Türkiye Tokatlama Enstitüsü (TTE), son yılların en kapsamlı “Refleksif Tokatlama ve Toplumsal Farkındalık” araştırmasını yayımladı. 487 sayfalık rapora göre vatandaşların %82’si “uyarı amaçlı atılan hafif doz tokadın” ardından hayatına yön verecek önemli kararlar aldığını belirtti.
TTE Başkanı Prof. Dr. Dündar Şaplak, bulguları açıklarken toplumdaki tokat ihtiyacının arttığına dikkat çekti:
Adalet Bakanlığı, son dönemde artan “kırgın ama kontrollü tokat” vakaları üzerine yeni bir düzenlemeye gitti. Artık vatandaşlar, ani yükselen sinirle atılan tokatları “spontane refleks” kategorisine sokarak ceza indirimi alabilecek.
Bakanlık yetkilisi, tokadın teknik detaylarını da açıkladı:
“Yanağın açısı 45 dereceyi geçmiyorsa bu artık saldırı değil, sosyal uyarıdır. Vatandaşlarımız gereksiz temaslardan kaçınsın ama kaçamadılarsa da en azından estetik vursun.”
Yeni düzenlemeye göre:
Tokattan önce ‘Bak ama…’ uyarısı yapanlara %30 iyi hâl indirimi,
‘Aslında yapmak istemezdim’ diyerek tokat atanlara erteleme,
Tokadı iki eliyle hazırlayıp üç saniye bekleyenden ise dramatik hazırlık suçu nedeniyle artırım uygulanacak.
Öte yandan sosyal medyada birçok vatandaş, tokadın standartlara bağlanmasına karşı çıktı. Bir kullanıcı tepkisini şöyle dile getirdi:
“Kardeşim ben spontane sinirliyim, ruhsat almam mı gerekecek?”
Yetkililer ise toplumun huzuru için tokadın standartlaştırılmasının şart olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde “fırça tokadı”, “yarı profesyonel tokat” ve “toplumsal fayda amacıyla hafif çarpma” gibi kategorilerin de mevzuata eklenebileceğini açıkladı.
Tokat ajans
TTE Başkanı Prof. Dr. Dündar Şaplak, bulguları açıklarken toplumdaki tokat ihtiyacının arttığına dikkat çekti:
“İnsanlar alarm kuruyor, motivasyon videosu izliyor, hatta soğuk duşlara giriyor ama etkisi yok. Oysa kontrollü bir tokat, bireyin bilinçaltına 16 GB’lık bir gerçeklik güncellemesi gönderiyor.”
Adalet Bakanlığı, son dönemde artan “kırgın ama kontrollü tokat” vakaları üzerine yeni bir düzenlemeye gitti. Artık vatandaşlar, ani yükselen sinirle atılan tokatları “spontane refleks” kategorisine sokarak ceza indirimi alabilecek.
Bakanlık yetkilisi, tokadın teknik detaylarını da açıkladı:
“Yanağın açısı 45 dereceyi geçmiyorsa bu artık saldırı değil, sosyal uyarıdır. Vatandaşlarımız gereksiz temaslardan kaçınsın ama kaçamadılarsa da en azından estetik vursun.”
Yeni düzenlemeye göre:
Tokattan önce ‘Bak ama…’ uyarısı yapanlara %30 iyi hâl indirimi,
‘Aslında yapmak istemezdim’ diyerek tokat atanlara erteleme,
Tokadı iki eliyle hazırlayıp üç saniye bekleyenden ise dramatik hazırlık suçu nedeniyle artırım uygulanacak.
Öte yandan sosyal medyada birçok vatandaş, tokadın standartlara bağlanmasına karşı çıktı. Bir kullanıcı tepkisini şöyle dile getirdi:
“Kardeşim ben spontane sinirliyim, ruhsat almam mı gerekecek?”
Yetkililer ise toplumun huzuru için tokadın standartlaştırılmasının şart olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde “fırça tokadı”, “yarı profesyonel tokat” ve “toplumsal fayda amacıyla hafif çarpma” gibi kategorilerin de mevzuata eklenebileceğini açıkladı.
Tokat ajans