Japonya ikinci çeyrek GSYİH’si yıllıklandırılmış bazda %1,1 büyüdü, beklentileri kaçırdı

Mephobia

Invictus
Gümüş Üye
ADKq_NbXejVzBBn9xxkss-decgZVA3DcWaoiE_eBQzUrW-FqdJUXJdQBxexW_PrxIJeYyi69P_veWTSYRTDF0SGVUHHr43UXPK4OarUtsp-W9WnYot8gTpL-JGVWA26dHUg-083prQdLTmpKC68RJO4ak8fVWIR418ZRkf3P7zSU1UC_3aa6299AEJ77MBC_mksT1sAiletiaPI=s0-d-e1-ft

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %1,1 büyüyerek %2’lik beklentinin altında kaldı; güçlü ihracat, zayıf iç talebin etkisini dengelemeye yetmedi. Büyüme önceki çeyrekteki %2,1’in gerisinde kalırken, çeyreklik bazda GSYH %0,3 artarak %0,5 beklentisini kaçırdı; ihracat büyümeye 0,5 puan katkı yaparken iç talep büyümeyi 0,2 puan aşağı çekti.

İç talepteki zayıflama büyük ölçüde hükümetin Orta Doğu çatışmasına karşı ulusal petrol rezervlerini devreye sokmasıyla kamu stoklarının azalmasından kaynaklandı; Oxford Economics’ten Norihiro Yamaguchi, tüketimde dayanıksız mallar ve hizmet harcamalarının düştüğünü, işletme yatırımlarının da çeyreklik bazda gerilediğini belirtti.

İhracat büyümenin ana sürükleyicisi oldu ve performans zayıf yen tarafından desteklendi. Verinin ardından Nikkei 225 %0,43 yükseldi, benchmark 10 yıllık Japon devlet tahvili getirisi %2,88 oldu ve yen dolar karşısında 159,1 seviyesinde hafif güçlendi.

Japonya Merkez Bankası bu ay 2026 mali yılı büyüme tahminini %0,5’ten %0,6’ya yükseltmiş, ancak yüksek enerji fiyatları nedeniyle büyümenin daha yavaş bir hızda sürmesini beklediğini açıklamıştı.

--------------------

japonların ne denli üretken bir toplum olduğunu bu veriler bize net bir şekilde gösteriyor. büyümeyi ihracatla taşıyorlar; ancak iç tüketim ve yatırımlar aynı dinamizmi göstermiyor, gösteremiyor.. japonya’ya gitmedim ama dışarıdan bir izlenim olarak söyleyim. bu denli disiplinli ve “bir daha kaybetmeme” refleksiyle yaşayan bir toplumun, hayatın duygusal tarafını fazlasıyla geri plana ittiğini düşünüyorum. duygusal yoksunluk, bireyselleşme, teknoloji bağımlılığı vs.

kaynak: cnbc

Üst Alt