Mısır Mitolojisinde Monoteistik Dönem

kırmızıankakuşu

Bronz Üye
Katılım
6 Nis 2020
Mesajlar
296
Tepki puanı
36
Puanları
28
Cinsiyet
Erkek
Mısır Mitolojisinde Monoteistik Dönem

Antik Mısır tarihinde, kısa bir dönem için, Akhenaten hükümdarlığında güneş tanrı Atene odaklanmış bir monoteizm (atenizm) yaşanmıştır.

Akhenaten Aten dışındaki bir tanrıya tapılmasını yasadışı kıldı ve Aten için tapınakların bulunacağı yeni bir başkent inşaa ettirdi (Amarna).

Akhenatenin bu din devrimi sadece onun ölümüne kadar devam edebildi, zira ne halk ne de aristokrat ve ruhban kesimler bu yeni dini inancı benimsememişti.

Akhenatenöldükten sonra tahta geçen Tutankhamunun zamanında eski din yine resmi din haline geldi. İlginç bir şekilde, Tutankhamun ve sonraki bazı firavunlar daha sonra hazırlanacak krallar listesinde, Akhenaten ve Smenkhare ile birlikte anılmayacaklar; listede yer almayacaklardır.



Atene tapınan kraliyet ailesi

Her ne kadar tarihçilerin çoğu bu dönemi monoteistik olarak tanımlasa da bazı araştırmacılar Atenizmi monoteistik olarak tanımlamaz.

Bu araştırmacılar gerekçe olarak, Atenizm döneminde insanların direkt olarak Atene değil, kraliyet ailesine ilahi gücünü Atenden almış bir tanrılar panteonu gibi tapıldığını belirtirler.

Yine de bu nokta tarihçiler tarafından çoğunlukla kabul görmemiştir.

Amarna hanedanlığının çöküşünden sonra, Kıptik Hristiyanlık ve daha sonra İslamın yükselişine kadar, orijinal Mısır panteonu ana inanç olarak devam etmiştir.
 

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt