Tez Arama Nedir? Nasıl Yapılır?

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,009
Çözümler
4
Tepki puanı
12,709
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
YÖK Tez Arama Nedir? Nasıl Yapılır?



Tez arama nedir, nasıl yapılır, hangi sitelerde arama yapılır, Bu makalemizde, YÖK tez merkezi sitesinde arama nasıl yapılır, diğer arama merkezleri hangileri genel olarak anlatmaya çalışacağız.

Arama yapılan sitelerin başında YÖK Tez Merkezi gelir. YÖK sitesinden detaylı arama, basit arama yaparak aradığınız çalışmaya dijital ortamdan erişebilirsiniz.

Arama yaptınız ancak bazı tezlere ulaşamayabilirsiniz. Çünkü erişim sadece izinli olanlara var. Eğer izinli değilse, erişim hakkınız yok demektir. Bu durumda yapmanız gereken izin formunu doldurup yollamanız. İzin formuna yine YÖK Tez Merkezi sitesinden ulaşabilirsiniz. Aşağıda arama ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Örnekler, tez yazmak isteyen öğrencilerin fikir edinmeleri için önem taşır. Nasıl yazılmış, nasıl savunulmuş, şekil açısından nasıl işlenmiş bunlar lisans, yüksek lisans yapan öğrencilere fikir verir. Bunun yanında literatür taraması yapmak isteyen öğrenciler tarama yapar. Son olarak, kaynak araması yapmak için yapılır.

Hazır tez örneklerini incelemek, literatür taraması yapmak, kaynaklara bakmak için yapılan çalışmaya verilen addır tez arama. Basit, detaylı, gelişmiş arama motoru sekmeleri sayesinde kolayca aradığınızı bulabilirsiniz.

YÖK Tez Merkezi Sitesinde Arama Nasıl Yapılır?

Yüksek öğretim kurumuna bağlı YÖK Tez Merkezi sitesinde tez aramasının nasıl yapıldığını kısaca yazmak isterim. Arama motoruna ne kadar spesifik bilgi girersek aradığınız sonuçlara daha yaklaşmış olursunuz. Genel tarama yaptığınızda birçok sonuç gelir, bunlar arasında tekrar incelemeniz gerekebilir.

Arama motoru sayfasındaki detaylı tarama kriterleri:

Üniversite: Hangi üniversiteye ait yazılmış tezleri arıyorsanız üniversite adını girmeniz gerekir.

Enstitü: Tıkladığınızda gelen seçeneklerden arama yapmak istediğiniz enstitüyü belirlemeniz lazım.

Anabilim Dalı: Seç butonuna tıkladığınızda menüde birçok ana bilim dalını seçiniz.

Bilim Dalı: Tıkladığınızda bilim dalını seçip ilerleyebilirsiniz.

Konu: Hangi konuda yazılmış tez örneklerini arıyorsanız, bu adımda seçmeniz gerekir.

Dizin: Yazılmış tezlere ulaşmak için anahtar kelimeleri buraya yazabilirsiniz.

Tez Türü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık gibi hangi türde tez araması yapmak istiyorsanız onu seçebilirsiniz.

İzin Durumu: Yayınlanan her teze ulaşamayabilirsiniz. İzinli işaretlerseniz aradığınız teze ulaşma ihtimaliniz daha yüksektir.

Durumu: Açılan pencereden gelen menüde onaylandı, hazırlanıyor, tümü çıkar. Onaylandı ya da tümü seçerseniz daha kolay erişebilirsiniz.

Dil: Bu sekmede hangi dilde yazılmışsa o dile ait tezlere erişebilirsiniz. Genelde Türkçe ve İngilizce arama yapılmaktadır.

Grubu: Fen, Sosyal, Tıp grubundan hangisinde tez araması yapmak istiyorsanız ona göre seçim yapmanız gerekir.

Özet: Özet ile ilgili kısımlar yüklendiği için buraya yazacağınız özet kısmından teze erişebilirsiniz.

Yıl: Hangi yıllarda yazılmış olan teze ulaşmak isterseniz oma göre kriterleri belirlemeniz lazım.

Tez No: Tez numarasını biliyorsanız, buraya yazarak hemen ulaşabilirsiniz.

Tez Adı: Biliyorsanız tez adını girerek devam edebilirisiniz.

Yazar: Tezi hazırlayan kişinin adını girerek aramanızı yapabilirsiniz.

Danışman: Tez danışmanının adını biliyorsanız, bu kısma yazarak danışmana ait tezlere erişebilirsiniz.

Gelişmiş Tarama Ekranındaki Kriterler

Aranacak Alan:
Bu alanda tez araması yapabilmeniz için hangi alanlara ne yazacağınızı çok iyi bilmeniz gerekir. Aradığınız sonuca ulaşmak için birkaç kez deneme yapabilirsiniz. Kısaca burada anlatmak istiyorum:

Aranacak Kelime(ler): Bu alana anahtar kelimenizi girmeniz lazım. İki ya da üç kelime en ideal olanıdır. Bunun karşısında arama yapılacak alan bölümü yer alır. Yazar, danışman, konu gibi alanlardan kendiniz için uygun olanı seçin.

Ve/Veya/İçermesin: “Ve” seçerseniz anahtar kelimenizin geçtiği sonuçlar listelenirken, “veya” seçtiğiniz anahtar kelime ile birlikte olanlar sıralanır. “İçermesin” i seçerseniz yazdığınız kelimeyi içerenler listede gözükmez.

Arama tipi: “Sadece yazılan şekilde” ve “içinde geçsin” menüleri gelir. Arasındaki fark, “sadece yazılan şekilde” seçerseniz, yazdığınız kelime ile bire bir eşleşen sonuçlar listelenirken, “içinde geçsin” işaretlerseniz anahtar kelimelerinizin geçtiği tezler sıralanır.

İzinli olmayan tezler için ne yapmanız gerekir? tez taraması yapan öğrencilerin yaşadığı sorunlardan en önemlisi buldukları pdf teze ulaşamamalarıdır. Bunun için izin formunu doldurmaları gerekir.

Tez Arama Siteleri

Hangi Sitelerde Araması Yapılır?

  • YÖK Tez Merkezi
  • Ulusal Tez Merkezi
  • TUBESS
  • ULAKBİM
  • Google Akademik
 
Üst Alt