Hypnic Jerk (Uykuda Düşme Hissi)

döngüsel

Don't give up!
Süper Mod
Pek çoğumuzun başına gelen bir olaydır tam uykuya dalarken aniden sıçramak veya yüksek bir yerden düştüğümüzü hissetmek. Yaşadığımız bu his öylesine gerçektir ki çoğu zaman aniden uyanmamıza neden olur. Yaşadığımız bu hislere bilimsel çevrede “Hypnagogic Myoclonic Twitch” (Uyutucu Miyoklonik Seğirme) ya da kısa adıyla “Hypnic Jerk” (Uyku Sırası Ani Sıçraması) denir. Bu durumun nedeni beynin rüya öncesi gevşemeye karşı tepkisi veya kişinin içinde bulunduğu çevresel şartlarla açıklanır.

Bazen bu durumların yaşanması beynin gevşeme sırasında verdiği yanlış bir sinyaldir ve şöyle gerçekleşir: Uykuya daldığımızda kaslarımız gevşer, nefes alış hızımız ve vücut sıcaklığımız düşer. Vücut uyku moduna girip gevşemeye başlar. İşte tam bu gevşeme anında beyin kontrolünü bir anlığına yitirir ve o an hatalı bir algılamayla vücudun düştüğünü zannederek, düşmeye karşı vücuda tepki sinyali verir. Bu sinyali alan vücut alarm durumuna geçer ve düşmemeye karşı bir hareket gerçekleştirir. İşte o an bizim düştüğümüzü zannedip, irkildiğimiz ve uyandığımız andır.

Amerikan Uyku Tıbbi Akademisi ve Mayo Klinik tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre ise, insanların %70’inden fazlası bu hisleri rüya öncesinde yaşar. Bu araştırmaya göre yaşanılan bu hisler ile kişinin yaşantısı arasında sıkı bir bağ vardır. Buna göre yoğun bir iş yaşamı olan, az uyuyan, aşırı kafein tüketen, stres ve kaygı seviyesi yüksek ve yatakları rahatsız olan kişiler arasında uykuda düşme ve sıçrama hissini yaşamak daha yaygındır.

Alıntıdır.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Amerikalıların Mayo kliniğine güvenmiyorum İsviçreli Bilimciler olsa inanirim

Ben de çok nadir de olsa düşüyorum

döngüsel

Don't give up!
Süper Mod
Amerikalıların Mayo kliniğine güvenmiyorum İsviçreli Bilimciler olsa inanirim

Ben de çok nadir de olsa düşüyorum
Mayo Klinik'ten çok yazı almışlığım var.: ))))

Küçükken çok sık yaşıyordum bu durumu, geçti artık hepsi...

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Mayo Klinik'ten çok yazı almışlığım var.: ))))

Küçükken çok sık yaşıyordum bu durumu, geçti artık hepsi...
Ben İsviçreli Bilimcilerin reklamı ile büyüdüm... 😒

Düşen dişler yumurtanın Bi tarafı sert diğeri yumuşak gibi...

Amerika da kim oluyor gjfjd

Bel far niente

İyiler ilk görüşte tanınmaz.
Altın Üye
ben de çok yaşıyorum, döngüsel gibi ben de büyüyünce atlatır mıyım acaba porgy:

Xasthur

Yönetici
yine düşüşe geçtin bro hadi bakalim diye bir tabir vardir esrarkeşler arasinda

Aura

•paeonia•
Özel Üye
Bunu çok yaşıyorum, rahatsız edici şekilde çok.

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Yurtta kalırken bi sohbete katılmıştım. Uyku esnasında “ruhun kılıfı” (o da neyse artık) bedenden çıkıp dolaşırmış. Rüyalar falan aslında gerçekmiş herhalde anlatmışlardı baya o kısmını hatırlamıyorum çıkıp dolaşıyomuş işte :honk:
işte tam uykuya dalıp ruhun kılıfı bedenden çıkacakken çıkamıyor muymuş neymiş bişey oluyormuş bedenin uyarılmasıyla ruhun kılıfı düşerek bedene dönüyormuş. Ve insan bunu gerçekten düşmüş gibi irkilip hissediyormuş :honk:

işin bilimsel kısmına gelecek olursak beynimizin işgüzarlığı işte :honk: adaptasyon vs vs :honk:

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Yurtta kalırken bi sohbete katılmıştım. Uyku esnasında “ruhun kılıfı” (o da neyse artık) bedenden çıkıp dolaşırmış. Rüyalar falan aslında gerçekmiş herhalde anlatmışlardı baya o kısmını hatırlamıyorum çıkıp dolaşıyomuş işte :honk:
işte tam uykuya dalıp ruhun kılıfı bedenden çıkacakken çıkamıyor muymuş neymiş bişey oluyormuş bedenin uyarılmasıyla ruhun kılıfı düşerek bedene dönüyormuş. Ve insan bunu gerçekten düşmüş gibi irkilip hissediyormuş :honk:

işin bilimsel kısmına gelecek olursak beynimizin işgüzarlığı işte :honk: adaptasyon vs vs :honk:
Minarenin kılıfını duymuştum ben bi tek bu da ilginç geldi bana ama

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Minarenin kılıfını duymuştum ben bi tek bu da ilginç geldi bana ama
Minarenin kılıfı ne atasözü dışında da mı var :honk:
Hatta o zaman araştırmıştım ben bu konuyu. Memlekete döndüğümde ilmine güvendiğim hacı hocalara sormuştum. Yok öle bişe dediler :honk: ilgi uyandırmak için belki de uydurdular. Bilemiyorum. Vabalı boynuna :honk:

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Minarenin kılıfı ne atasözü dışında da mı var :honk:
Hatta o zaman araştırmıştım ben bu konuyu. Memlekete döndüğümde ilmine güvendiğim hacı hocalara sormuştum. Yok öle bişe dediler :honk: ilgi uyandırmak için belki de uydurdular. Bilemiyorum. Vabalı boynuna :honk:
Evet evet atasözü minareyi çalan var ya

Üst Alt