GÜNEŞ ☀

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,291
Tepki puanı
1,123
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
MÖ. 10000 Yılından beri insanlar güneşe duydukları saygıyı ve hayranlığı çizimlerle ve yazılarla günümüze kadar ulaştırmıştır, nedeni ise gayet açıktır, güneş her gün doğarak insanlığın dünyasını aydınlatır, sıcaklık ve güvenlik sağlar, onları soğuktan, körlükten ve geceleri ortaya çıkan tehlikelerden korur.

İnsanlar zamanla anlamıştır ki o olmadan ekinler büyüyemez ve hayat onsuz yeryüzünde devam etmez, işte bu gerçekler güneşi tüm zamanların en çok tapınılan objesi haline getirmiştir.

Benzer şekilde insanlar yıldızlara da ilgi duydular, onların hareketini takip ederek, uzun vadede gerçekleşebilecek bir takım doğa olaylarını hesaplayabileceklerini fark ettiler, özellikle ay tutulması ve dolunay gibi gelgitlere sebep olan, mahsullere zarar veren doğa olaylarını. ( 365 gün nil nehrinin iki taşma arasında ki seneyi devriyesidir, şar ve çağ kavramları bu netice ile sona ermiştir )

Daha sonra insanlar gökyüzünde ki yıldızları gruplayarak takımyıldız dediğimiz kavramı ortaya çıkardılar, zodyak çaprazı insanlık tarihinin bilenen en eski kavramsal işaretlerinden biridir, dünyanın bir yıllık süre içerisinde 12 takımyıldızın içinden geçişini sembolize eder, ayrıca bilinen 12 ay 4 mevsim ve ekinoksları da gösterir, zodiac çaprazında her takımyıldız , toplumlara göre farklı hayvan veya doğa figürleri ile kişiselleştirilmiştir.

Güneş yaşam veren ve yaşamı devam ettiren nitelikleri ile yaratıcı olarak kutsanmış, yani tanrı olarak içselleştirilmiştir, yanı sıra "Tanrının ışığı" "Kurtarıcı" olarak nitelendirilmiştir.

Küçük bir astroloji anekdotu olarak 12 takımyıldız ( burçlar ) güneşin ziyaret ettiği evleri temsil eder ve genellikle o eve denk gelen doğa olaylarının etken elementleri ile ilintili figürlerle resmedilirler. Örneğim kova ( aquarius ) su taşıyıcısıdır, yağmurları dolayısı ile bereketi getirir, tahminimce ama sümer mitinde tammuz (temmuz) / iştar evlilik ayinleri kova burcunda kutlanabilir, teoridir araştırılır.

Mitolojik tanrılar aslında doğa ( güneş ) fenomenlerinin bir simgesi olabilir mi ?

Bu soruya horus ve seth'in çetin mücadelesini ele alarak girizgah yapabiliriz. Horus hiyerogliflerde başında güneş sembolü ile güneş tanrısı olarak resmedilmiştir, seth ise gece karanlığının, yer altının, kurak çölün tanrısı olarak bilinir ve bu ikili sürekli savaşır, seth horus'un gözünü çıkardığında antik mısır inanışına göre kuraklık ve karanlık gelmiştir. Her sabah horus seth'e karşı kazanırken, her akşam seth galibiyetini ilan eder.

Neyse bu konuya aşina olmayan, henüz çözemeyen suserlerimize Zeus/Hades çatışmalarını hatırlatıp, bütün yunan tanrılarının aslında sümer tanrılarının şekli şemali ve ismi değiştirilmiş hali olduğunu söyleyerek ilerleyelim konuda.

Eklemeden geçmeyeyim eski türk (kam) davullarının üzerinde yer alan sembol de aslında astrolojik fenomenlerle ilgilidir, en üstte göğün direği ve en aşağıda kızıl tamu ile sona erer ve o cin aliye benzeyen sembolun sağa ve sola ayrılan çizgileri davulu 4 e böler ve 4 mevsimi sembolize eder. Türkler göğün direği olarak Demirkazık yıldızını esas almışlardır, kimileri de içerdiği yoğun demir kütlesi yüzünden sirius takım yıldızını (canis major) esas aldıklarını söyler, ancak yıldız dizilimi demirkazıka benzemektedir.

Neyse konudan uzaklaşmayalım zaten tahminimden uzun sürdü , Horus örneğinde ki gibi aslında binlerce yıldır insanlar iyi/kötü , sıcak/soğuk, karanlık/aydınlık, kuraklık/yağmur gibi kavramları dualist bir şekilde hem tanrılara atfetmişler, çizmişler, yazmışlar, hem de sanatlarında icra etmişlerdir.


Gelelim Tanrıların hikayesinin günümüze nasıl ulaştığına, en ilgi çekici kısma ...


Typhon tarafından ihanete uğrayan horus çarmıha gerilmiş , sonra 3 gün gömülü kalmış ve tekrar dirilmiştir.

Frigya'nın Attis'i "25 aralıkta!" bakire Nana'dan dünyaya geldi , çarmıha gerildi, gömüldü ve dirildi.

Uzatmayım bu bakireden 25 aralıkta doğan tanrılar bitmez ..

25 aralık uzunca bir süre kış gündönümü olarak kutlanmıştır ( yaklaşık 21 aralık) , bildiğiniz paskalyalar, nevrozlar falan fıstıklar hepsi kışın bitip güneşin yükseleceğini , bereketin geleceğini, yağmurların yağacağını müjdeler ...

Sahi Müjde kimdi ? İsa idi demi, başında güneş sembolü ve haçla bölünmüş 4 mevsimi sembolize eden, bakire meryem'den doğan , hemde 25 aralıkta hadi canım ...

Bol Şans.


HdeYHP.jpg
 
Son düzenleme:

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,280
Çözümler
4
Tepki puanı
12,886
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
yine güzel bilgilerle donatmişsin bizi @RaisonDetre teşekkürler
 

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt