Brezilya, ABD ve Çin teknolojisi arasında denge kurarken yapay zeka süper bilgisayar hamlesi başlatıyor

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
Katılım
1 Ağu 2025
Mesajlar
2,019
Tepki puanı
477
Puanları
83
Konum
root
Cinsiyet
Erkek
ADKq_NZrzxtTNDAQLGbqvX_fF45ODzzhQc67p5IgHhurEZGDbO8g24FDEuLc0nQv-9qaAeCpmk6iXhnKUb0qIF5njLynYoKy816Lfp1h5pTG7cHNfih03fQadtE81-IntAss147d6N0utPxofuq_D9tX6-9SlhfCSl9AUm5941MI0DuvVVzK-iDLLiS7e6GE9tCTk6zh0WJolmncv3myOLe0IAmii63wh-oTssq2=s0-d-e1-ft



Brezilya, yapay zeka ekosistemini güçlendirmek için yaklaşık 2,3 milyar real (444,2 milyon dolar) yatırım başlattı ve projeleri ABD ile Çinli teknoloji şirketleri arasında dağıttı.

Lula hükümeti, 1,3 milyar realin Rio de Janeiro’da Huawei Technologies ve iFlytek ortaklığıyla geliştirilecek süper hesaplama altyapısına ayrılacağını açıkladı. Sistem ağırlıklı olarak genel ve sektöre özel büyük dil modellerinin geliştirilmesinde kullanılacak.

Ayrıca yaklaşık 1 milyar real, Brezilya’nın dünyanın en güçlü 10 yapay zeka işlem makinesi arasına girmesini hedeflediği bir süper bilgisayara tahsis edilecek. Makinenin, enerji potansiyeli nedeniyle Rio Grande do Norte eyaletine kurulması planlanıyor.

Reuters’a konuşan hükümet yetkililerine göre ihaleyi Nvidia’nın kazanması bekleniyor. Bilim ve Teknoloji Bakanı Luciana Santos da geçen hafta tedarikçi olarak Nvidia’yı öngördüğünü belirtmişti.

Hükümetin temel stratejisi, tek bir şirket, teknoloji veya ülkeye bağımlı olmamak ve veriler üzerindeki ulusal egemenliği güçlendirmek.

Yatırımlar FNDCT tarafından kademeli olarak finanse edilecek. Süper bilgisayarın gelecek yılın sonuna kadar faaliyete geçmesi, Çinli şirketlerle işbirliğinin ise Temmuz 2027’de başlaması bekleniyor.

kaynak: aljazeera
 
Üst Alt