Normlar Hiyerarşisi

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
28,380
Çözümler
1
Tepki puanı
3,708
Puanları
113
Yaş
35
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Normlar hiyerarşisi; hukukun yazılı kaynakları arasında bulunan astlık üstlük ilişkilerini incelemiş ve düzenlemiş bir tablodur. Normlar hiyerarşisi sayesinde hangi yazılı hukuk kaynağının öncelik ve önem taşıdığını biliriz.

Normlar Hiyerarşisi ise şu şekildedir;
Anayasa > Kanun > Tüzük > Yönetmelik > Genelge > Yönerge şeklinde oluşmaktadır.
Anayasa; Bir devletin kuruluşunu, örgütlenişini, temel organlarının işleyişini, yönetimdeki kişilerin değişmesni bir sisteme dönüştüren ve vatandaşın tüm hak ve özgürlüğünü koruyan kurallar bütününe verilen addır.

Kanun; Normal hiyerarşisi bakılarak anayasadan sonra gelen hukuk kurallarıdır. Bu kuralları TBMM yapar. Kanunları Cumhurbaşkanı onaylar ve resmi gazetede yayımlanarak geçerlik kazanır. Kanun Hükmünde Kararname ve Uluslararası antlaşmalarda kanunlarla eş değer sayılmaktadır.

Tüzük; Normlar hiyerarşisinde kanunlardan sonra gelen kurallardır. Bu kurallar kanunların işleyişini göstermek amacıyla çıkarılır.

Yönetmelik; Normlar hiyerarşisinde tüzüklerden sonra ygelen kurallardır. Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri kendi görev alanına giren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını geçerli kılmak için bu tarz kurallar koyar.

Genelgeler; Normlar hiyerarşisinde yönetmeliğin ardından genelge ve yönergeler gelir.
 
Üst Alt