Acı ve sorumluluk erken mi olgunlaştırır ?

Raison Detre

Jenseits von Gut und Böse
Altın Üye
Neden daha az gülerler ve herkesten daha orijinal ? Dostoyevski "'İnsanların yüzüne iyi bakın, acısı çok olanın gülüşü çok güzel olur." derken yanılmıyor bence, ne hikmetse güçlü insanların perdelerinin arakasında da acı ve güçlük var.

Var mı erken yaşta sırtına sorumluluk yüklenen ? Hayatı koşu bendi leveli yükseltilmiş gibi tırmanan ? Bitse de gitsek diyen ? Ya da imkanlarını yaratıp kişisel alanında izole olan ? İki arada bir derede hem idi hem süperegoyu idare etmeye çalışıp, günahı ve tövbesi arasında saniyeler bulunan ?

"Ben neden yaşıtlarım gibi olamıyorum" gibi travmaya gebe sorular buralardan mı türüyor acaba. ?

Son düzenleme:

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
insanoğlu hayatının tezgahına dökülmüş sıcak bir demir gibi dövülerek şekil alıyor pürüzleri gidiyor bir bakıma çileleri onun daha parlak olmasını sağlıyor hamlık kalkıyor her darbede

Raison Detre

Altın Üye
insanoğlu hayatının tezgahına dökülmüş sıcak bir demir gibi dövülerek şekil alıyor pürüzleri gidiyor bir bakıma çileleri onun daha parlak olmasını sağlıyor hamlık kalkıyor her darbede

Çok iyi

scope

Bronz Üye
ukteyi bilmiyom insanin elinde olmuyo bazen

CaT

🎈
Board Admin
Her zaman degil bence.. bazen cok yük ile dolasanı disardan bakarak hic anlasilmayabiliyor..

Hayatin degerini anlamistir belki, acilarini icinde saklasada her anin zevkini tatmaya calisiyordur herseye inat.. yada acilarini örtmek icin yapiyordur.. tam emin değilim..

Ne deli kadinlar adamlar gördüm, dedim lan bunun gibi olmak lazim nasil mutlu.. bir zaman sonra anladimki ici ne kadar dolu, neler çekmiş.. yaşıtları gibi olgun davranamiyorlar, cünki mutlu gözükmezlerse kendi icindeki karanlikta bogulacaklar..

Maskeli Balo işte hayat, bazilari sinsiliginden bazilarida acilarini gizlemek istediğinden takiyor o maskeyi..

Ama insanin gözleriden anlaşılıyor .. bazen göz bebeğinin etrafindan , bazen göz kapaklarıkdan.. cünki gözündeki kirisiklik dudaginin agzinin etrafinda da yoksa, o cok gülme kirisikligi degildir..

cok ince bir ayrıntıda gizli oluyor bazen insanların hüzünleri, hevesleri bogazinda kalmışliklari..

Ama hayat bazi insanlar gercekten cok acimasiz davraniyor..

Raison Detre

Altın Üye
Hayatin degerini anlamistir belki, acilarini icinde saklasada her anin zevkini tatmaya calisiyordur herseye inat.. yada acilarini örtmek icin yapiyordur.. tam emin değilim..

Ne deli kadinlar adamlar gördüm, dedim lan bunun gibi olmak lazim nasil mutlu.. bir zaman sonra anladimki ici ne kadar dolu, neler çekmiş.. yaşıtları gibi olgun davranamiyorlar, cünki mutlu gözükmezlerse kendi icindeki karanlikta bogulacaklar..

Bunun adı özdeşleşme/özdeşim kurmaktır psikoloji de, 10 farklı mekanizmadan bir tanesi sadece.

Burada kabukların altında yatanları merak ediyoruz.

Hayat acımasız maalesef ama işin sonunda herkesi hak ettiği yere getirip bitiriyor hikayesini.

