Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,035
Çözümler
4
Tepki puanı
12,729
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Konya Kenevir Helvası; kavrulmuş kenevir tohumlarının ceviz içi, badem içi ve fıstık içi ile tekrar kavrulup üzerine kaynar üzüm pekmezi ilave edildikten sonra, tabanı leblebi tozuyla kaplanan tepside soğutulması suretiyle hazırlanan helvadır. Geçmişi Selçuklu dönemine dayanan Konya Kenevir Helvası, soğuk kış gecelerinde yapılan eğlence kültürünün önemli bir parçası olup “eğlencelik” olarak tanımlanırdı. Konya mutfağı içindeki önemini koruyan Konya Kenevir Helvasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Screenshot_20230214_090758_com.huawei.browser_edit_101408244790253.jpg

MALZEMELER

200 ml üzüm pekmezi
250 gr kenevir tohumu
150 gr fıstık içi
150 gr badem içi
150 gr ceviz içi
150 gr susam
50 gr leblebi tozu


Screenshot_20230214_090736_com.huawei.browser_edit_101415295951189.jpg
HAZIRLANIŞI

Üzüm pekmezi kısık ateşte kaynatılır. Kenevir tohumu; tavada kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Ceviz içi, badem içi ve fıstık içi iri dövülerek kenevir tohumlarının üzerine eklenip birlikte kavrulduktan sonra üzerine kaynar pekmez dökülür. Bir tepsinin tabanına leblebi tozu serpilir. Pekmezli karışımı, leblebi tozu serpilen tepsiye dökülür. Konya Kenevir Helvasının servisi, oda sıcaklığına gelince yapılır. Muhafazası nemsiz, doğrudan güneş almayan ortamda yapılır. Raf ömrü 1 aydır.
 
Üst Alt