En Popüler Kırmızı Şarap Çeşitleri

CaT

🎈
Board Admin
Katılım
21 Ara 2020
Mesajlar
13,413
Tepki puanı
4,567
Puanları
113
Konum
Uzay
Cinsiyet
Kadın

En Popüler Kırmızı Şarap Çeşitleri​

Gülin Işıklı Güvenç



Bir kadeh şarap, evde arkadaşlarınıza veya ailenize pişirdiğiniz güzel bir yemeğin yanında yudumlayabileceğiniz ya da günü keyifli bir şekilde bitirmenin en iyi yollarından biridir. Gerçek şu ki; şarapların her biri lezzeti ve kıvamı bakımından farklılık gösterir. Kırmızı şarap çeşitleri kuru olup, kırmızı ya da siyah üzümden üretilir. Şarabın tadı, üzümün yetiştiği yere ve iklim şartlarına göre farklılık gösterir.

10layn-number-yeni-01.png

ZINFANDEL

Zinfandel üzümleri sıcak, güneşli ve kuru hava ihtiyacı nedeniyle günümüzde aslen Kaliforniya’da yetiştirilir. Kırmızı zinfandel üzümü ile koyu kırmızı, baskın, aromatik şaraplar yapılır.

Düşük asidik özelliği ve diğer kırmızı şaraplara göre daha yüksek alkol oranı ile sağlam bir lezzet sunar. Primer aromaları böğürtlen, çilek, şeftali reçeli, tarçın ve tatlı tütündür.

Beyaz Zinfandel ise; kırmızının aksine, düşük alkollü, hafif içimli ve tatlıdır. Beyaz Zinfandel aslen bir üzüm çeşidi değil, kırmızı Zinfandelin işlenmiş halidir. Zinfandel şarapları Amerika’da buzlu tüketilirken tercihe göre buzsuz, soğutularak da tüketilebilir.

Kırmızı Zinfandelin hamburger, jambon, soğuk sandviç, tatlı barbekü sosları, sosis, baharatlı yiyecekler, çedar, teleme ve gouda peynirleriyle muhteşem eşleşmesine tanık olmak için mutlaka denemelisiniz.

kırmızı şarap yemek

10layn-number-yeni-02.png

PINOT NOIR

Pinot Noir, dünyanın en popüler hafif gövdeli kırmızı şarap çeşitleri arasında yer alır.

Pinot Noir üretmek için kullanılan üzüm, yetişmesi zahmetli olan ve özellikle Fransa, Oregon ve Kaliforniya’nın serin iklim bölgelerinde bulunan üzüm türüdür.

Pinot Noir ağır aromalara, tatlara ve orta gövdeye sahip koyu kırmızıların en açık tonudur.

Pinot Noir şarapları soluk renklidir, yarı saydamdır ve lezzetleri çok incedir. Primer aromaları çilek, ahududu, mantar, karanfil, ebegümecidir. Orta düşük tanenli, orta yüksek asidite ve 2-18 yıl yaşlanabilirlik özelliğe sahiptir.

Servis sıcaklığı 17°C olarak önerilir. Daha çok ördek, tavuk, domuz eti ve mantarlarla eşleşir.

kırmızı şarap üzüm sofra

10layn-number-yeni-03.png

MERLOT

Merlot şarabı, birinci sınıf şaraptır. Sadece şarap dünyasında saygıyla karşılanmakla kalmaz, yemeklerin yanında muazzam bir lezzete sahip olmasıyla da ün yapmıştır.

Primer aromaları kiraz, erik, çikolata, defne yaprağı ve vanilyadır.

Orta tanenlidir ve orta asiditeye sahiptir, içimi yumuşaktır. Ancak Merlot için pürüzsüz olmaktan fazlası vardır. Nasıl şaraplaştığının ve üzümünün sıcak ya da serin iklimde yetişmesinin tadında büyük önemi vardır. Serin iklimli Merlot, daha yüksek tanenli, tütün ve katran gibi toprak aromaları ile yapılanır. Sıcak iklim Merlot şarabı, daha fazla meyvelidir ve daha az tanenlidir.

Merlot, kırmızı şarap spektrumunun ortasındaki yeri nedeniyle çok çeşitli yiyeceklerle içilebilir.

Genel olarak pizza, barbekü soslu tavuk ve diğer hafif etlerin yanı sıra, az baharatlı koyu etlerle de iyi eşleşir.

Sulu, serin iklimli Merlot şarapları, kavrulmuş sebzelerle iyi uyum sağlar. Domates gibi eşleşmesi zor sebzeleri bile eşleştirebilirsiniz. Merlot ile eşleşecek en iyi proteinlerden bazıları; kızarmış ördek, hindi ve yağsız dana etidir.

