Böyle bir yazarin edebiyat dünyasinda esi benzeri yok.
Flu ve saibeli eserleri hakkinda 80 bin ciltlik ansiklopedi serisi cikartsan yeridir.
Ulan ne demek istiyor,yine lafi nereye getirmek istiyor diyerek kafaniz Üsküdar Cöplügüne dönüyor.
Bu konuda "Dava" eserine biraz isik tutacagiz.
Hos bilmem kac wattlik isik da yetmeyecek ama insandi sonucta.
Balik burcu olusu da, fikir yürürlügünden benim icin biraz anlasilir,yani öyle umuyorum hahaj.
"Dava" nin özeti su;
Josef K. Dekadent bir genc.
Tutuklaniyor ve sonu idam.
Buraya kadar bir sorun yok aslinda.
Davalar bu sekil ilerleyebilir.
Asil sorun, idamina giden yolu kendi secmesi.
Tutuklanir aslinda sucunu bilmez ama sormaz da, sucum ne diye.
Sisteme ilk prangayi taktirir böylelikle.
Mahkemeye cikartilir.
Sorulari sormaya baslar ama hakim tonlarca bürokrasinin altinda ezildiginden, ona rahatlatici cevaplar veremez. (Sistemin ikinci prangasi)
TUtuksuz yargilanmaya baslanir.
K. Anlar ki, adliye ve tüm bürokratik baglantilarin asinilmaz bir güce sahip oldugunu.
Cesitli insanlardan yardim almaya cikar; (baya pasif bir sekilde)
Sanatci, Avukat..kimse yardimci olamaz.Suclulugunu kanitlamaya calistikca, daha da bir cikmazin icine girdigini fark ediyor.
Bu dava tüm isini arkadas baglarini etkiliyor.ve halen neyle suclandigini bilmiyor.
Bir gece iki görevli bunu evinden alip, issiz bir yere götürüp idami gögsüne bicak gecirerek gerceklestiriyorlar.
Son sözleri ise :" ayni bir it gibi." Oluyor.
ROman, bireyin karsisinda görünmez ama iliklerine kadar hisedilen bir güc ile olan mücadelesini anlatiyor
Sistem elestirinin en ilginc ve psikolojik etkilerini en ciplak hali ile yaziya dökülmesi.
Varolusun absurd bir bicimde ya gerceklesebilecegi ve ya gerceklesebilemeyecegi.
"Kaderini" kendi eline alabilme (direnme) potansiyeline ince bir vurgu.
O ilk tutulma aninda verecegi, hey ne oluyo olm,niye tutuklaniyorum diye bas kaldirmasi belki olaylari bu kadar büyütmeyecekti.
Sistemin de, bireyin iflahini kesebilmemesine bir rehber.
Bu eserin Kafkaesk olusu aslinda stil olarak paradoks kullanmasi.
Ne kadar sucsuzlugunu anlatmaya calissa da, daha da davanin icine girdigini.
Dava, modern insanin da ne denli absurd ve gücsüz bir zavalli olusunu anlatiyor.
Sisteme burayi istedigimiz sistemi koyabiliriz.
Flu ve saibeli eserleri hakkinda 80 bin ciltlik ansiklopedi serisi cikartsan yeridir.
Ulan ne demek istiyor,yine lafi nereye getirmek istiyor diyerek kafaniz Üsküdar Cöplügüne dönüyor.
Bu konuda "Dava" eserine biraz isik tutacagiz.
Hos bilmem kac wattlik isik da yetmeyecek ama insandi sonucta.
Balik burcu olusu da, fikir yürürlügünden benim icin biraz anlasilir,yani öyle umuyorum hahaj.
"Dava" nin özeti su;
Josef K. Dekadent bir genc.
Tutuklaniyor ve sonu idam.
Buraya kadar bir sorun yok aslinda.
Davalar bu sekil ilerleyebilir.
Asil sorun, idamina giden yolu kendi secmesi.
Tutuklanir aslinda sucunu bilmez ama sormaz da, sucum ne diye.
Sisteme ilk prangayi taktirir böylelikle.
Mahkemeye cikartilir.
Sorulari sormaya baslar ama hakim tonlarca bürokrasinin altinda ezildiginden, ona rahatlatici cevaplar veremez. (Sistemin ikinci prangasi)
TUtuksuz yargilanmaya baslanir.
K. Anlar ki, adliye ve tüm bürokratik baglantilarin asinilmaz bir güce sahip oldugunu.
Cesitli insanlardan yardim almaya cikar; (baya pasif bir sekilde)
Sanatci, Avukat..kimse yardimci olamaz.Suclulugunu kanitlamaya calistikca, daha da bir cikmazin icine girdigini fark ediyor.
Bu dava tüm isini arkadas baglarini etkiliyor.ve halen neyle suclandigini bilmiyor.
Bir gece iki görevli bunu evinden alip, issiz bir yere götürüp idami gögsüne bicak gecirerek gerceklestiriyorlar.
Son sözleri ise :" ayni bir it gibi." Oluyor.
ROman, bireyin karsisinda görünmez ama iliklerine kadar hisedilen bir güc ile olan mücadelesini anlatiyor
Sistem elestirinin en ilginc ve psikolojik etkilerini en ciplak hali ile yaziya dökülmesi.
Varolusun absurd bir bicimde ya gerceklesebilecegi ve ya gerceklesebilemeyecegi.
"Kaderini" kendi eline alabilme (direnme) potansiyeline ince bir vurgu.
O ilk tutulma aninda verecegi, hey ne oluyo olm,niye tutuklaniyorum diye bas kaldirmasi belki olaylari bu kadar büyütmeyecekti.
Sistemin de, bireyin iflahini kesebilmemesine bir rehber.
Bu eserin Kafkaesk olusu aslinda stil olarak paradoks kullanmasi.
Ne kadar sucsuzlugunu anlatmaya calissa da, daha da davanin icine girdigini.
Dava, modern insanin da ne denli absurd ve gücsüz bir zavalli olusunu anlatiyor.
Sisteme burayi istedigimiz sistemi koyabiliriz.