Endüstriyel Fermantasyon

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,581
Çözümler
4
Tepki puanı
13,027
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
-Canlılarda fermentasyon ile üretilebilen ürünler;

-Sütün yoğurt ya da peynir haline dönüşmesi,

-Hamurun mayalanması, boza yapımı,

-Meyve sularının alkollü içkiye dönüşmesi, etil alkol, asetik asit, laktik asit, sitrik sit, aseton ve bütanol gibi faklı maddeler bakterilerin fermentasyonu sonucu üretilir. Bu nedenle bakteri fermentasyonunun endüstride önemi büyüktür.

-Endüstriyel fermentasyon
:

Mikroorganizmalar yardımıyla endüstride kullanılacak gliserin, etanol, yağ asidi, süt asidi (laktik asit), süt ve alkol ürünleri gibi maddelerin üretilmesidir. Bunun için fermentasyon tankı kullanılır.





Karşılaştırılan özellikler​
ATP ELDE EDİLEN SÜREÇLER
Aerobik (oksijenli) solunum​
Anaerobik (oksijensiz) solunum​
Fermentasyon​
Etil alkol F.​
Laktik asit F.​
O2 kullanımı
Kullanılır​
Kullanılmaz​
Kullanılmaz​
Kullanılmaz​
ETS’nin görev durumu
Görev yapar​
Görev yapar​
Görev yapmaz​
Görev yapmaz​
Son elektron tutucu molekül çeşidi
İnorganik​
İnorganik​
Organik​
Organik​
Son elektron tutucu molekül adı
O2​
(SO4 –2, So, Fe+3 NO3 –, CO2,​
Asetaldehit​
Piruvat​
Fosforilasyon çeşitleri
SDF ve Oksidatif F.​
SDF ve Oksidatif F.​
Sadece SDF​
Sadece SDF​
Üretilen net ATP miktarı
En çok
(30-32 ATP)​
O2’liden az, fermentasyondan çok​
2 ATP​
2 ATP​
 
Üst Alt