Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,035
Çözümler
4
Tepki puanı
12,729
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Günümüz ilişkilerinde gördüğümüz love bombing, gaslighting ve ghosting’i sık sık duymuş olabilirsiniz. Bir de Breadcrumbing var.. Sizlere bugün bundan bahsedeceğim. Nam-ı diğer çok basit bir şekilde çevirisi yapılan:


SEC_93577603_edit_250378326457106.jpg


Ekmek Kırıntısı. Ne yazık ki uğrayan kişinin zamanla ilişki anlayışını etkileyecek kadar kötü bir manipülasyon tekniğidir. İlişkilerde hiçbir yere varamıyormuşsunuz gibi hissediyorsanız Ekmek Kırıntısı’na maruz kalıyor olabilirsiniz.

En basit açıklamasıyla ekmek kırıntısı, birinin sosyal medya etkileşimleri, ara sıra mesajlar veya kısa telefon görüşmeleri gibi küçük ilgi çekici etkileşimlerde bulunarak karşı tarafı yönlendirdiği anlamına geliyor. Etkileşimler ne kadar masum ve ilgi çekici görünse de genellikle ilginin bir devamlılığı yoktur. Neden yapıldığından daha sonra bahsedeceğim şimdi bu kavramın biraz detayına inelim.

84100b5c97b5b2c211c2cf97a7_edit_250416907389392.jpg

Breadcrumbing ve Gaslighting

Ne kadar Gaslighting* gibi görünse de ve her ikisi de ilişkilerde manipülasyon biçimleri olsa da, aynı şey değildir. Elbette yapan kişi her ikisini birlikte yapabilme eğiliminde de olabiliyor fakat ekmek kırıntısına "birini yönlendirmek" olarak bakabiliriz. Gasligting, birinin gerçeklik kavramını bulanıklaştırmaya yönelik kasıtlı girişimdir ve bu da gaslighting e uğrayan kişinin yargılarını ve algılarını sorgulamasına neden olur.

Breadcrumbing konunusunun en önemli etkenlerinden biri “bağlanma stilleri” olarak inceleyebiliriz. Breadcrumbing ilişkisini “kaçan” ve "kovalayan" taraflar olarak ikiye ayırabiliriz. Manipülasyonu uygulayan kişilerde “kaçıngan”, mağdur tarafta ise "kaygılı" bağlanma stiline uygun kişiler görülüyor. Kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler mutlu bir ilişki arayışında süregelen bi flört halindeyken, güvenli ilişki kurmaktan çekinen ve sürekli yeni duraklar kovalayan kişiler de kaçıngan bağlanan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.

Breadcrumbing’de manipülasyonu uygulayan kişinin ilişki öncesi dönemde partnerini “yedekte tutması” ve ilişkinin ciddileşmesiyle bitirilmesi arasındaki çizgide sürekli gelip gitmesi döngüsü olarak görebiliriz.

wLraZqpxTyefN2g5-637389667082980231_edit_250409393548247.jpg

Breadcrumbing’e Uğradığınızı Gösteren Örnekler:



•Bir tartışma çıktığında (kesinlikle hangi taraftan çıktığının önemi yok) kendilerini açıklamak için hiçbir çaba sarf etmezler.

•Ciddi bir ilişki düşündüğünü söyler ve bunu gerçekten ikna edici bir biçimde yapar (kendi egosunu okşamak için) ama bunu davranışına dökmez.

•Sizleri kendisine bağımlı kılmaya yetecek kadar ilgi gösterir fakat asla tamamen sevgisini belli etmez. Böyle bir süreçte manipülasyona uğradığınız için bu maddede bahsettiğim durumda “acaba ben mi karşı tarafın sevgisini hissedemiyorum, ben de mi bir sorun var?” gibi düşüncelerle boğuşmaya başlarsınız.

•Önceden bahsettiğim gidip gelme süreçlerinde geri geldiklerinde neden ortadan kaybolduklarına dair bir açıklama yapmayıp, sizlerin duygularını dikkate almak için hiçbir çaba göstermezler.

•Sık sık mesajlaşmalarda bulunurlar ancak ancak birlikte vakit geçirme isteklerinize net yanıt vermezler.

•Gidip gelme sürecinde tamamen ortadan kaybolmazlar, hafif geri çekilirler ve bu ilgisizliği siz fark ettiğinizde anında tekrardan sizi ilgiye boğarlar.

•Çok sık mesajlaşmanız birbirinizi çok iyi tanıdığınız anlamına gelmez. Sizin ve karşı tarafın hayat ideallerini ve duygu durumlarını tanımak daha önemlidir.

•Sadece cinsellikle ilgilenmek. Açıklamaya gerek bile yok.

•Mevcut "ilişki" sorgulandığında, herhangi bir sorundan dolayı suçlu veya sorumlu taraf sizlerin olması ve bunu hissettirmesi.

•Tutarsız iletişim.

