Endometrit (Rahim İçi İltihabı)

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,021
Çözümler
4
Tepki puanı
12,710
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Endometrit, rahim veya endometriyumun iç zarının iltihaplandığı bir durumudur ve genellikle bir enfeksiyona bağlıdır. Genellikle yaşamı tehdit etmemektedir, ancak mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir. Antibiyotiklerle tedavi edildiğinde genellikle kaybolmaktadır. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar üreme organlarında komplikasyonlara, doğurganlıkla ilgili sorunlara ve diğer genel sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Endometriozisten farklıdır, ancak her iki durum da uterusun iç yüzeyini etkilemektedir. Diğer bir ilgili durum, endomiyometrit olarak adlandırılır ve iltihabın, rahmin iç tabakasında miyometriyum adı verilmektedir. Bu makalede, nedenleri, semptomları, teşhisi ve komplikasyonları dâhil olmak üzere endometrit hakkında bilgiler yer almaktadır.


1604083516475.png

Endometritin Nedenleri​

Rahim zarının enfeksiyonu endometrite neden olmaktadır. Rahime açılan serviks, genellikle bakterileri rahimden uzak tutmaktadır. Bununla birlikte, doğum veya ameliyat sırasında olduğu gibi rahim ağzı açıkken, bakteriler rahme girebilmektedir. Hem vajinada normal olarak bulunan bakteri hem de anormal bakteriler endometritin nedenidir. Endometrit neden olabilecek risk faktörler bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Doğum veya düşük, rahim zarının iltihaplanmasının en yaygın nedenleridir.
• Sezaryen doğum, rahim iltihabı, sezaryen sonrası vajinal doğumdan sonra ve planlanmamış sezaryene göre planlanmamış bir doğumdan sonra daha yaygındır.
• Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (STI’ler) ve diğer bakteriler, cinsel aktivite sırasında geçmektedir. Bunlar, rahim iç yüzeyinde enfeksiyona neden olabilen klamidya veya bel soğukluğunu içermektedir ve her zaman güvenli seks yapmak önemlidir.
• Rahimdeki bakteriler, normalde vajina ve rahim ağzında bulunan bakteriler, rahimde bulunursa endometrite neden olmaktadır.
• Pelvik inflamatuar hastalık veya PID, pelviste bir enfeksiyondur. Genellikle endometrit ile ilişkilendirilmektedir veya bunun bir nedenidir. PID tedavi edilmezse ciddi olmakta, acil tıbbi müdahale ve hastanede kalmayı gerektirmektedir.
• Pelvik prosedürler, bazı cerrahi veya tıbbi prosedürler bakterilerin rahme girmesine neden olmaktadır. Bu, özellikle rahim ağzı veya rahim yoluyla gerçekleştirildiklerinde olmaktadır ve buna örnekler aşağıdaki gibidir:
o Dilatasyon ve küretaj (D&C) veya uterusu içeren cerrahi
o Uterus astar dokusu örneğinin alındığı endometrial biyopsi
o Anormallikleri aramak için rahim içine küçük bir teleskopun yerleştirildiği histeroskopi
o Rahim içi cihaz (RİA) yerleştirme
o Sezaryen
Ayrıca tüm kadınların vajinasında normal bir bakteri karışımı bulunmaktadır ve bir yaşam olayından sonra bu doğal bakteri karışımı değiştiğinde endometrit ortaya çıkmaktadır.

1604083809568.png

Endometrit ve Endometriozis​

Endometrit, endometriozisten farklıdır, ancak her iki durum da uterusun iç yüzeyini etkilemektedir. Endometrit, rahim zarının enfeksiyondan iltihaplandığı yerdir, Endometriozis ise, rahim zarının dışında büyüyerek karın ve pelvik ağrıya neden olduğu yerdir. Endometriozise bir enfeksiyon neden olmamaktadır ve endometrit, tedavisi endometriozdan daha kolay olan daha kısa süreli bir durumdur.

