Fenotipik Değişimler ve Nedenleri

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
47,580
Çözümler
4
Tepki puanı
14,277
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Fenotipik değişimler genler neden olduğu bir popülasyonun bireyleri gözlenebilir bir değişiklik, çevresel faktörler ya da her ikisinin bir kombinasyonudur. Bir popülasyondaki fenotipik varyasyonlar, doğal seçilim ve evrime katkıda bulunabilir.

Fenotipler, organizmaların sahip olduğu özellikler veya özelliklerdir, örneğin: boyut, şekil, renk, yetenekler vb. Kolayca gözlemlenemeyen bazı fenotipler de vardır, örneğin: kan grupları sadece laboratuar teknikleri kullanılarak belirlenebilen fenotiplerdir.


Temel olarak, iki tür fenotipik varyasyon vardır: sürekli olanlar ve olmayanlar, sonuncusu da "kesikli" olarak adlandırılır çünkü kesintili aralıklarla değişir.

Yükseklik ve renk, sürekli fenotipik varyasyonların iki örneğidir, yani dünyadaki en küçük birey ile en uzun arasındaki herhangi bir yükseklik mümkündür, tanımlanmış segmentlerde değişen bir özellik değildir, örneğin: her 10 cm'de bir.

Sürekli özellikler, sürekli değişen bir gradyan olarak görülür ve grafik gösterimleri çan şeklindedir, ara fenotipler en yaygın olanıdır. Bu, sürekli değişimi tanımanın iyi bir yoludur.

Aksine, bazı fenotipler süreksiz olarak değişir ve yalnızca farklı aralıklarla var olur. Çok açıklayıcı bir örnek, A, B, AB veya O olabilen kan grubudur, ancak kan için ara fenotip yoktur. Başka bir örnek, dili kıvırabilme yeteneğidir, bazı insanlar yapabilir ve bazıları yapamaz, arada hiçbir şey yoktur.

Nedenler
Yukarıda bahsedildiği gibi, fenotiplere genler, çevresel faktörler veya ikisi arasındaki etkileşim neden olabilir. Çevresel faktörler, organizmaları çeşitli şekillerde etkileyebilen çevrenin tüm unsurlarıdır.

Örneğin insanlarda vücut ağırlığı genlerden etkilenebilir, ancak diyetten de etkilenir. Bu durumda diyet, çevresel faktörlere bir örnektir. Çevresel faktörlerin fenotipler üzerindeki etkilerini tespit etmek zordur çünkü dikkate alınması gereken birçok olası faktör vardır.

Bir başka çok önemli örnek, bir grup bakteriyi antibiyotikle tedavi ederseniz, bazıları hayatta kalacak, bazıları ise olmayacaktır. Hayatta kalan bakteriler "dirençli" bir fenotipe sahip olacaktır, bunun nedeni antibiyotiğin etkilerini ortadan kaldırmak veya bunlardan kaçınmak için gerekli genlere sahip olmalarıdır.

Bu özel geni olmayan bakteriler antibiyotiğe duyarlı olacak ve hayatta kalamayacak, bu fenotipe "duyarlı" denir.

Böylece sadece dirençli bakteriler hayatta kalabilecek ve çoğalabilecek, genlerini bir sonraki nesle aktaracak ve türlerin hayatta kalmasını destekleyecek, bu evrim sürecidir.
Screenshot_20220806_170929_com.huawei.hwsearch_edit_657554449336123.jpg

Özetle, hayatta kalmak için yararlı olan fenotiplere sahip organizmaların çoğalması ve genetik bilgilerini aktarması daha olasıdır.

Bu şekilde, popülasyonun giderek artan yüzdeleri, türe fayda sağlayan genlere sahip olacaktır.
 
Üst Alt