaç fazlası eşyalardan kaçınılır. Sade pastel tonlarda rahatlığı ön plana çıkartılacak şekilde tasarımlar yapılıyor. Bolca yastıklı konforlu kanepeler, doğal kokusuz mumlar, şömine en göze çarpan nesnelerdendir. Atmosferde güvenli olduğunu hisseden insan için huzur kaçınmaz bir histir. Huzurlu bir insan ise istem dışı mutluluk hisseder.


2.Anda Kalma

İnsan yaşadığı anda kalmalıdır. Ne geçmişin pişmanlığı ne gelecek endişesi olmalıdır. Diğer bir kavramda içinde bulunduğu atmosferin tadına varmalıdır. Sohbet ortamında sohbete katılmayıp bir köşe elinde cep telefonuyla meşgul olan insan anın tadını çıkartamaz.

3.Küçük Şeylerle Mutlu Olmak

Mutlu olmak için Paris’ten kürk almanız gerekmiyor. Mutluluğu maddiyata bağlamak doğru değildir. Hastanede fizik tedavi gören hareketleri kısıtlı olan bir çocuğun gözlerindeki mutluluğa şahit olduğum bir anım var benim.


4.Şükredebilmek

İnsan her ne halde olursa olsun şükredebildiği ölçüde mutludur. Ve her ne halde olursa olsun ondan daha kötü halde olan insanların varlığının bilincinde hareket etmelidir. Şükreden insan yaşadığı her andan zevk alan insandır.

5.Eşitlik Bilinci

Kimse kimseden üstün değildir insan olmak nispetince. Bir aile toplantısında yemekler hazırlanırken paylaşılarak, yavaş yavaş, sohbetle, çay kahve içilerek yapılırsa o yemeğin tadından yenilmez. İş paylaşımları her zaman insanlara keyif verir. Ortak bir payda da buluşup ortaya bir şeyler çıkartmak güzel bir duygudur

6.Uyum

En önemli esastır bence uyum. İnsan uyumsuz her ne varsa hayatında çıkarmalıdır. Uzak durulması gerekir uyumsuzluktan. Fakat uyumsuzluğun kaynağı kendisiyse işte o zaman alanında uzman olan bir psikologdan destek alması gereklidir.

7.Rahatlık


İnsan kendini rahat hissettiği ölçüde mutludur. Rahat giyinmeli, rahat bir ortamda yaşamalı ve rahat ettiği insanlarla beraber olmalıdır. Rahat olmanın sırları her insanın içinde gizlidir. Kendini dinlediğinde insan, rahat olacağı olguları bulabilir.

8.Beraber Olmak

Yalnızlığa mahkûm olmak kimseyi mutlu kılmaz. İnsan sevdiklerinle beraber olursa mutlu olur. Neşeli sohbetlerin olduğu kahve saatleri iple çekilir olmalıdır.

9.Kararında Olmak

Her şey olması gereken kadar olmalıdır. Dozu ayarlayabilmektir buradaki tılsım. Ne çok lüks, ne çok sefil. Araştırmalar sonucu orta kesimin her daim daha mutlu olduğunu gözlemliyoruz.

10.Sığınak

Dönüp dolaşıp başa gelmeyi severim ben. Atmosferle başlayıp sığınakla bitirmenin anlamı başka oldu. Sıcak atmosferli bir sığınak, sığınacak bir yer, bir yürek, bir kucak… ya da bir bakış… mutluluğu aralayan güvende olma hissiyatı…

Mutlu olma felsefesi olan hygge’ya göre mutluluğun olmazsa olmazı sıcacık gülümseme ve yapmacıktan uzak bir karakterdir.
 

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,138
Tepki puanı
2,233
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
Ve her ne halde olursa olsun ondan daha kötü halde olan insanların varlığının bilincinde hareket etmelidir.

veronika ölmek istiyorda da değiniyordu bu konuya. Aslında insanlar başkalarının başına gelen korkunç olaylardan zevk alıyordu böylece kendini şanslı ve mutlu hissedebiliyordu……. :honk:
 
Üst Alt