Grand solar minumum

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,291
Tepki puanı
1,122
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
Solar minumum/maximum kavramı güneş faaliyetlerinde azalma ve artma olduğu dönemleri ifade eder, 11 yıllık periyodlarla güneş aktivitelerini azaltır ya da çoğaltır, ancak bu sistemde istisna olan grand minumum olayıdır , bu durumda güneş aktivitelerini on yıllar veya yüzyıllarca arttırmaz, bu küresel çapta çok büyük bir soğumaya neden olur ve ortaya çıkardığı iklim şartları buzul çağı / küçük buzul çağı olarak tarihte geçer, en son grand solar minumum aşağıda görebileceğiniz grafikte 1600 yılından 1700 lü yılların sonuna kadar sürmüştür. Haçlı seferlerinin grand minumum (büyük kıtlık) yüzünden başlatıldığına dair bir kaç yazı okumuştum hatta.

En son küçük buzul çağı ise 1920 li yılların başında görünmüş ve yine kıtlık dönemine girilmiştir, 1929 yılında İstanbul'a 55 gün aralıksız, kimi zaman tipi şeklinde kar yağmış ve bir çok hayvan telef olmuş, bir çok insan ölmüştür, bazıları boğazda ki buzların akıntı ile geldiğini savunurken, bazıları ise boğazın donduğunu iddia etmektedir. Eskiden şehir efsanesi olarak anılan bu kara kışın günümüzde resimleri ve belgeleri mevcuttur ona dair vidoyu aşağıdan görebilir ve hakkında daha çok görsel aratarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Aynı zamanda büyük ekonomik buhran 1929 yılında tam da bu sert kışta gerçekleşmiştir.

Prof. Valentina Zharkova ise 2020'den itibaren güneş aktivitelerinde belirgin biz azalma olacağını ve etkisinin 2055'e kadar süreceğini belirtmiş. Nasa ve bazı kurumlar güneş aktivitelerinde ki azalmayı doğrulamış ve hatta güneş patlamalarının minumuma indiği zaman resimlemişler.

Şimdi işin açıklanamaz tarafı şu , tıpkı 1929 da olduğu gibi küçük çapta bir soğuma mı, yoksa 1600 lü yıllarda ki maunder minumum gibi bir süreçmi olacak muamma ama umarım ikinci seçenek olmaz ve görünene göre 1929 da ki gibi çokk sert bir kış dünyayı ve özellikle avrupa yı bekliyor .Ancak kimileri de güneş aktivesinin en son grand minumum döneminde bu şekilde ölçüldüğünü belirterek daha olumsuz düşünüyor ve 1600 lü yıllardaki olaya benzer bir sürece girdiğimizi belirtiyor.

Nasa daha sonra güneş aktivitelerinin dünyamız üzerinde büyük bir etkiye sahip olmadığını belirten bir tweet atmış , hemen altında ise dünyadan 110 kat daha büyük aktif bir yıldızın aktivitelerinin nasıl olurda dünya iklimine etki etmeyeceğini sormuşlar, ilginç polemik.

Bir başka olay ise haber de okuyacağınız üzere insanların ürettiği sera gazlarının bizi ısıtmaya devam edeceğine dair görüş, bu bir ihtimaldi ama 2021 kışının asya ve avrupa ülkelerine etkisine bakarsak diğer yıllara göre kat kat daha fazla, sürece girilmiş gibi görünüyor ve anlaşılan yol açtığımız kirlilik bizi düşündükleri gibi koruyamayacak.

Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer nokta ise 2021 yılının başından itibaren volkanların ardı ardına patlaması. İtalya, Rusya, İzlanda, Endonezya. Sadece etna ard arda 11 kez patladı bir ayda.



NlI4ly.png









 
Son düzenleme:

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,013
Çözümler
4
Tepki puanı
12,710
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Paylaşım için teşekkürler
 
Üst Alt