Endometrit ve Hamilelik​

Endometritin, bir kadının hamile kalma veya hamile kalma yeteneği üzerinde etkisi olduğu bulunmuştur. Rahim iltihabı, bir embriyonun uterus duvarı içinde normal şekilde yerleşmesini ve gelişmesini engelleyen yara izine neden olmaktadır. 2016 yılında yayınlanan araştırma, kronik endometritin doğurganlığı bazı şekillerde etkileyebileceğini bildirmektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Döllenmiş yumurtanın rahim zarına yerleşmesini durdurarak
• Tekrarlayan düşük olasılığını artırarak
Bununla birlikte, aynı çalışma, antibiyotik tedavisinin doğurganlıkta ve başarılı gebeliklerde önemli bir iyileşmeye yol açabileceğini bildirmektedir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, doğurganlık sorunları olan 95 kadın üzerinde çalışmıştır. Bu kadınların yarısından fazlasının kronik endometriti olduğunu ve antibiyotik tedavisinin semptomlarını yüzde 80’den fazla iyileştirdiğini bulmuşlardır. Başarılı tedavi ile bu kadınların hamilelik ve doğum oranları artmıştır. Kadın doğum uzmanları bazen, özellikle embriyoların kalitesi iyi değilse ya da tekrarlayan düşük olduğunda endometrit için test edilmesini veya tedavi edilmesini önermektedir.

Endometrit İçin Risk Faktörleri​

Düşükten veya doğumdan sonra, özellikle uzun bir doğum eylemi veya sezaryenle doğumdan sonra endometrite neden olabilecek bir enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Rahim ağzından rahme girmeyi içeren tıbbi bir işlemden sonra endometrit olma olasılığı da daha yüksektir. Bu, bakterilerin girmesi için bir yol sağlamaktadır ve endometrit geliştirme riskini artırabilecek tıbbi prosedürler bulunmaktadır. Bu tıbbi prosedürler aşağıdaki gibidir:
• Histeroskopi
• Rahim içi cihazın (RİA) yerleştirilmesi
• Dilatasyon ve küretaj (uterus kazıma)
Endometrit, örneğin pelvik bölgedeki farklı durumlar da veya serviks iltihabında servisit ile meydana gelebilmektedir. Bu koşullar semptomlara neden olabilir veya olmayabilmektedir.

1604083309962.png

Endometritin Belirtileri​

Endometrit tipik olarak semptomlara neden olmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Karın şişmesi
• Anormal vajinal kanama
• Anormal vajinal akıntı
• Kabızlık
• Bağırsak hareketi olduğunda rahatsızlık
• Ateş
• Genel hastalık hissi
• Pelviste, alt karın bölgesinde veya rektal bölgede ağrı

Endometrit Teşhisi​

Endometriti teşhis edilirken ilk olarak tıbbi öykü alınarak ve fizik muayene yapılarak başlamaktadır. İkincisi muhtemelen iç üreme organlarını değerlendirmek için bir pelvik muayeneyi içermektedir. Hassasiyet ve akıntı belirtileri için karna, rahme ve rahim ağzına bakılmaktadır. Bazı testler de durumu teşhis etmeye yardımcı olmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Kan testi, olası enfeksiyonu izlemek veya enflamatuar durumları değerlendirmek için tam bir kan sayımı veya CBC testi
• Servikal kültürler, klamidya ve gonokok (belsoğukluğuna neden olan bakteri) gibi enfeksiyona neden olabilecek bakterileri test etmek için serviksten örnekler veya kültürler almak
• Endometriyal biyopsi adı verilen test etmek için rahim zarından az miktarda doku alınması
• Laparoskopi veya histeroskopi, bu cerrahi prosedürler, doktorun doğrudan uterusa bakması
• Islak montaj, rahim ağzından akıntı toplanarak mikroskop altında incelenmektedir. Bu, enfeksiyon veya iltihabın diğer nedenlerini belirlemeye yardımcı olmaktadır.
• Endometrial biyopsi, bu, küçük bir aletin rahim içine girmesine izin vermek için rahim ağzının dilate edildiği doktor muayenehanesinde gerçekleştirilen kısa bir prosedürdür. Cihaz, daha sonra analiz için laboratuara gönderilen endometriyal astarın küçük bir örneğini almaktadır.
Beyaz kan hücresi (WBC) sayısını ve eritrosit sedimantasyon oranını (ESR) ölçmek için bir kan testi de yapılmaktadır. Ayrıca endometrit, hem WBC sayısında hem de ESR’de yükselmelere neden almaktadır.