Büyük kadehlerde, 15-20°C’de servis edilir.

Merlot söz konusu olduğunda, aslında her şey sosla ilgilidir. 2009 yapımlı başrollerini Meryl Streep ve Amy Adams’ ın paylaştığı Julia & Julia filminde en ince ayrıntısına kadar tariflenen meşhur Fransız yemeği Boeuf Bourguignon ile Merlot şarabını mutlaka denemelisiniz.

kırmızı şarap yemek sofra

10layn-number-yeni-04.png

CABERNET SAUVIGNON

Cabernet üzümü uzun süreli periyotta olgunlaşır, şarabı da çok iyi yaşlanan bir şaraptır.

Tam gövdeli lezzetini ve aromasını korurken, kırmızı şarapların en kuruları arasındadır. Primer aromaları, vişne, siyah frenk üzümü, sedir ve baharatlardır. Cabernet, koyu mor rengiyle çok kolay tanınabilen üzümdür.

Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır. Genelde yüksek konsantrasyonu ve yaş değeri ile kırmızı şarap sevenlerin tercihidir. Tam gövdeli, orta asiditeli ve orta-yüksek tanenlidir. Zengin lezzet ve yüksek tanen içeriği sayesinde, ızgara etler, biberli soslar ve yüksek lezzetli yemekler ile muhteşem eşleşir.

Üzümünün nerede yetiştiğine ve iklim koşullarına göre, Cabernet Sauvignon şaraplarının bazıları görkemli ve meyvemsi, bazıları ise iştah açıcı ve dumanlı olur. Büyük kadehlerde, 15-20°C’de servis edilir.

kırmızı şarap pizza

10layn-number-yeni-05.png

SYRAH (ŞİRAZ)

Fransa’nın Rhone vadisinden doğan, güçlü ve lezzetli bir şaraptır. Syrah, Avustralya’da şiraz adıyla en çok yetiştirilen üzüm türüdür. Tam gövde, orta-yüksek tanen ve orta asiditesiyle ağızda leziz tatlar bırakır. Primer aromaları, yaban mersini, siyah erik, sütlü çikolata, tütün ve yeşil biberdir. Baharatlı etler, ızgara etler ve eski, aromatik peynirlerle eşleşmesine hayran olacağınız bir şaraptır.

Evrensel şarap kadehlerinde, 15-20°C’de servis edilir.

kırmızı şarap

10layn-number-yeni-06.png

MALBEC

Dolgun, koyu meyve aroması ve dumanlı yüzeyi ile Malbec şarabı, daha yüksek fiyatlı olan Syrah ve Cabernet Sauvignon’a mükemmel bir alternatiftir.

Primer aromaları siyah kiraz, nar, erik, ahududu, böğürtlen, yaban mersini ve üzümdür. Malbec, tam gövdeli, çoğunlukta Arjantin’de yetişen bir üzüm türüdür.

Orta asiditeli, orta tanenli bir türdür. Sauvignon’un aksine, süper uzun bir bitişi yoktur. O nedenle, yağsız etlerle daha iyi eşleşir.

Malbec, mavi küflü peynir gibi muteşem, mantar ve kimyon gibi rustik lezzetlerle son derece iyi performans sergiler.

Evrensel şarap kadehlerinde, 15-20°C’de servis edilir.

kırmızı şarap yemek sofra

10layn-number-yeni-07.png

GRENACHE

Grenache (Garnacha); Fransa, İspanya, Avustralya ve ABD’de çok yaygın olarak yetiştirilen bir üzüm türüdür. Orta-tam gövdeli, orta asiditeli ve orta tanenli yapısı vardır. Uzun sürede yetişmesi sebebiyle, meyvesi çok şekerli ve alkol seviyesi yüksektir.

Primer aromaları çilek, erik, deri, kuru otlar ve kan portakalıdır. Grenache, baharatlı yapısı, saf kırmızı meyveleri, sayısız derinlik ve doku seviyesinden dolayı çok sayıda yemekle eşleştirilebilir. Haşlanmış veya ızgara edilmiş dana eti, domuz eti ve tavuk etiyle mükemmel bir uyum sağlar.

kırmızı şarap yemek sofra

10layn-number-yeni-08.png

SANGIOVESE

Sangiovese, İtalya’da en çok yetiştirilen üzüm türüdür. Sangiovese üzümü, bukalemun gibidir; genetiği çevreye göre çok kolay değişim gösterir. Bu da farklı lezzetleri beraberinde getirir. Orta-tam gövdeli, orta-yüksek tanenli ve orta-yüksek asiditelidir.

