Berrak Bir Hafıza için Formüller

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,777
Çözümler
4
Tepki puanı
13,090
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Hafıza Nedir?
Hafıza; bilgilerin, deneyimlerin, duyguların kayıt altına alındığı ve hatırlanmak istendiğinde yüzeye çıkmalarını sağlayan bir depodur.

Hafızamız belli süreler dahilinde bilgiyi depolar ve hafızada depolanma sürelerine göre de isimler alır. Duyusal bellek denilen depolama alanının kapasitesi sınırsızdır ve bilgi işlenmezse bir ila dört saniye arasında veri hızlıca kaybolur. Bu depolama alanından bir sonraki aşamaya bilginin aktarılabilmesi için dikkat ve algı süreçlerinin devreye girmesi gerekir.

Kısa süreli bellek depolama alanı, sınırlı miktarda bilgi alır ve bunu çok uzun süre tutamaz. Bilgi burada 20 saniye civarında tutulabilir. Bilginin kalma süresinin uzatılabilmesi için sık sık tekrar yapılması gereklidir. Uzun süreli bellek depolama alanının ise kapasitesi sınırsızdır ve bilgiler ebediyen burada tutulabilir.

Ancak bilginin hatırlanmasında sıkıntı yaşamamak için kodlama yapılmalı ya da bilgi ilişkilendirme yapılarak saklanmalıdır. Yani bellek destekleyici ipuçlarından yararlanılmalıdır.

Güçlü Hafıza İçin Neler Yemelisiniz?
Kişinin hafızasını istediği gibi kullanabilmesi için her şeyden önce beynin ve vücudun sağlıklı olması gerekmektedir. Kronik hastalıklar ve B1, B12, demir ve folik asit eksiklikleri unutkanlıklara sebep olabilmektedir. Bu sebeple bu vitamin değerlerine baktırmakta yarar var.

Eğer bir rahatsızlığınız yok ve vitamin değerlerinizde normalse güçlü bir hafıza için tüketmeniz gerekenler şunlardır :

Bol su içmelisiniz.
Yararlı yağlar içeren ceviz, badem, avokado, zeytinyağı, balık vb. gıdalar tercih edilmelidir.
Besin değeri yüksek gıdalardan yumurta, süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler ve çilek, yaban mersini, elma gibi meyveler tüketilmelidir.

Çikolata tüketilirken bitter çikolata tercih edilmelidir.
Uzak durulması gereken gıdalar ise; trans yağlar, işlenmiş ürünler ve şeker. Ayrıca çay ve kahve tüketimine de dikkat edilmelidir.


Hafıza İçin Fiziksel Olarak Neler Yapılabilir?

Düzenli Uyku: Konuyu öğrendikten sonra güzel bir uyku bilgiyi beyinde daha kalıcı hale getirecektir. Kesintisiz bir şekilde 7-8 saatlik uyku, beynin işlevlerini tam yapmasını sağlayıp hafızayı destekleyecektir. Bundan dolayı gece kalkıp ders çalışmak doğru bir yöntem değildir.

Egzersiz: Her gün 15 dakika fiziksel aktivite yapmak, öğrenmeyi ve hafızayı olumlu yönde etkileyip sadece vücudunuzun değil, beyninizin de şekil almasını sağlayacaktır.

Yürüyüş: Eski çağlardan beri yürüyüşle düşünme arasında bir bağlantı olduğu söylenegelmektedir. Şimdilerde ise bu durum bilimsel açıdan kanıtlanmış durumda. Yürüyüş vücuttaki oksijeni arttırıp yeni beyin hücrelerinin oluşumunu destekler. Günlük en az 15-20 dakikalık yürüyüş yapın.

Meditasyon ve Yoga: Meditasyon yaparak sürekli çalışan beyninize dinlenmesi için zaman tanımış olursunuz. Yoga ile de vücudunuzu çok yormadan bedeninizi rahatlatabilirsiniz. Bu da yenilenmiş taze bir hafızayla yeniden yola koyulmanıza yardımcı olacaktır.

Hobi Edinmek: Bir müzik aleti çalabilir, resim yapabilir, fotoğraf çekebilir vb. şeylerle uğraşabilirsiniz. Bunlar da beyninizin rahatlamasını sağlayıp meditasyon etkisi yapacaktır.
 
Üst Alt