Bu süreçte kişi baktığınızda aslında sizi bir ilişkiye hazır olduğunu hissettirir fakat asıl yaptığı mevcut ilişki durumunuzu belli bir düzeyde tutup asla bir ileri seviyeye geçmemektir. Psikolojik olarak bu kişilere baktığımızda elbetteki bir çok açıklaması olabiliyor. OKB, Narsisizm Kişilik Bozukluğu veya en basitinden ne istediğini bilmemek onları bu sürece itiyor.

Bu kişiler ciddi bir ilişki peşinde değillerdir, sizlerin ilgisini çekmek için uğraşırlar. Elde ettiklerinde zaten en çok sizle ilgilenirler ve bu döngü onların hoşuna gittiği için git-gel durumları oluşmaya başlar. Tipik olarak bu kişiler, yanıt vermeyi bıraktığınızda veya ilginizi kaybettiğinizi hissettirdiğinizde, aniden düzenli teması sürdürerek, ilgilerini artırabilirler. Bahsettiğim gibi; bu bariz döngü halindeki ilgi, çok geçmeden yine belirli düzeyde bir ilişki seviyesinde sizinle devam ederler.


IctNyTbEZkccBEM4-637359478744245834_edit_250403444390957.jpg
Breadcrumbing; kafa karıştırıcı, sinir bozucu ve oldukça acı vericidir. Zamanınızı boşa harcar. Breadcrumbing uygulayan birisinden hoşlandığınızda, sizi tanımak ve bir ilişki kurmak istediğine inanabilirsiniz. Acı bir durumdur fakat olmayacak bir şey için size umut verir.


gettyimages-1669242514_edit_250370879216482.jpg

Neden Yaparlar?

Net bir açıklaması yok. Her örneğin altında yatan nedenler, meydana geldikleri ilişkiler kadar çeşitli olabilir. Bununla birlikte, belirli kişilik bozukluklarından da çıkabiliyor.

Benlik Saygısı: Sadece kendilerini daha iyi hissetmek için bu sürece girebiliyorlar. Bunu, kendilerini düşük hissettiklerinde onlarla ilgilenen biriyle etkileşimlerini git-gel ruh haline bürünerek yaparlar.

Olgunlaşmamışlık: Breadcrumbing’te kişiye bağlı kalmaya hazır olmayabilirler. Durum buysa, bir ilişki için gerçek potansiyele sahip olmanın getirdiği duygulardan zevk alabilirler, ancak gerçekten bir ilişkiye bağlı kalma fikriyle mücadele edebilirler.

Duygusal Rahatsızlık: Breadcrumbing genellikle çatışma ve yüzleşmeden kaçınır ve olumsuz veya stresli durumlardan kaçınma eğilimindedir. Bu, başka bir kişiye duygusal ilgiyi paylaşmayı ve ifade etmeyi içerir. Bunların hepsinin benmerkezci korkuların (reddetme, bağlılık vb.) bir sonucu olduğunu bilmek önemlidir.

İletişimde Kalmak: Bu, genellikle ayrılık sonrası meydana geldiği için muhtemelen breadcrumbing’in tanımlanması en zor örneğidir. Bu durumda, kendileri sadece eski sevgiliyi mesaj atarak kontrol ettiklerine bile inanabilirler. Aslında, ilişkinin bazı faydalı kısımlarını kendileri için koruyorlar (psikolojik olarak) kısmen vicdan rahatlatma durumu olarak görebiliriz.

Narsisizm: Breadcrumbing’te yüksek düzeyde narsisizmle ilişkili kişiliklere sahip olduğu görülmüştür. Klinik Psikolog Dr. Gemma Harris, manipülasyon sonucunda karşı tarafın ilgisinden kendilerini özel hissettiğini belirtmiştir. Bu, çevrelerindekilerin duygularına çok az saygı duymalarına ve başkalarının incinmiş duygularına pişmanlık duymamalarına yol açabilir. Bu, insanları geçici ve sığ kişisel kazançlar için manipüle ettiklerinin farkındadırlar.

Breadcrumbing kesinlikle kasıtlı olabilir, ancak daha dolaylı durumlar da bu davranışı yönlendirebilir.


IctNyTbEZkccBEM4-637359478744245834_edit_250403444390957.jpg
Pek çok insan ilişki fikrini kaldırabileceklerinden daha fazla bulur. Bağlantı kurmak isterler, ancak daha derin bir devamlılık sürdürmek için ilgi veya duygusal kullanılabilirlikten yoksun durumdadırlar. Karşı tarafı çekici buluyorlar ve konuşmaktan zevk alıyorlar, bu yüzden bağlantıyı canlı tutuyorlar. Ancak anlamlı ve duygusal bir ilişki için ne yazık ki hazır değiller. Bu yüzden ilişkinin ilerlemesini engelleyecek kadar geri duruyorlar. Belki de sağlıklı ilişkiler geliştirmekte zorlandıklarının farkındalar, ancak sorunu verimli bir şekilde nasıl ele alacaklarını bilmiyorlar.

85de4e3f-c2d0-493d-b704-9cfd79d16fcb-KAPAK_edit_250384793881584.jpg


İnsanlar, mevcut ilişkilerinin yürümemesi durumunda da bağlantınızı canlı tutmak için bu tekniği bir taktik olarak kullanabilirler.

Hayat arkadaşı olarak en iyi eşleşmeyi bulmak için birçok insanı tanımak istemenin doğamız gereği yanlış bir durumu yoktur. Ancak insanlar motivasyonları ve ilişki durumları konusunda açık olmadıklarında veya ilginizi çekmek için sizi kasıtlı olarak aldattıklarında sorunlu ve daha ilişkiye başlamadan bile sizi duygusal olarak acı verici bir hale getirebilir.

Breadcrumbing’e maruz kalmanız sadece sizi rahatsız etmekle kalmaz, psikolojik olarak etkilediği için aynı zamanda ne istediğinizi bilen birini bulmanızı da etkiler.
s-ff4bfa0d304876b53a865dd8229cfdf82d56e8d1_edit_250397878970645.jpg
Breadcrumbing Manipülasyonunda aşağıdaki durumları göz önünde bulundurun:

•İletişim cihazlarına bağımlılık: Manipülasyon mağdurları çevrimiçi flört dünyasında manik hale gelebilir.

•Düşük benlik saygısı: Breadcrumbing, bir başkasının sevgisine layık olmadığınıza inanmanıza neden olabilir ve bu da egonuza ve benlik saygınıza zarar verebilir.

•Güven kaybı.

İlişkiler, kişilik konusunda da bizi etkilediği için bu süreçlerde çok dikkat etmek gerekiyor. Ciddi bir ilişkiye başlamadan kısa bi flört döneminde olduğunuz kişinin bile etkileri üzerimizde kalabiliyor. Freud: “İnsan, karşılaştığı kişilerin kalıntısıdır.” der. Hayatın akışında bir şekilde karşımıza çıkan her kişinin iyi veya kötü etkileri hayatımızda ve kişiliğimizde kalır. Kötü etkileri sonucunda da benliğimizi inşa etmemizde sorunlar yaşayabiliriz. İlişkilerden sonra farkındalık sürecinizde ciddi bir değişim fark ediyorsanız bu ilişkinizin bitmesinin sizin için daha sağlıklı olduğu anlamına gelir.

s-7d36cf1dd0117232625a88f55ad0e645e5e42778_edit_250391283020646.jpg

*
Gaslighting, kişinin kendi akıl sağlığını sorgulamasına neden olan yalanlar, inkar ve sindirme taktikleri yoluyla manipüle edildiği bir psikolojik taciz biçimidir.
 

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
19,070
Tepki puanı
2,685
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Neler yaşatıyorsunuz insanlara
 

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
özet geçebilir mi biri, akson uçlarım temas kurma güçlüğü çekiyo şu an :dyg:
 

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
Heee şu sinir uçlarındaki çıkıntılardı demi. Tamam konu benlik değilmiş. Dağılabilirsiniz..:p
ne demek senlik değilmiş ya hggjfkl
başlığı bari açıkla hocam hazır gelmişken, seni de yorduk bu kadar hjgdhj
 

CipraLex

Gümüş Üye
Katılım
24 Ara 2021
Mesajlar
1,715
Tepki puanı
424
Puanları
83
Yaş
43
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
ne demek senlik değilmiş ya hggjfkl
başlığı bari açıkla hocam hazır gelmişken, seni de yorduk bu kadar hjgdhj
Bu terimlerden ben çok anlamıyorum ama kısacası bir mesajla veya aramayla arayı açmayan sürekli potansiyel yedekte bekletilme durumu gibi bir şey sanırım. İhtiyaç anında kullanılıp rafa kaldırılma gibi algılıyorum ben bunu..:D Tabii rafta bozulmaması içinde arada naber özledim ilk fırsatta görüşelim gibilerinden mesajlarla oyalanma durumları..:D
 

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
Bu terimlerden ben çok anlamıyorum ama kısacası bir mesajla veya aramayla arayı açmayan sürekli potansiyel yedekte bekletilme durumu gibi bir şey sanırım. İhtiyaç anında kullanılıp rafa kaldırılma gibi algılıyorum ben bunu..:D Tabii rafta bozulmaması içinde arada naber özledim ilk fırsatta görüşelim gibilerinden mesajlarla oyalanma durumları..:D
o zaman şimdi daha yüksek sesle ve bir kez dahaa

ERKEKLER KAPATILSINNNNNN
 

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
İyi de bunun tam tersini bir hatun bir erkeğe de yapıyor olabilir. Gerçi bence erkeğin canına minnet bu durum ama neyse..:D
o zaman erkekler daha çok kapatılsın
acilen khk bekliyoruz konu hk da hjghf
 
S

Silinen üye 831

Ben hep 50 TL lik ilişki içinde olduğumdan beni ilgilendirmeyen durum😆
 

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
Beynimi toparlayamıyorum. Çok dağınık. Sürekli başka taraflara kayma eğiliminde. Gerçi normalde de öyle ama oruçluyken daha bir farklı..!
ne kadar da bensiniz hocammm
aynı aynıı kaynımda da var .s.s
 
Üst Alt