DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU
Duygusal yeme bozuklukları, temel olarak iyi hissetmek için yemek yeme ihtiyacı duymak olarak tanımlanabilir. Eğer kilolu olmaktan hoşlanmıyor ve faydalı olmasına rağmen diyet yapmaya devam edemiyorsanız, stresli zamanlarınızda kendinizi yemek yiyerek rahatlatmaya ve iyi hissetmeye çalışıyorsanız, olumlu bir olayın ardından kutlamak veya kendinizi ödüllendirmek için yemek yeme ihtiyacı duyuyorsanız bunun sebebi duygusal yeme bozukluğu olabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu probleme sahip insanlar, genellikle hayatlarını sürekli yemek yeme ihtiyacı içinde geçirmektedir. Bu ihtiyacın ortaya çıkardığı yeme isteği ve sonrasında gelen suçluluk duygusu, uzun vadede, tekrar yeme isteği yaratan olumsuz duygular olarak kişiye geri dönmektedir. Bu durum bir süre sonra içinden çıkılamaz bir döngü haline gelir. Yiyeceklerle gelen rahatlama hissi, bir süre sonra, olumsuz duyguları ve yemek yemeyi tetikleyen bir uyarana dönüşür.
NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Düşüncelerimiz ve inançlarımız, yeme alışkanlıklarımızı etkilemektedir. “ Yemek yemek, hayattan zevk almanın en iyi yolu.”, “İyi hissetmediğim zaman en kolay çözüm yemek yemek.”, “Yemek duyguları bastırmanın en kolay yolu.” gibi yanlış inanç ve düşünceler, duygusal yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Duygusal yeme bozukluğunun önüne geçilebilmesi için yeme ihtiyacını tetikleyen duygu, düşünce ve inançları keşfetmek ve bunları sağlıklı olan inançlarla değiştirmek gerekmektedir. Eğer duygusal yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyor ve bunun önüne geçemiyorsanız bir uzmandan destek almanız gerekebilir.