Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,013
Çözümler
4
Tepki puanı
12,710
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın

Fitness Nedir?​





Fitness ve vücut geliştirmenin farklarının ve kas gelişimine etkilerinin anlatıldığı bu makalede fitness’ın faydaları ve ne demek olduğunu detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Fitness Nedir?

Fitness, İngilizce’den dilimize direkt geçen bir kelimedir. Fitness’ın anlamı; sağlık, sağlıklı yaşam, fit, formda ve zinde olmadır. TDK’ya göre fitness, sağlıklı yaşam demektir. Artan fiziksel çaba sırasında vücudun solunan oksijeni kas dokusuna dağıtma yeteneği olarak da tanımlanır (1).

Fitness ne demek?” sorusu ülkemizde hızlıca “Bir spor dalıdır.” şeklinde cevaplanabilir. Çünkü Türkiye’de fitness kelimesi, daha çok spor salonlarında, ekipman kullanılarak yapılan egzersizler olarak algılanır. Ancak aslında formda ve zinde kalma durumu fitness’tır. Formda ve zinde kalma durumu, zorunlu olarak yoğun kas büyümesi gerektirmez. Sağlıklı ve fit bir yaşam sürmek demek olan fitness, birçok bileşen çerçevesinde vücuda yararlar sağlar.



Fitness’ın Faydaları Nelerdir?

Fitness’ın yararları araştırılan kaynak yayına göre önemli ölçüde değişir. Fitness’ın aşağıda listelenen faydaları ortak ve yaygın olarak kabul edilenlerdir (2);

• Kardiyovasküler dayanıklılık: Tipik olarak bir kişinin ne kadar uzun veya hızlı bir aktivite gerçekleştirebileceği, kalp atış hızı ve oksijen tüketimi gibi ölçümlerde kolayca tespit edilen olumlu etkiler yaratır.

• Kas dayanıklılığı: Tipik olarak bir kişinin kaç kez egzersiz yapabileceği ile ölçülür (3). Yaygın testler şınav ve squat egzersizlerini içerir. Fitness yapanların kas dayanıklılığının giderek arttığı görülmüştür.

• Kas gücü: Tipik olarak tekrarlara göre ne kadar ağırlık hareket ettirilebileceği ile ölçülür. Birden çok eklemi ve kas grubunu aktive eden squat veya bench press gibi egzersizler ölçüm için sıklıkla kullanılır. Genellikle kas gücünü ölçmek için biyomekanik ekipmanlara da ihtiyaç duyulur. Fitness yapanların kas güçlerinde olumlu bir artış gözlemkenmiştir.

• Esneklik: Tipik olarak bir kas grubunun ne kadar uzatılabileceği veya eklemin ne kadar hareket ettirilebileceği ile ölçülür. En yaygın testler hamstringleri ve omuzları içerir. Fitness’ın esnekliğe de olumlu etkisi vardır.

• Denge: Tipik olarak, belirli bir konumda bir çeşit hareketin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği ile ölçülebilir, süre kaydedilir. Dengeyi değerlendirmek için tek ayak üzerinde durmak gibi basit testler kullanılabilir. Daha gelişmiş testler, bir topu yakalamaya çalışmak, dengesiz bir nesnenin üzerinde durmak gibi görevler içerebilir. Denge düzenli fitness egzersizleri ile artırılabilir.

• Hız: Bir bireyin bir noktadan diğerine ne kadar hızlı hareket edebileceği test edilerek ölçülür. Genellikle hızı değerlendirmek için 36,5 metre uzaklıkta bir hedef kullanılır. Fitness antrenmanları bu yetenek üzerinde de olumlu etki yaratır.

• Vücut kompozisyonu: Vücudun yağsız kütle oranı (kas, kemik, hayati doku ve organlar) ile yağ kütlesi dağılımının dengeli olması gerekir. Yağın yağsız kütleye oranı belirli bir oranda olmalıdır. Fitness yapmak vücut yağını azaltmaya ve kas kütlesini artırmaya veya korumaya yardımcı olur.

Bir fitness programı uygulamadan önce fiziksel olarak formda olabilmek için yukarıda bahsedilen özelliklere uygun ve kişinin bu görevlerdeki durumuna göre farklı egzersizlerle çeşitlenen bir antrenman tercihi yapılması gerekir. Fitness’ın etkileri hızlıdır. Yaklaşık bir haftalık tutarlı egzersiz ve beslenme sonrasında vücutta hissedilir değişiklikler görülmeye başlar.

Fitness sağlıklı yaşam için her zaman önemlidir. İnsanlar avcı-toplayıcı yaşam tarzından tarıma dayalı yerleşik yaşayan topluluklar kurduklarında güçlü fiziksel özelliklerinde düşüş gözlemlendiği teorisi yaygındır.



Fitness ve Vücut Geliştirme Arasındaki Temel Fark

Vücut geliştirmenin aksine, fitness egzersizleri çok ağır halter gerektirmez. Vücut geliştirmek için spor salonuna gidenlerin temel amacı ağırlık kaldırmak, çekmek ve itmektir. Ağırlık kaldırıldığında vücut güçlenir ve kas kütlesi oluşturur.

Bununla birlikte, fitness kavramı bundan farklıdır. Fitness kas büyümesini değil aktif ve sağlıklı kalmayı hedeflemektir (4). Zindelik veren antrenmanları, kalori değerlerinin formda kalmak için kontrol altına alınmasını ve yakılmasını kapsar. Bunların kas kütlesi eklemeyle ilgili olması gerekmez. Fitness gerçekten formda, esnek ve güzel tonda bir vücuda sahip olmak demektir. Geçmişte erkekler vücut geliştirmeye, kadınlar ise tonlamaya daha fazla ilgi duyuyordu ancak gün geçtikçe erkekler de formda ve zinde kalmayı yani fitness’ı ön planda tutmayı yeğlemektedir.

Fitness ve Vücut Geliştirme Kas Gelişimi İçin Nasıl Fark Yaratır?

Daha önce de belirtildiği gibi vücut geliştiriciler kaslarını ağır kaldırarak maksimuma çıkarmaya çalışırlar. Fitness kasları geliştirmek için germe çalışmalarını içerir (5). Fitness, karın kaslarını yani merkezi ve bacakları şekillendirmeye odaklanır. Amacı vücuttaki yağ oranını düşürmek ve vücuda estetik bir görünüm kazandırmaktır.



Fitness mı Vücut Geliştirme mi Daha Avantajlıdır?

Vücut geliştirme, bir kişinin bir spor salonunda günde en az 1 ila 2 saat ayırmasını gerektirir. Fitness antrenmanları 30 dakika ile 45 dakika arasında değişir. Spor salonunda esnemeyi veya parkta sprint yapmayı içerebilir. Vücut geliştirme ile karşılaştırıldığında, fitness daha az zaman, daha az çaba ve kaslarda daha az zorlanma gerektirir.

Vücut geliştirme yaparken çok fazla protein alımı yapılması gerekir ve ayrıca günlük besin alımı da artırılmalıdır. Vücut geliştirme sporcularının diyetleri genellikle balık, et, yumurta ve whey proteinlerinden oluşur. Fitness yapan sporcuların ise sadece sağlıklı ve belirli bir sınırda beslenmeleri gerekir. Sağlıklı gıda seçenekleri arasında sebzeler, salatalar, meyveler, yağlı olmayan etler vb. bulunmaktadır.


alintı
 

İlginizi Çekebilecek Benzer Konular

Üst Alt