🥧 Bastilla (Pastilla) Tarifi – Fas Usulü Tatlı-Tuzlu Tavuk Böreği
Malzemeler:
Yapılışı:
İpucu:
Gerçek bastilla tarifinde güvercin eti kullanılır, fakat tavuk en yaygın ve pratik versiyonudur. Tatlı ve tuzlu tatların dengesi bu yemeği özel kılar.
Malzemeler:
- 8 adet baklava yufkası veya filo yufkası
- 500 gram tavuk göğsü (haşlanmış ve didiklenmiş)
- 1 adet büyük soğan (ince doğranmış)
- 1 çay bardağı badem (kabuksuz, kavrulmuş, iri dövülmüş)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1/2 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (yufkaları yağlamak için)
- Pudra şekeri (servis için)
Yapılışı:
- Tereyağında doğranmış soğanı pembeleştirin, baharatları ve tavuk etini ekleyin, karıştırın.
- Yumurtaları ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin.
- Sonra badem, bal ve toz şekeri ekleyip ocaktan alın.
- Yufkaları yağlayarak tek tek serin, ortasına tavuklu karışımı koyun.
- Üzerini tekrar yufka ile kapatın, kat kat olacak şekilde bohça gibi sarın.
- Üstünü de yağlayarak 180°C fırında altın rengi olana kadar (20-25 dakika) pişirin.
- Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri ve tarçın serpip sıcak ya da ılık servis yapın.
İpucu:
Gerçek bastilla tarifinde güvercin eti kullanılır, fakat tavuk en yaygın ve pratik versiyonudur. Tatlı ve tuzlu tatların dengesi bu yemeği özel kılar.