Primer aromaları kiraz, közlenmiş domates, tatlı balzamik, keklik otu ve espressodur. Şarabın yüksek asidite özelliği, domates, kırmızı biber ve ızgarada pişirilmiş tüm yiyeceklerle eşleşmesine olanak sağlar. Özellikle yaşlanmış Sangiovese denerken, oturun ve bir süre şarabınızı koklayın, zamanla aromaların kurutulmuş kiraz, incir ve güllere doğru geçiş yaptığına şahit olacaksınız.

kırmızı şarap peynir

10layn-number-yeni-09.png

TEMPRANILLO

Farklı ve lezzetli bir kırmızı şarap arıyorsanız, İspanya’nın bir numaralı Tempranillo’sunu denemelisiniz.

Tempranillo üzümleri gençken şaşırtıcı derecede taze ve meyveli olabilir. Ancak yaşlanma ve meşenin etkisiyle şarap sevenlerin istediği toz, tütün ve deri lezzetleriyle fazlasıyla karşılaşmak mümkündür.

Primer aromaları kiraz, kuru incir, sedir, tütün ve dereotudur. Orta-tam gövdeli, orta-yüksek tanenli ve orta-yüksek asiditelidir.

Kırmızı et ve jambonla eşleştirilmesi ile ünlü Tempranillo şarabı, kavrulmuş sebzeler, makarna ve Meksika yemekleriyle uyum sağlayabilen çok yönlü bir yemek şarabıdır.

Evrensel şarap kadehlerinde, 15-20°C’de servis edilir.

kırmızı şarap yemek sofra

10layn-number-yeni-10.png

MONTEPULCIANO

Montepulciano İtalya’nın popüler kırmızı üzüm türüdür. Orta-tam gövdeli, orta-yüksek tanenli ve orta-yüksek asiditelidir.

Primer aromaları kırmızı erik, böğürtlen, kurutulmuş kekik, yemeklik baharatlar ve mesquietetir. Yumuşak lezzeti ve güçlü rengi ile küresel olarak beğenilen bir şarap türüdür. Yüksek tanen içeriği, zengin ve yağlı yiyeceklerle iyi eşleşeceği anlamına gelmektedir. Montepulciano, etli pizzalar ve yağlı etle yapılmış hamburgerlerle son derece uyumludur. Aynı zamanda domuz ve dana eti ile de son derece uyumludur. Büyük kadehlerde, 15-20°C’de servis edilir.

kırmızı şarap yemek sofra
 

Karantina

Gümüş Üye
Katılım
17 Ara 2020
Mesajlar
1,519
Tepki puanı
332
Puanları
113
Yaş
36
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
Bu lisyeye boğazkere , öküzgözü , kalecik karası , üzümlerimiz ile çok rahat girebiliyor olmamız gerekiyor...cabernet-merlot kupajı mı öküzgözü-boğazkere kupaji mi kesinlik 'b' şıkkı...tanıtıma ve desteğe ihtiyac var..pendore ve urla bağlarımız yapabileceklerimiz ön gösterimi gibi. iklim ve toprak yapısı olarak herçeşit üzüme musait bir coğrafya kesinlikle hak ettiği yere gelecektir.
 

SleepleSsS

Yorumbaz
Katılım
25 Ara 2020
Mesajlar
7,208
Tepki puanı
973
Puanları
113
Konum
Miami
Cinsiyet
Erkek
Hiç bilmediğim konu şurada dursun

lazım olur
 

Cafuné

Altın Üye
Katılım
25 Nis 2021
Mesajlar
4,183
Tepki puanı
1,878
Puanları
113
Cinsiyet
Kadın
İçlerinde sadece Pinot Noir'i denedim.
Kavaklıdere de güzel oluyor.
 

CaT

🎈
Board Admin
Katılım
21 Ara 2020
Mesajlar
13,413
Tepki puanı
4,567
Puanları
113
Konum
Uzay
Cinsiyet
Kadın
Bunu nerden bulduysam.. geçen yil daha kültürlüymüsüm demekki
 

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,310
Tepki puanı
1,130
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
bordeaux tadımcısı mısın be mübarek ..

bordo cabarnet içtim, sonra pelaverga içtim bin basar fransız şaraplarına , italyanlar reklam yapamamış
 
  • Beğen
Tepkiler: CaT

CaT

🎈
Board Admin
Katılım
21 Ara 2020
Mesajlar
13,413
Tepki puanı
4,567
Puanları
113
Konum
Uzay
Cinsiyet
Kadın
images.jpegc3ca3c2b81fd5e1f.jpg


Buna bayiliyordum ama artik hic bir yerde yok :/
 
Üst Alt