Endometritin Potansiyel Komplikasyonları​

Enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilmezse komplikasyonlar ve hatta ciddi hastalıklar yaşanmaktadır. Gelişebilecek olası komplikasyonlar bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Kısırlık
• Genel bir pelvik enfeksiyon olan pelvik peritonit
• Pelvis veya uterusta irin veya apse koleksiyonları
• Kandaki bakteri olan septisemi
• Çok düşük tansiyona neden olan ezici bir kan enfeksiyonu olan septik şok
Septisemi, çok çabuk kötüleşebilen ciddi bir enfeksiyon olan sepsise neden olmaktadır ve hayati tehlike arz eden bir acil durum olan septik şoka yol açmaktadır. Bununla birlikte her ikisi de hastanede hızlı tedavi gerektirmektedir. Kronik endometrit, endometriyumun kronik iltihaplanmasıdır. Bir patojen mevcuttur ancak düşük dereceli bir enfeksiyona neden olmaktadır ve çoğu kadının yanlış teşhis edilebilecek herhangi bir semptomu veya belirtileri olmamaktadır. Bununla birlikte, kronik endometritin kısırla ilişki olduğu bulunmuştur.

Endometrit Tedavisi​

Endometriti tedavi edilirken, rahimdeki enfeksiyon ve iltihabı gidermeyi amaçlanmaktadır. Endometrit antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir ve antibiyotikler rahim astarı iltihabına neden olan bakterilerle savaşmak için kullanılmaktadır. Enfeksiyon çok şiddetli ise, intravenöz (IV) sıvılara ve bir hastanede dinlenmeye ihtiyaç duyabilmektedir ve bu, özellikle doğumun ardından ortaya çıkarsa geçerlidir. Ayrıca endometriti olan ve hemen tedavi gören birinin görünümü genellikle çok iyidir. Endometrit genellikle antibiyotiklerle herhangi bir sorun yaşamadan geçmektedir. Bununla birlikte, durum tedavi edilmezse üreme sorunları ve ciddi enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar kısırlığa veya septik şoka neden olmaktadır. Antibiyotik tedavisi bittikten sonra enfeksiyonun tamamen ortadan kalktığından emin olmak için servikal kültürler veya endometriyal biyopside uygulanmaktadır. Doğumdan veya düşükten sonra rahimde kalan doku varsa çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca enfeksiyon nedeniyle karında bir apse oluşursa, enfekte sıvıyı veya irini çıkarmak için ameliyat veya iğne aspirasyonu gerekmektedir. Bununla birlikte enfeksiyon cinsel yolla bulaşıyorsa, kadının cinsel partnerinin de tedavi edilmesi de gerekebilmektedir.

Endometrit (Rahim İçi İltihabı) Nedir?

Endometrit Önleme​

Doğum veya ameliyat sırasında kullanılan ekipmanların steril olması, doğum veya farklı bir jinekolojik prosedürden oluşabilecek endometrit riskini azaltmada etkili olmaktadır. Ayrıca büyük olasılıkla sezaryen doğum sırasında veya ameliyat başlamadan hemen önce önlem olarak alınması için antibiyotik reçete edilmektedir. CYBE’lerin neden olduğu endometrit riskini azaltmaya yardımcı olan bazı yollar vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Güvenli seks yapmak için prezervatif kullanmak
• Kişi hem kendisinde hem de partnerinde rutin tarama ve şüpheli CYBE’lerin erken teşhisini almak
• STI için öngörülen tüm tedaviyi bitirmek
 
Üst Alt