BÜYÜK BİRLEŞTİRİCİ: YAŞLI EDWARD (EDWARD THE ELDER)

Albatros

Sonradan Sarıysa Ticaridir.
Gümüş Üye
BÜYÜK BİRLEŞTİRİCİ: YAŞLI EDWARD (EDWARD THE ELDER)
Wessex Kralı, Vikinglerin Korkulu Rüyası ve Fatih Hükümdar

Yaşlı Edward Kimdir?

Yaşlı Edward (MS 874 – 924), Büyük Alfred'in oğlu ve Wessex tahtının varisidir. Babasının başlattığı Viking savunmasını bir adım öteye taşıyarak "taarruz" dönemini başlatmıştır. "Yaşlı" lakabı ona, 1042'de tahta çıkan "Günahkar Edward" (Edward the Confessor) ile karıştırılmaması için tarihçiler tarafından daha sonra verilmiştir.

* Statüsü: Wessex Kralı ve Anglosaksonların Lideri.
* Hüküm Süresi: 899 – 924

Viking İstilalarına Karşı Büyük Taarruz

Edward'ın krallığı, İngiltere'nin kaderini belirleyen askeri harekatlarla geçmiştir:

* Danelaw'ın Fethi: Vikinglerin kontrolü altındaki Doğu Anglia ve Mercia bölgelerini sistematik bir şekilde geri almıştır. 917 yılına gelindiğinde, İngiltere'nin güneyindeki tüm Viking bölgelerini (Danelaw) Wessex'e bağlamayı başarmıştır.
* Tettenhall Muharebesi (910): Kuzeyli Vikinglerin (Northumbria Vikingleri) Wessex'e saldırması üzerine onları bozguna uğratmış ve Viking askeri gücüne büyük bir darbe vurmuştur.
* Kız Kardeşiyle İttifak: Mercia'nın Leydisi olan kız kardeşi Aethelflaed ile birlikte çalışarak, adanın her yerine kaleler (Burh) inşa etmiş ve Vikinglerin hareket alanını kısıtlamıştır.

Siyasi Statüsü ve "İngiltere"nin Temelleri

* Britanya'nın Efendisi: 920 yılına gelindiğinde İskoçlar, Galler prenslikleri ve Northumbria Vikingleri, Edward'ı kendi "babaları ve lordları" olarak tanımak zorunda kalmıştır. Bu, Britanya adasındaki tüm güçlerin ilk kez tek bir otoriteyi tanıması anlamına geliyordu.
* Yönetim Reformu: Ele geçirdiği topraklarda Wessex idari sistemini (shires) kurarak, yerel Viking yönetimlerini tasfiye etmiştir.

Askeri Stratejisi: Kale ve Kuşatma

Edward, babasının başlattığı "Burh" (müstahkem şehir) stratejisini mükemmelleştirmiştir. Vikinglerin elinden aldığı her stratejik noktaya hızla bir kale inşa etmiş, ardından bu kaleyi bir garnizonla destekleyerek bölgenin kontrolünü kalıcı hale getirmiştir. Bu, Vikinglerin "vur-kaç" taktiğini imkansız kılan bir "adım adım ilerleme" stratejisidir.

Dini ve Kültürel Faaliyetler

Babası kadar entelektüel olarak öne çıkmasa da kiliseye büyük destek vermiştir. Winchester'daki "New Minster" katedralini kurmuş ve burayı hanedanının dini merkezi haline getirmiştir.

Ölümü ve Halefi

924 yılında Mercia'da çıkan bir isyanı bastırırken hayatını kaybetmiştir. Yerine, İngiltere'nin "gerçek anlamda ilk kralı" kabul edilecek olan oğlu Athelstan geçmiştir.

* Mezarı: Winchester Katedrali'nde, babasının yanına defnedilmiştir.

Büyük Alfred İngiltere'yi kurtardıysa, Yaşlı Edward onu inşa etmiş ve birleştirmiştir.

Üst Alt