Savunma Sistemlerinde Tank mi Obüs mü?

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
47,563
Çözümler
4
Tepki puanı
14,263
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Tarihte kullanıldığı ilk günden bu yana kara harekatlarının vazgeçilmezi olan tank ve kara birliklerine atış desteği sağlayan obüs sistemleri sürekli birbiriyle karıştırılan savunma sistemleridir. Öyle ki; günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği harekatlarda savaş muhabirlerinin de bu kavramları ayırt etmeden kullandığı dikkat çekiyor.

Altay-Tanki

Tankların Temel Özellikleri (Main Battle Tank)

Paletli bir sistem olması sebebiyle her türlü arazide atik bir şekilde hareket etme kabiliyeti olan tanklar, karadaki hedeflerin karşılarında görmek istemeyeceği, moral bozucu bir etkiye sahiptir. Özellikle Alman tankları ikinci dünya savaşına damga vurmuştur ve halen bir çok ülke tarafından tercih edilmektedir.

Altay-Tanki-2
Tanklar (main battle tank), sürekli sıcak çatışmaların olduğu bölgede, savaş alanının içinde veya çok yakınında bulunurlar. Bunun sebebi, menzillerinin 3-5 km arasında değişmesidir. Bu yüzden tanklar görerek atış yaparlar. Savaş alanının içinde bulunduğu için tank zırhı tasarımı çok önemlidir. Günümüzde zırh delici bir çok mühimmat bulunduğundan tanklara aktif koruma sistemleri yerleştirilmektedir. Bu sistem, tehditi tanka yaklaştığı anda fark ederek imha etmeyi sağlamaktadır. Tank atışı ile bir hedefi imha etmek mümkündür fakat bir alanı ateş altına alma olanağı yoktur.

Obüslerin Temel Özellikleri (Self-Propelled Howitzer)

Obüsler (self-propelled howitzer) de tanklar gibi paletli sistemler olarak tasarlansa da günümüzde bir çok farklı tipte dizayn karşımıza çıkmaktadır. Özellikle paletli sistemlerin 6×6 veya 8×8 gibi tekerlekli sistemlere dönüştürülmesi obüslerin manevra kabiliyetini oldukça artırmıştır.

Firtina-Obusu-3
Obüsler, tanklar gibi savaş alanı içerisinde görev almazlar. Cephe gerisinden, koordinatı bilinen bir bölgeye doğrudan görmeyerek atış gerçekleştirirler. Yani, obüs namlusunu üst açı grubuna getirerek herhangi bir tepe veya dağ gibi yükseltinin arkasındaki hedefleri vurmak mümkündür. Obüs menzilleri de mühimmat tipine bağlı olarak 20-60 km arasında değişmektedir. Cephe gerisinde yer aldıkları için zırh tasarımı tanklardaki kadar ağır değildir.

Firtina-Obusu-1
Tanklar üstün zırh tasarımlarına rağmen omuz üstünden atılan füzelere, hava taarruzlarına ve obüs atışlarına karşı etkisizdir. Nadiren de olsa tek başına hareket edebilirler. Obüsler ise bataryalar halinde görev alırlar. Bu sayede, obüs atışlarının en önemli amacı olan, hedef bölgeyi ateş altına alma işlemi daha verimli bir şekilde gerçekleşir.
 
Üst Alt