Anadolu'nun Mitolojik Kadin Savascilari

kırmızıankakuşu

Bronz Üye
Aralarına asla erkek almayan Amazonlar'ın efsanesi, Anadolu'nun en önemli söylenceleri arasında yer alıyor. Tarihin babası sayılan Bodrumlu Herodotos'tan, destanları ile ünlü İzmirli ozan Homeros'a kadar birçok kaynakta adı geçen bu savaşçı kadınların at binmedeki yetenekleri ise dillere destan...

Amazonlarla ile ilgili bilgilerin çoğu, bu savaşçı kadınların Anadolu'nun kuzeyinde; Ordu yakınlarındaki Terme «ayı civarında, Themiskyra adlı kentte yaşadıkları yönünde toplanıyor. Yüzyıllardır merak konusu olan Amazonlar oldukça ilginç bir topluluk. En önemli özellikleri en az erkekler kadar hatta efsanelere göre erkeklerden çok daha iyi savaşmaları olmuş. Bu yiğit kadınların, güzelliklerinin yanı sıra; çevik, hızlı ve disiplinli olmaları da onları diğer kavimlerden ayıran özellikler arasında sayılmış. Özellikle at binme konusundaki yetenekleri ve at üstünde kazandıkları savaşların ünü, çok kısa zamanda tüm Anadolu'ya hatta komşu ülkelere yayılmış. Babaları savaş tanrısı Ares'ten aldıkları iyi savaşma özelliğinin yanı sıra; anneleri, uyumu ve barışı simgeleyen Harmonia'dan aldıkları barışı sağlama ve koruma bilinçleri ile kendilerine haklı bir ün yapmışlar.Söylenceye göre Amazon kadınları yaşamın her alanına hakim olduğu bir toplumdu. Aralarına erkek almaz, sadece soylarını devam ettirmek için komşu kavimlerle görüşürler ve sonra kendi topraklarına çekilirlermiş. Doğan kız çocuklarını en iyi şekilde eğitirler, onlara at binmeyi, ok atmayı ve yay kullanmayı öğretirlermiş. Erkek çocukları ise, ya bebekken babalarının yanına yollarlar ya da kendilerine ayak bağı olmayacak işlerde kullanırlarmış. Amazonlar, ok atmadaki üstünlüklerinin yanı sıra, "Labris" denilen çift tarafı da keskin olan bir baltayı da çok iyi kullanırlarmış. Savaşlarda, kendilerini savunmak için kullandıkları, yarım ay şeklindeki kalkanları ise pek çok heykele konu oldu.

Dilbilimcilerin "Amazon" sözcüğü üzerine yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre; Anadolu'nun Karadeniz Bölgesi'nde yaşamış olan bu savaşçı topluluğun adının anlamının, "Göğüssüz" olduğu ortaya çıkıyor. Söylencelere göre, bu savaşçı kadınlar ok atarken rahatsız olmamak ve yayı daha fazla gerebilmek için tek göğüslerini küçükken keserlermiş. Böylece yayı, zahmetsizce gerebilir ve oku daha da uzağa atabilirlermiş. Bu özellikleri ise savaşlarda onlara ezici üstünlük sağladığından geleneklerini çok uzun yıllar boyunca hiç değiştirmemişler.

Birçok mitolojik hikayeye konu olan Amazonlar, estetik ve dinamizmin bir simgesi olarak özellikle yaptıkları savaşları gösteren kabartmalarla, ünlü tapınak ve mezar anıtları süslemişler. Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Bodrum'daki Kral Mausolos'un mezar anıtını (Mozele) süsleyen Amazon Savaşı kabartmaları, göz alıcı bir ustalık ve hayranlık verici bir incelikle mermerde hayat bulmuş asırlar önce...

