Kayı Boyu Tarihi

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,034
Çözümler
4
Tepki puanı
12,726
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Kayı Boyu Tarihi

12. Yüzyılda önce İran coğrafyasında, daha sonra da Anadolu’ya geçerek Selçuklulara ev sahipliği yapmış, daha sonra da Osmanlı Beyliğinin kurucusu konumuna gelen Kayılar, Türk tarihinde önemli rol oynamıştır.
Kayılar köken itibariyle 24 Oğuz kolundan biridir. Varlıklarını yüzlerce yıl koruyan bu boy güçlü ve önemli bir boydur. Öncelikle Göktürkler ve Karahanlılar döneminde hüküm süren Kayılar, 9. Yüzyıla gelindiğine Selçuklu bünyesinde varlıklarını sürdürmeye devam etmişlerdir. Selçukluya ait olmayan fakat Selçuklu sınırları içinde yaşayan Kayılar, Anadolu’ya iki ayrı dönemde giriş yapmışlardır. Daha sonra da ilerleyerek Artuklu Beyliğinin kuruculuğunu üstlenmişlerdir. Horasan ve Merv bölgesinde varlıklarını sürdüren Kayılar, Moğol istilaları nedeniyle Batıya doğru sürüklenmişlerdir. Daha sonra Harzemşahlar ile birlikte Anadolu’ya girmişlerdir.


LNljK8.jpg



Kayılar, hatırı sayılır büyüklükte bir nüfusa sahip olduğunu, iki büyük beylik kurmasından yola çıkarak tespit edebiliriz. Fakat Selçuklu Devrinden önce tarih sahnesinde ismine pek rastlanmamaktadır. Bunun sebebi ise Kayıların diğer beyliklerle birlikte hareket etmemiş olmasıdır. Göktürkler ve Karahanlılar devrinde tarih kayıtlarına düşmüş ve ulaşabildiğimiz tarih kayıtlarına etki edecek siyasetin içinde bulunmadıkları düşünülebilir. Ancak varlıklarını onca yıl devam ettiren, Anadolu’ya göç ettiklerinde ise 70 bin kişilik geniş bir nüfusa sahip oldukları düşünülürse, Tarihte kendi kaderlerini kendileri belirlemiştir. Türk Tarihindeki yerlerini 12. Yüzyıl itibariyle almıştır.

Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılma sürecine girmesiyle, Anadolu Beylikleri gün yüzüne çıkmıştır. Anadolu Beylikleri’nin bağımsız ve kendi başlarına idare edilmeye başlandığı dönemde, Bizans’a karşı elde ettiği başarılar sonucunda güçlenmiş, yaklaşık 40 yıllık bir sürecin sonunda ise İmparatorluk haline gelip kendilerini geliştirerek, Osmanlı Devletinin kurucu unsurları olmuştur.
Osmanlı Devletinin kuruluş sürecinde başrolü üstlenen Kayı Boyu’nun Anadolu da ki varlıkları Büyük Selçuklu Döneminde Anadolu ya giren Türk boyları kadar eski değildir. Kayılar Anadolu Türkleştikten yaklaşık 100 yıl sonra Anadolu’ya gelmişlerdir.

Moğol saldırılarının etkisiyle, İç Asya’dan batıya doğru göç hareketine girişen Türk boylarıyla birlikte, Selçuklu Devletinin hüküm sürdüğü İran coğrafyasına göç etmişlerdi. Ancak Selçuklu Devleti yıkılınca, Abbasilerin hükmü altına girmeye başlayan Kayılar, merkezi bir yönetime sahip olmasalar da vilayetlerin yönetimi, Selçuklu tarafından görevlendirilen valiler tarafından yapılmaktaydı.
Türk boyları tarih boyunca Müslüman olsalar dahi Arap hükümdarlar tarafından yönetilmek istememişlerdir. Selçuklu valileri ve Türk boyları birleşerek, Abbasi akınlarına karşı ittifak kuran Türkler, zamanla büyük bir nüfus kazanarak tüm Türk kitlelerinin önderliğini üstlenmiştir.

LNlvLG.jpg



Kayılar yaklaşık 1200’lü yıllarda, 20.000 çadırlık bir oymağa sahipti. Bölgedeki Türkmenler ve Tatarlar 50.000 çadırdan oluşan kalabalık bir nüfusa sahipti. Kendilerinden sayıca az olmalarına rağmen Kayı Beyi Süleyman Şah’ın girdiği savaşlarda gösterdiği kahramanlıklar sayesinde Türkmenler ve Tatarları etkilemeyi başarmışlardır. Türkmenler ve Tatarlar da Kayılara katılarak, nüfus yoğunluğunu daha da arttırmıştır. Kayılar artık 70.000 çadırdan oluşan mükemmel bir güç unsuru haline gelmişti. 70.000 çadırlık nüfus demek, yaklaşık 50.000 kişilik ordu anlamına geliyordu. Şayet bir beyliğin ordusu güçlüyse o beylikte güçlü demektir.

Süleyman Şah öldükten sonra Kayıların birliği bozulmuştur. Türkmenler Şam’a doğru göç ettikten sonra tüm beraberlik ve kalabalık nüfus bozulmuştur. Süleyman Şah’ın oğullarından biri boyun başına geçse de eski duruma geri dönememiş, birlik ve beraberliği sağlayamamıştır. Son olarak Osmanlı Devletinin kuruluşunda rol oynayan Kayılar, Söğüt’ü yurt haline getirmişlerdir. Gündüz Alp’in oğlu(Süleyman Şah’ın torunu) Ertuğrul Bey, savaşsız ve uzun bir ömür geçirdikten sonra 90 yaşında ölmüştür. Osman Bey tarafından Söğütte inşa edilen türbeye defnedilmiştir.
 
Üst Alt