Felsefe Sanat İlişkisi

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,639
Çözümler
4
Tepki puanı
13,045
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Sanat, en genel anlamıyla sanatçının anlatmak istediği şeyi, “biçim verme yöntemiyle” gerçekleştirme çabasıdır. Sanatı felsefe açıdan incelemekle sanat felsefesi ortaya çıkmıştır.

Felsefe, bazı bakımlardan benzerlik gösterdiği sanatla bazı bakımlardan da farklılıklar gösterir. Felsefe ve sanatın amaç ve yönelişleri bakımından benzerlikleri vardır.

Her ikisi de doğayı ve insanı konu edinir. İnsanı anlamaya, yorumlamaya çalışır. Hem felsefe hem de sanat yöneldikleri varlığı yansıtır ve onu yorumlarlar. Bu yüzden her ikisinde de yaratıcılık söz konusudur. Felsefe kendisine sanatı da konu edinebilmektedir. Nitekim sanatı, sanat tarafından yaratılan güzelliği araştıran sanat felsefesi bir felsefe türü olarak ortaya çıkmıştır.

Bununla birlikte felsefeyle sanat arasında bazı farklılıklar da vardır. Felsefe akla ve akıl yürütme gücüne dayanırken sanat sezgiye, duyguya ve hayal gücüne dayanır. Felsefeyle sanat amaçları bakımından da birbirinden farklıdır. Felsefe doğruya ulaşmayı amaç edinirken sanatın amacı güzeli bulmak yada yaratmaktır.

FELSEFE ve SANATIN BENZER YÖNLERİ
  • Her ikisi de özneldir.
  • Her ikisinde de eleştirici ve yaratıcı zekâya ihtiyaç duyulur.
  • Sanat ve felsefe varlığı dünyayı ve evreni anlama çabasıdır.
  • Felsefe de sanat da doğayı ve insan varlığını konu edinir.
  • Her ikisinin de zorunlu olarak uymaları gereken belirli bir yöntemleri yoktur.
  • Her ikisinin de önermeleri dar anlamda doğrulanamaz bir yapıdadır, yani olgusal olarak doğrulanmaları mümkün değildir. Bir sanat eseri, yapısı bakımından doğru veya yanlış olamaz.
  • Her ikisinden doğan ürünler insanda bir haz uyandırır.
FELSEFE ve SANATIN FARKLI YÖNLERİ
  • Felsefe hakikati arar, sanat ise güzeli ve hoşa gideni bulmaya çalışır.
  • Felsefede akıl; sanatta duyulara ve duygulara dayanan bir etkinlik vardır.
  • Felsefe var olana ilişkin eleştirel bir tavır sergiler, sanat güzel olana ilişkin beğeni duygusunu harekete geçirir.
  • Felsefe nesneler dünyasının gerçekliğinden bahsederken; sanat, sanatçının dünyasını ve onun gerçeğini bize anlatır.
  • Sanat ve felsefe arasındaki en önemli fark, felsefenin düşünceye dayalı evrensel bir bilgi olma iddiasına karşılık sanatın duygulara dayanan bir faaliyet olmasıdır.
  • Verdiği eserler bakımından sanat ile zanaatı da birbirinden ayırmak gerekir. Zanaatta, faydaya dayalı ürünler ortaya koyulurken, sanatta faydadan ziyade sanatsal (estetik) kaygıya dayalı ürünler ortaya koyulur. Yani; belli bir menfaat ve maddi gelir sağlamak amacıyla yapılan ürünler zanaat ürünüdür.
  • Bir sanat eserinin estetik değer kazanabilmesi için, hiçbir çıkar düşünmeden o objeden haz duyan ve onu takdir eden estetik süjelerin bulunması gerekir.
 

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,395
Tepki puanı
1,145
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
sanat felsefenin eser olarak ortaya çıkış biçimidir bence.

Keza Picasso Guernica üzerinde çalışırken şunları söylemiş

"İspanya'nın mücadelesi, insanlara, özgürlüğe yapılan saldırıya karşıdır. Ressam olarak hayatım boyunca sürekli sanatın ölümüne karşı durmaya çalıştım. Benim gericilikle ve ölümle anlaşma içinde olduğumu kim bir an için bile olsa düşünebilir? ... Üzerinde çalıştığım ve Guernica ismini vereceğim resimde, ve son zamanlardaki tüm eserlerimde, İspanya'yı acı ve ölüm okyanusuna batıran askeri sınıfa duyduğum nefreti açıkça göstermekteyim"


"İspanya'yı acı ve ölüm okyanusuna batıran askeri sınıfa duyduğum nefreti açıkça göstermekteyim" Bu cümlenin felsefesi bu tabloda hayata geçmiş meselam.


Picasso_Guernica.jpg


Ha bir de mozart ve son eseri var , ironik bir şekilde iş olarak aldığı son eseri olan ağıtı yani requiem'i Kont Von Walsegg'in eşi yerine bir nevi kendi içinde yazmıştır.

Kendi ölümünü bestelemiş herif yani, bu arada ölümü aqua tofana yüzündendir, arsenik zehirlenmesi, günden güne erirken requiem'i yarıya kadar bestelemiştir. Kaynaklarda ölümü sfilizdir ancak salieri vakası da vardır.

ölmekte olan bir adamın ağıtı bestelemesi, aha sana sanat felsefe ilişkisi.


2021-04-17T05_49_28.137Z.jpeg
Mozart hastalıklı vaziyette eşiyle beraber requiem'i yazarken.


View: https://www.youtube.com/watch?v=1QYFaokKNqo
 

Süreyya

Spákona
Platin Üye
Katılım
22 Mar 2020
Mesajlar
5,570
Tepki puanı
1,917
Puanları
113
Konum
Aorist
Cinsiyet
Kadın
:)
Felsefi estetik hicbir zaman deneysellik ile ortaya cikan bir disiplin degildir.
Yazinin aksine, hep elestirisel olmustur.
 
Üst Alt