Dikkat Hayvan Pazarları Kapatıldı

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
28,341
Çözümler
1
Tepki puanı
3,681
Puanları
113
Yaş
35
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı sonrası şap hastalığında artış yaşanması nedeniyle hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları ve tüm satış merkezlerinin faaliyetlerinin geçici süreyle durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık, hayvansal gıda temininde herhangi bir aksama olmayacağını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı sonrasında şap hastalığında gözlemlenen artış nedeniyle tüm hayvan satış yerlerinin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Kararın, yalnızca hastalığın yayılımını önlemek amacıyla alındığı belirtilirken, et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların temininde sorun yaşanmayacağı açıklandı.

SAT1 serotipi tespit edildi​

Bakanlığın yazılı açıklamasında, şap hastalığına neden olan mevcut serotiplere karşı geliştirilen aşılarla yürütülen kampanyaların hastalık oranını bir önceki yıla göre yüzde 80 azalttığı ifade edildi. Ancak bayram döneminde artan hayvan hareketliliğiyle birlikte hastalığın yeni bir serotipi olan "SAT1" tespit edildi.

Aşı geliştirildi, uygulama başladı​

SAT1 serotipine karşı Bakanlığın ilgili birimleri tarafından hızla etkili bir aşı geliştirildiği ve sahada uygulanmaya başlandığı belirtildi. Kurban Bayramı sonrası yaşanan yoğun hayvan hareketleri, yeni hastalık mihraklarının ortaya çıkmasına yol açtı.

Hayvan hareketliliği geçici olarak durduruldu​

Açıklamada, "Şap hastalığının yayılmasını önlemek ve etkin bir kontrol sağlamak amacıyla, hayvanların yoğun olarak hareket ettiği hayvan pazarları, canlı hayvan borsaları, toplama ve satış merkezleri ile panayırların geçici olarak kapatıldığı" bildirildi. Bu kararın geçici ve önleyici bir tedbir olduğu vurgulandı.
Bakanlık, alınan önlemlerin gıda arz güvenliğini tehdit etmediğini ve hayvansal gıda temininde herhangi bir aksama beklenmediğini açıkladı. "Mevcut stoklarımız ve üretim altyapımız bu süreci karşılayacak düzeydedir" denilerek, kırmızı et ve süt ürünleri konusunda vatandaşlara güvence verildi.

Şap insanlara bulaşıyor mu?​

Ayrıca açıklamada, şap hastalığının insanlara bulaşmadığı vurgulanarak, kırmızı et tüketiminde herhangi bir sağlık riski bulunmadığı belirtildi. Bakanlık, kamuoyunu panik yapmamaları konusunda da bilgilendirdi.
 

Lavinia

Platin Üye
Katılım
26 Şub 2024
Mesajlar
5,781
Tepki puanı
2,119
Puanları
113
Konum
Dünya
Cinsiyet
Kadın
Ne yediğimiz de belli değil erkekler ava çıkıp avlansın
 
Üst Alt