düz müslüman olmak

Psinoza

Gümüş Üye
ben bildiğin düz müslümanım. namaz oruç zekat ibadetlerinin rit yani düzen ilkesince insanı arındıracağına inanıyorum. bunu savunacak yani karşı pozisyonlarca itileceğim bir platformda adeta "suçlu veya yargılanacak" pozisyona düşecek kadar asla çıldırmadım ve inancıma saldırtmam. zira saldırılacak ortamlarda bulunmamayı tercih ederim..

ama insanların inanç ve inaçsızlıklarının (bence bilgi biçimi bakımından bir ve aynıdırlar) tartışma konusu olmasına asla problem etmem ve tebliğe eğer "talep""soru" ve bazen "aman" yoksa bildiğin aşırı aşırı hoş bakmıyorum..

ateizm veya tesizmt benim sosyal dostluklarımda ölçü olarak ölçü birimi değildirler.. asla olmayacaklar çünki insanların inanç veya inaçsızlıklarını sormaktan zaten utanırım çünki beni ilgilendirmez ayrıca ne haddime.

hayat içinde sıkıştığımda veya bir felsefi problemde takıldığımda akıl danıştığım iki dostum oldu şimdiye dek biri ateist biri molla ve ikiside bildiğin inzivada hayat yaşar zor ulaşırsın...

hatta siz cevapları bulmuşsunuz ne köşenize çekilip düşünüp okuyorsunuz, okuyup düşünüp yazıyorsunuz diye çemkiresim gelir kendilerine sık sık. bilgilerine saygımdan sadece diş gıcırdatıyorum.

bir gün inançlarımda değişmek sözkonusu olursa bunu yapmaktan çekinemem ve yine yepyeni bene saldırtmam çünki eleştirinin had ve sınrında durmayı iyi bilenlerden gayrısına insanın aklını ve ruhunu açmasının bir tür çöküşe sebep olacağını bilirim.

kayda deger bir tavsiye vermek gerekirse kendi yolculuğunda kim olursa olsun atının yularını kimsenin atının kuyruğuna bağlamayın dilerim....

çünki tutunduğun atın kuyruğu kopar ve elinde azgın bir at ve yularları boşta bir dehşetle "sen" başbaşa kalırsın.

bence aklının dizginlerini "sen"den başka kimseye emanet etme çünki akıl önemli ve kimseye emanet edilemeyecek kadar değerli bir kazanım.

son olarak sohrab'ın sözüyle bitireyim; ben müslümanım, kıblem kırmızı bir güldür.

Piraye

Altın Üye
zigzag olmaktan iyidir

Süreyya

Süper Mod
Bagrinda daha halen bir takim sorular yanmakta.

Psinoza

Gümüş Üye
Bagrinda daha halen bir takim sorular yanmakta.
kuşku yok, var elbette. bu topraklarda doğdum ve bana kalırsa inançlarını, bir baskı mekanizması olarak iktidarlaştırmanın savaşının hiç hız kesmeden tırmandırıldığı rezil bir çoğrafya burası.

bu bakımdan "hikmet ve merhamet" damarları beslendikleri kaynaktan her geçen gün biraz daha fazla koparılmakta, buralardaki en büyük mücadele bu olduğu için zaten buradan bir entelektüel tartışma platformu bile neşet edememiştir. camii, kilise, havra savaşı sürekli normalleştirilmiş ve bundan siyasi fayda sağlanmıştır.

kendi bireysel bilinç yolculuklarını oluşturamamış ve "hoşgörü" maskesi altında sürekli iktidar mücadelesi veren bir avuç barut yığını olmuşuz... haliyle süreyya başkalarını "düşman" olarak işaret etmekten kendimizi inşa etmeye vakit bulamamışız ve dine dayalı sosyal kimlikler öyle çok siyasi malzeme olmuş ki artık geriye dönmek için daha fazla zorlanmamız gerekiyor.

benim kendi özüme dair hatırladığım cumalara gittiğim vakit, namazı ilk öğrendiğim zamanlar kendimi çok mutlu hissediyordum, allahı bir suret olarak kafamda canlandırıyordum. şimdi tekrar bir mutluluğun arayışında pespaye bir sıradanlıkla dönüş yapmıyorum doğrusu...ez cümle tanrımı kaybetmiştim, kaybettiğim yerde arayışa çıktım...

Üst Alt