Barbara

Alkışlarla Yaşıyorum
Gümüş Üye
sorumluluk alamayanlar da var ne yaşarsa yaşasın

S

Serçe

Bu insanları herzaman seçilmiş kişi olarak düşünüyorum. Küçük yaşlarda olgunlaşmış bazı zorluklara düşmüş ve öyle yada böyle o zorlukların içinden çıkmış. Hatta çok dinlediğim hikayeler var. Aç kalmak aylarca işe yürüyerek gitmek o zor insanlar vardır ya hani iki söze bir vaade kanmayanlar, hani kolay kandıramazsınız ne olursa olsun hep temkinlidir. İşte o insanlar zamanında gülmeyi ertelemiş insanlardır.

O yüzden ne yaparsanız yapın kalbinin kapılarını kolay kolay kimseye açmazlar. Yorgun ve tecrübelilerdir. Şuraya da Hasan Can kayanın bir sözünü bırakmak isterim ;

" Aileler çocuklarına Sadece sorumluluk verirler, yetki vermezler".

Ailelerinde etkisi vardır her zaman bireyler üzerinde.

döngüsel

Don't give up!
Süper Mod
Gönül ister ki her şey tadında gitsin, zamanında yaşansın. Bir daha hiçbiri geri gelmiyor.

Elde olmayan koşullar, seçim yapılmadan içine doğulan ortamlar, yine seçilmeyen ebeveynler ve onların taşıdığı travmalar... Hepsi erken yaşta altından kalkmak zorunda bırakılan görevlerle boğuşmaya, çileden çıkaran, süreki savaşmak zorunda bırakan, güvensiz, depresif, berbat bir ruh haline neden oluyor.

Olgunlaşmak; sorunlarla başedebilmeyi öğrenmekse evet, acı bunun fazlasıyla başarılmasını sağlıyor. Ama ne kadar acı? Hep derler ya, kimse altından kalkamayacağı bir yükle sınanmaz? İntihar edenlere fazla mı yük veriliyor yoksa sorunlara karşı verdikleri tepkiler bir süre sonra kaçınılmaz olarak intiharı mı tetikliyor?

Başka seçenek olmadığı için sorumluluk almak zorunda kalıyorsa insan küçük yaşta, ister ister istemez vaktinden önce büyüyor. Yaşıtlarının aklına gelmeyen şeyleri hesaplamak zorunda kalıyor, daha çok hata yapıp çözüm bulmayı daha çabuk öğreniyor.

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
bitse de gitsek diyorum evet, ama kök neden araştırmasına girmiyorum ben artık kendimi üzecek sorular sormuyorum :honk:

CaT

🎈
Board Admin
Hayatta herse bakış açısı.. bazilarini kahreden olay öbürüne şaka gibi gelebiliyor.. cok sacma bir sekilde ben ufacık seye kırılırken bazen büyük olayi cok daha sakin karsilayabiliyorum.. tuaf bazen bende çözemiyorum, çekim yasasi yada senin içinde olan bir acıyı uyandiriyorsa bir olay, iste orda ipler kopuyor.. trigger dedikleri olay.. suan konu ile alakalı mı ipin ucunu kaçırdım ama ..

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Hayatta herse bakış açısı.. bazilarini kahreden olay öbürüne şaka gibi gelebiliyor.. cok sacma bir sekilde ben ufacık seye kırılırken bazen büyük olayi cok daha sakin karsilayabiliyorum.. tuaf bazen bende çözemiyorum, çekim yasasi yada senin içinde olan bir acıyı uyandiriyorsa bir olay, iste orda ipler kopuyor.. trigger dedikleri olay.. suan konu ile alakalı mı ipin ucunu kaçırdım ama ..
Aaa aynı ben büyük büyük seyleri görmezden gelebiliyorum gidip en minnak mesele çıkmayacak seye üzülüyorum

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
Acı yok rambo

CaT

🎈
Board Admin
Iki yil önce daha olgunmuṣum 😂

Frenk

Altın Üye
Acı ve sorumluluk olgunlaştırmadan ziyade acımasız ve bencil yapıyor bence insanları.

buna olgunlaşmak diyen de illa ki çıkar.

Üst Alt