Çelikten Daha Güçlü Malzame Geliştirildi

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,993
Çözümler
4
Tepki puanı
13,150
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘ndeki bilim insanları, yakın gelecekte son derece sağlam telefonlar ve elektronik aletler üretmenin önünü açan, çelik kadar güçlü plastik kadar hafif bir malzeme geliştirdiklerini iddia etti.

2015 yılında, ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı (NRL), Spinel adını verdikleri, camdan çok daha güçlü ve kırılmaya karşı dayanıklı olduğunu iddia ettikleri özel bir seramik malzeme geliştirmişti. 2016 yılında, Tokyo Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen polieter-tiyoüre adı verilen bir polimer, kendi kendini iyileştiren akıllı telefon ekranları üretebileceklerini iddia ederek gündeme oturmuştu.

2017‘de, altıgen Boron Nitrür (hBN), Grafen ve C60 birleştirilerek kırılmaz akıllı telefon ekranları için yeni bir “mucize malzeme” diye bir malzeme ortaya çıkmıştı. Birkaç ay önce ise, McGill Üniversitesi‘nden bilim insanları, yumuşakçaların kabuklarından esinlenerek cam gibi kırılmayan ve plastiğe benzer bir esnekliğe sahip cam benzeri bir malzeme geliştirmişlerdi.

Yukarıda bahsedilen tüm buluşlarla ilgili tek sorun, tüketici elektroniği için kitlesel pazara denilen hiçbir şeyin sunulmamasıdır. Kısacası hepsi sözde kalmıştır.

Kırılmaz malzeme

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘ndeki bilim insanları, akıllı telefonlardan inşaat malzemelerine kadar her şeyi daha dayanıklı hale getireceği iddiasıyla bir malzeme ortaya çıkardı. Bilim insanları, daha önce imkansız olduğu düşünülen, tabakalar şeklinde otomatik olarak bir araya gelen bir polimer yaratmayı başardılar. Polimerler, esasen monomerler olarak bilinen özdeş moleküllerden oluşan zincirlerdir. Plastik, en yaygın polimerlerden biridir. MIT’nin ekibi, monomerlerin iki boyutlu tabakalar şeklinde bir araya gelmesini sağlayan benzersiz bir polimerizasyon süreci keşfetti. Bu tabaka, iPhone’lardaki çizilmeye karşı dayanıklı kaplama gibi, koruyucu bir kaplama olarak çeşitli nesnelerin üzerine uygulanabilir.

Malzeme, Paramparça Telefonları Tarihe Gömebilir​

Kurşun geçirmez malzeme

MIT bilim insanları tarafından 2DPA-1 olarak adlandırılan malzeme, bir çözeltide kendiliğinden birleşmesi sayesinde istenilen miktarda üretilebilme imkanı sunuyor. Ekip, malzemenin yapı taşı olarak melamin adı verilen bir birleşik kullandı. Monomerler Lego gibi birbirine geçtiği için 2DPA-1 gaz geçirmez özelliğe sahip. Ayrıca, 2DPA-1 sıvı hasarını önlemede oldukça iyi ve korozyona karşı da etkili olduğu söyleniyor.

2DPA-1’in, kurşun geçirmez camdan altı kat daha güçlü olduğu söyleniyor. MIT’in malzemesi, alaşım yoğunluğunun altıda biri kadar güce sahip olmasına rağmen, çelikten neredeyse iki kat daha güçlü olduğunu kanıtladı.

2DPA-1’in laboratuvardan çıkıp bir şekilde elektronik üreticilerinin kullanımına sunulursa, telefonların neredeyse kurşun geçirmez hale veya en azından kırılmaz hale gelmesi çok uzun sürmeyebilir.
 
Katılım
24 Haz 2020
Mesajlar
2,043
Tepki puanı
722
Puanları
113
Cinsiyet
Erkek
henüz benimle tanışmamışlar... daha da güçlüsü var.

sneaky;
 
Üst Alt