Fotosentez Denklemi

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,444
Çözümler
4
Tepki puanı
12,988
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Fotosentez denklemi, ototrof canlılar inorganik maddelerden ihtiyacı olan organik maddeleri sentezleyebilir. Bu canlıların çoğu bunu ışıktan faydalanarak yapmakta ve buna fotosentez denmektedir.Fotosentez, ışık enerjisi + sentez anlamına gelir. Algler ve yeşil bitkiler gibi klorofili olan canlılarda ışık enerjisinden yararlanır ve inorganik H2O ile CO2 den glikoz sentezlenir.


Ekosistemde Fotosentez

Ekosistem açısından fotosentez oldukça önemlidir. Fotosentezle CO2 atmosferden alınır ve yerine oksijen verilerek denge sağlanır. Fotosentez yapamayan ve besinlerini dışarıdan almak zorunda olan heterotrof canlılarda solunumla üretilen CO2 fotosentezle oksijene dönüştürüldüğünden ekolojik denge kurulur. Fotosentez yapan bazı bakteriler ise hidrojen kaynağı olarak su kullanmazlar. Suyun yerine 2H2 yada 2H2S bileşiklerini kullanırlar. Bu bileşikleri kullandıkları için ortaya oksijen çıkmaz. Ya 2S çıkar yada hiç gaz çıkmaz.


Fotosentez nerede gerçekleşir?

Yeşil bitkilerdeki fotosentez bitkideki yeşil kısımlardan özellikle yapraklarda gerçekleşir. Yaprakların alt ve üst yüzeyinde tek tabakalı epidermis hücreler vardır. Bunlar kloroplast bulundurmaz ve fotosentez de yapmaz. Epidermis tabakalarının arasında ise mezofil tabakası olur. Buradaki palizat ve sünger parankiması hücreleri kloroplast taşıyarak, fotosentez yapar.


Kloroplast yapısındaki üst üste dizili olan granum plakları olur. Bunların her birine tilakoit adı verilir. Fotosentezde ışığa bağlantılı olan reaksiyonlar ise, tilakoit zarlarında olur. Ara lamellerle birbirine bağlanan granumlar arasındaki boşuklarda stroma ara maddesi vardır. Bu madde içinde de RNA, DNA, ribozomlar, fotosentez enzimleri bulunur. Stromad ışığa bağlı olmayan reaksiyonlar olur.

Fotosentezin denklem
i
Fotosentez tepkime denklemi genel olarak aşağıdaki gibidir. (CH2O)n karbonhidratların gösterimidir. Fotosentezde ışık enerjisinin klorofil tarafından kullanılmasıyla 2 molekül su girmekte, 1 molekül su oluşmaktadır.

CO2 + 2H2O <======> (CH2O)n + O2 + H2O

İlk denklemi altıyla çarptığımız zaman çıkışta 6 karbonlu karbonhidratı bulunan glikozu alırsınız.

6CO2 + 12H2O <======> C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

Denklemi sadeleştirdiğimizde; 12H2O tepkimeye girse de, sonuçta 6H20 oluştuğu için net 6H2O çıkar.

6CO2 + 6H2O <======> C6H12O6 + 6O2

Fotosentezin sonucunda meydana gelen serbest oksijenin kaynağı ise; CO2 değil H2O olur. Bilim adamları ağır izotop deneyiyle bunu ispatladığından, oksijenin fotosentezdeki sudan oluştuğunu kesin olarak bulmuşlardır. CO2 yapısındaki oksijende, C6H12O6 dan yani üretilen besin yapısına katılır.
 

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt