Uyanışın Başladığı Durak: Nefs-i Levvame Nedir?
Tasavvuf yolculuğunun ikinci basamağı olan Nefs-i Levvame, kelime manasıyla "kınayan, ayıplayan, pişmanlık duyan nefis" demektir. Kişi bu makamda, kötülüğü emreden nefsin (Emmare) tahakkümünden kurtulmaya başlamış; işlediği günahlardan dolayı kalbinde bir sızı hissetmeye ve kendi kendini eleştirmeye (muhasebe) yönelmiştir.
---
1. Nefs-i Levvame’nin Temel Belirtileri
Bu makamda olan kişi artık günah işlediğinde huzursuz olur. İşte belirgin özellikleri:
- Vicdan Azabı: Yapılan hatalardan sonra derin bir pişmanlık duyulur.
- Gel-Git Halleri: Kişi bir yandan ibadet ederken diğer yandan nefsinin arzularına yenik düşebilir. Günah ile sevap arasında bir mücadele vardır.
- Kendini Kınama: "Ben neden böyle yaptım, neden Rabbime karşı geldim?" diyerek nefsiyle kavga eder.
- Tövbe Kapısı: Bu makamın anahtarı samimi ve sürekli edilen tövbelerdir.
---
2. Levvame Makamındaki Dervişin Hali (Örneklerle)
Bu mertebe, karanlıktan aydınlığa geçişin sancılı bir sürecidir.
Örnek 1: Gece Gözyaşları
Gündüz beşeri münasebetlerde bir hata yapan veya birinin kalbini kıran kişi, gece yastığa başını koyduğunda uyuyamaz. Nefsini şiddetle kınar ve sabahı iple çekerek özür dilemeye, helallik almaya çalışır.
Örnek 2: Nefis ile Savaş
Derviş bu makamda bir "mücahede" (savaş) içindedir. Eskiden zevkle yaptığı bir hatayı artık yaparken kalbi sıkışır. Bu, ruhun nefse karşı galibiyetinin ilk işaretidir.
---
3. Bu Makamdan Nasıl İleriye Geçilir?
Nefs-i Levvame’de takılıp kalmamak ve Nefs-i Mülhime (ilham alan nefis) durağına geçmek için şu adımlar atılır:
● İstiğfarı Çoğaltmak: Sadece dille değil, kalp ile af dilemek.
● Salih A
Günahın peşinden hemen bir hayır işleyerek o karayı silmek.● Sohbet ve Meclis: İyi insanlarla beraber olup nefsin hayvani arzularını zayıflatmak.
Unutulmamalıdır ki: "Kınayanın kınamasından korkmamak" değil, "kendi nefsini Hak namına kınamak" gerçek yiğitliktir. Bu makam, Allah'ın kuluna olan rahmetinin bir tecellisidir; çünkü kalp ölmemiş, hala sızlamaktadır