1985 Casuslar Köprüsü

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,009
Çözümler
4
Tepki puanı
12,709
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
images

Havel Nehri üzerinde bulunan ve "Casus Köprüsü" olarak da bilinen Glienick Köprüsü, Berlin ve Potsdam şehirlerini birleştirmektedir. Köprü, ismini yakınlarda bulunan bir saraydan almıştır. Ancak köprü esas önemini soğuk savaş döneminde, SSCB ile Doğu Bloku'nun elinde bulunan siyasi tutsaklar ve casusların, batılı devletlerin elindeki muadilleriyle değiştirilmekte kullanılması nedeniyle kazanmıştır.
220px-Glienicke_Bridge_%282018%29.jpg


Soğuk savaş boyunca her iki taraftan da önemli sayılabilecek kişilerin yakalanması üzerine, görevliler bu kişilerin değiş tokuş edilmesi için çeşitli girişimler başlattılar. Bu iş için Glienick Köprüsü biçilmiş kaftandı, çünkü hem ABD, hem de Sovyet güçleri tarafından Berlin'in çok kolay ulaşılabilecek bir yerinde bulunuyordu, hem de çevre güvenliğinin alınması bakımından da sıkıntı yaşanmıyordu.Yakınlarda bulunan Villa Kampffmeyer, KGB'ye gözlem yeri olarak hizmet veriyordu. 1962 ile 1985 yılları arasında Glienick Köprüsü üzerinde toplam 38 kişinin katıldığı üç değiş tokuş gerçekleştirildi. Köprü bu nedenle medya tarafından "Casus Köprüsü" olarak tanımlandı. 1985 ve 1986 yıllarındaki değiş tokuşların hazırlanmasında Doğu Berlinli avukat Wolfgang Vogel önemli bir arabuluculuk rolü oynadı.
Glienicker_Bruecke%2C_Blick_nach_Osten.jpg

10 Şubat 1962'de gerçekleşen ilk buluşmada, Sovyetlerin ABD'deki en üst düzey casuslarından Albay Rudolf İvanoviç Abel, bir U-2 ile Sovyetler üzerinde keşif gezisi yaparken düşürülen Amerikalı pilot Francis Gary Powers ile değiş tokuş edildi. Bu olayın aslında gizli tutulması gerekiyordu, ancak medyada büyük puntolarla yer almıştı.

Aradan 20 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, Glienick Köprüsü üzerinde bir kez daha her iki kamptan politik tutsakların değiş tokuşu gerçekleştirildi. Doğu Alman arabulucu Wolfgang Vogel, Doğu Almanya hapishanelerinde yatmakta olan (ve aralarında Eberhard Fätkenheuer, Werner Jonsek gibi isimlerin de bulunduğu) 25 kişinin, CIA tarafından batıda tutuklanmış olan dört casusla değiş tokuş edilmelerini sağlamıştı. 11 Haziran 1985 günü, 2 kişi eksik olarak 23 tutuklunun 4 casusla değiş tokuşu gerçekleşti.
240px-Glienicker_Br%C3%BCcke_Film_%289%29.JPG

11 Şubat 1986'da Doğu Bloku'nda tutuklu bulunan SSCB vatandaşı, rejim muhalifi, sonrasının İsrail Ticaret Bakanı Nathan "Anatoli" Sharansky, Doğu Almanya vatandaşı Wolf-Georg Frohn, Çekoslovak Jaroslav Javorský ile Batı Almanya vatandaşı Dietrich Nistroy, batıda bulunan 5 tutukluyla değiş tokuş edildi. Bunlar Çekoslovakya vatandaşı, KGB ajanı Hana Köcher ile Karel F. Köcher, Rus bilgisayar uzmanı Yevgeni Semliyakov, Polonya gizli servisi mensubu Jerzy Kaczmarek, ve Detlef Scharfenorth'du.

Batılı mahkûmları köprüye getiren KGB ajanları, anlaşma gereği üzerlerine çok bol gelen pantolonları kemer takmadan giymişlerdi. Dolayısıyla yürürken iki elleriyle pantolonları tutmak zorunda kalıyorlardı. Gerçekleşen bu değiş tokuş, iki blok arasında bu türden son ilişki olacaktı.1989-91 yılları arasında yaşanan devrimlerle devlet kapitalisti Doğu Bloku ülkeleri tarihe karıştı.

 
Üst Alt