Görme Engelliler İçin Sesli Kitap Hizmeti

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,375
Çözümler
4
Tepki puanı
12,951
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Konuşan Kitaplık projesi, 2012'de Türkiye Bilişim Derneği’nce 'Kamu Uygulama Ödülü', 2016'da Saraybosna’da düzenlenen 'Engelsiz Balkan Platformu'nda Engelsiz Balkan Ödülü, 2019'da ise Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Kültür ve Sanat Alanında Erişilebilirlik Ödülü'ne layık görüldü.

Konuşan Kitaplık sisteminde ayda 20 kitap hizmete sunuluyor. Metin okutulup; akıcılık, vurgulama, tonlama gibi kriterler dikkate alınarak, komisyon tarafından seçilen 80 gönüllü okuyucu, Milli Kütüphane'deki stüdyolarda görme engellilerin istekleri doğrultusunda kitapları seslendiriyor.

Projeden şu anda 3 bin engelli faydalanıyor.


Kitap Dışı Materyal Koleksiyonu Şube Müdürü Hatice Atlıhan, başvuran gönüllülere deneme kayıtları yaptırıldığını belirterek, "Oluşturulan gönüllü okuyucu seçme komisyonumuz burada okutulan metinleri; akıcılık, vurgulama, tonlama gibi kriterlerde değerlendiriliyor.


Kabul edilenlere uygun saatler içinde stüdyo ayarlanıyor ve burada gönüllü okuyucu olmak konusundaki temel kurallarımız öğretiliyor. Ses kayıt programının temel kullanım bilgileri, bir kitabı seslendirirken neye dikkat edileceği gibi hususlar aktarılarak aşamalar ilerliyor.


Cemil Meriç Ses Kayıt Stüdyosu içerisinde 11 adet profesyonel formatta donatılmış stüdyomuz var. Işık, havalandırma gibi okuyucuların kitap seslendirirken kendisini rahat hissedebileceği her şeyle beraber bir ortam oluşturulmuş durumda" dedi.
 
Üst Alt