ABD Enerji Bakanı Chris Wright, Orta Doğu’dan petrol ihracatının yeniden günde 15 milyon varile çıktığını ve pazar günü savaş öncesi 20 milyon varillik ortalamayı aştığını söyledi, ancak gemi izleme verileri bu iddiayı desteklemiyor.
Tanker izleme şirketleri ve emtia analistleri, Hürmüz Boğazı’ndan çıkan akışın en iyi ihtimalle Wright’ın verdiği rakamın yarısı olduğunu, bölgenin tüm ihracat kanallarından bu ay şu ana kadar yalnızca yaklaşık 9 milyon varil/gün çıktığını ve verilerde 3 milyon ile 5 milyon varil/gün arasında fark bulunduğunu belirtiyor.
Kpler’den Matt Smith, Wright’ın aktardığı rakamlarla gözlemlerinin bağdaştırılamadığını söylerken, Kpler verileri Hürmüz’de gemi trafiğinin düşmeye devam ettiğini gösterdi.
Wright ise ABD ordusuyla koordinasyon içinde ABD Enerji Bakanlığı’nın Arap Körfezi’nden çıkan petrol ve petrol ürünlerine ilişkin en iyi verilere sahip olduğunu, birçok özel şirketin gizli seyreden gemiler nedeniyle çıkışları eksik saydığını savundu; ancak bu verilerin nasıl derlendiğini açıklamadı.
ABD Enerji Bilgi İdaresi de bu hafta yayımladığı aylık kısa vadeli enerji görünümünde Hürmüz trafiğinin “ciddi şekilde kısıtlı” kaldığını ve bunun Ağustos boyunca süreceğini varsaydığını söyledi; önümüzdeki 5 ila 6 haftada Orta Doğu’dan çıkan sevkiyatların ithalat verilerine yansıması, ABD iddiasının doğruluğunu test edecek.
kaynak: cnbc