Saka Türk' lerinin kadın savaşçılarından duyulan korkuyla Yunan' lıların oluşturduğu bir isim Amazonlar. Herodot' un bu savaşçılara İskitçe de Oiorpata(oior-erkek pata-öldüren) denildiğini ifade ettiği bu kadim savaşçılara -sadece- Yunan mitolojisi çatısı altında bakmak kendi kadim tarihimize haksızlık bir nevi. Ayrıca Centaur ismiyle anılan kötücül formda ki at adam betimlemesi ise muhtemeldir baskın ve talan yoluyla yağmaya kalkışan, bindiği atı onunla bütünleşmişcesine(atlı okçu) kullanan Türk erkek savaşçılarına yönelik kötü bir benzetmeydi aslında. Yunan medeniyetinin Anadolu medeniyetlerinden her alanda etkilendiği biliniyor olsa da, Batı toplumlarının bunu kısık sesle söyleyip, kendi medeniyetlerinin çıkış noktası olarak Yunan'ı göstermesi ve bundan övgüyle bahsetmesi tarafsız tarihçiliğe pek sığmıyor.

Süreyya

Süper Mod
Ayrıca Centaur ismiyle anılan kötücül formda ki at adam betimlemesi ise muhtemeldir baskın ve talan yoluyla yağmaya kalkışan, bindiği atı onunla bütünleşmişcesine(atlı okçu) kullanan Türk erkek savaşçılarına yönelik kötü bir benzetmeydi aslında. Yunan medeniyetinin Anadolu medeniyetlerinden her alanda etkilendiği biliniyor olsa da, Batı toplumlarının bunu kısık sesle söyleyip, kendi medeniyetlerinin çıkış noktası olarak Yunan'ı göstermesi ve bundan övgüyle bahsetmesi tarafsız tarihçiliğe pek sığmıyor.
Aralarinda yaklasik 1000 sene var.
söyle olabilir, gec antikten silinmisti centaur miti ve ms 350 de tekrar gündeme gelmisti.
Bu olay senin sundugun tezi dogrulayabilir.
Ama centaur un anadolu türk erkeginden esinlendigini sölemek tarihi acidan yanlis.

Aralarinda yaklasik 1000 sene var.
söyle olabilir, gec antikten silinmisti centaur miti ve ms 350 de tekrar gündeme gelmisti.
Bu olay senin sundugun tezi dogrulayabilir.
Ama centaur un anadolu türk erkeginden esinlendigini sölemek tarihi acidan yanlis.
İskitler ve onların baskısından kaçan kimerler M.ö 1. bin yıldan itibaren Anadolu içlerine ve iyonya ya kadar inebilmiş toplumlardı. Kastettiğim dönem daha çok bu kaotik döneme yönelikti.

Süreyya

Süper Mod
İskitler ve onların baskısından kaçan kimerler M.ö 1. bin yıldan itibaren Anadolu içlerine ve iyonya ya kadar inebilmiş toplumlardı. Kastettiğim dönem daha çok bu kaotik döneme yönelikti.
evet, ama centaurun anadolu esintisi oldugu dogru degil

Bu tez daha cok bardakci söylemi gibi olmus : )

evet, ama centaurun anadolu esintisi oldugu dogru degil

Bu tez daha cok bardakci söylemi gibi olmus : )
İskitler balkanlar üzerinde de hakimiyet kuran bir topluluktu. Sadece Anadolu üzerinden Yunan'lılarla etkileşim kurduğunu düşünmek manasız. Bunun dışında yazımda "muhtemelen" diye bir ifade kullandım ki bu kişisel bir bakış açısıyla beraber büyükçe bir olasılığın olduğunu gayette belirtiyor. Aksi halde mitolojik bir figüre tarihsel bir dayanak sunabilseydim ciddi manada, bardakçıdan daha tanınır biri olabilirdim belki de.🤣

Süreyya

Süper Mod
İskitler balkanlar üzerinde de hakimiyet kuran bir topluluktu. Sadece Anadolu üzerinden Yunan'lılarla etkileşim kurduğunu düşünmek manasız. Bunun dışında yazımda "muhtemelen" diye bir ifade kullandım ki bu kişisel bir bakış açısıyla beraber büyükçe bir olasılığın olduğunu gayette belirtiyor. Aksi halde mitolojik bir figüre tarihsel bir dayanak sunabilseydim ciddi manada, bardakçıdan daha tanınır biri olabilirdim belki de.🤣
tarihci misin?

Frenk

Elmas Üye
Samsunda müzeleri vardı erkekleri hep hapsetmişler işkence yapmışlar kullanmışlar..

acı içinde gezdim derinde yaşadım acımı

Üst Alt