Et düzenlemesi: Dönerin üretim şekli etikette yazacak

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
Et ürünleri için yeni standartlar getirildi. Yağ oranı yüzde 15’e indirilen tavuk dönerin üretim şekli de artık etikette yazacak.

2026-05-07-doner-jpg.jpg

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yeni tebliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni et standartları şöyle:

• Ürünlere et, süt, yumurta ve yoğurt haricinde protein ve azot kaynağı olabilecek diğer bileşenler eklenemeyecek.
  • Sucuk, pastırma ve kavurma gibi geleneksel ürünlerde tütsüleme işlemiyle fıstık ve peynir gibi çeşni maddelerinin kullanımı yasaklandı.
  • Dönerde üretim şekli etikette belirtilecek; buna göre ‘yaprak döner’, ‘yaprak-kıyma döner’ veya ‘kıyma döner’ yazacak.
  • Kanatlı eti dönerinin yağ oranı yüzde 20’den yüzde 15’e indirildi.
  • Nişasta ve soya gibi dolgu maddelerinin ürün ağırlığını artırmak amacıyla kullanılamayacak.
Gıda işletmecilerinin 31 Mart 2027’ye kadar yeni hükümlere uyması gerekiyor.

Nyctophilia

Gümüş Üye
Kanatlı eti yağ oranı düşüşü yeni değil.

Onun disinda yeni güncellenen tebliğde anlamadığım nokta şuydu: iyi güzel kıyma döner yaprak döner olarak belirtilsin peki bunun denetlenmesi nasıl yapılacak? Mesela dana pançetayı düşünün. Pançetadan Bir baton yaprak döner yapılsın, Başka bir pançetadan hem yaprak hem kıyma karışık yapılsın. PCR gibi kesin bi sonuç elde edilemez ki; histolojik muayene ile mikroskopla bakarsin tamam yaprak donerde kas lifleri düzenliyken kıyma da parçalanmış vs. büyük ölçüde önemli tespitler yaparsın ama neye göre bi kriter baz alacaksin? Adam %10 kiyma %90 yaprak yaptı. Kiymalari da homojen bi şekilde yaprakların altına yaysa histolojik muayene de alınan numunede neye göre bi karar vereceksin. Otomatik yaprak döner kesme makineleri eti fazlasıyla parçalayabiliyor. Bu tarz bir mekanik parçalama ile kıyma makinesi parçalanması arasındaki doku bozulması analizindeki referans değerin ne olacak? Hangi limitleri baz alıp, hangi limitleri göre ceza yaptırımı uygulayacaksin? Deli sorular. .

Garga

Altın Üye
Bak bu güzel haber 3 yıldır tiksinmiştim

Geri
Üst Alt