
Deri çatlağı oluşumu kilo ile ilişkilendirilirken, yapılan araştırmalara göre obezite problemi olan kişilerde çatlak görülme olasılığının yüzde 40’lara kadar artış gösterdiği ortaya konuluyor.
Bazı hastalıklar ve ilaçlar çatlaklara sebep olur
Özellikle sistemik kortizon kullanan hastalarda elastin ve kolajen lifler yıkıma uğruyor ve bunun sonucu olarak bazı bölgelerde çatlak gözlenebiliyor.
Cushing sendromu gibi kortizol seviyesinin değişiklik gösterdiği hastalıklarda ve bazı enfeksiyon hastalıklarında dokuda oluşan hasar sonucu çatlaklar meydana gelebiliyor.
Yoğun ve büyük çatlaklar kaşıntıya sebep olabilir
Deride çizgisel atrofik alanlar şeklinde görülen çatlaklar çoğunlukla, bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülüyor. İlk oluştuklarında kırmızı ve / veya mor renk, daha sonra normal deri rengine yakın bir renk alan çatlaklar görünümü dışında başka belirti vermiyor. Ancak bazı yoğun ve büyük çatlaklarda kaşıntı oluşabiliyor
Çatlakların oluşumunda hormonların da etkisi bulunuyor. Bu sebeple kadınlarda ve erkeklerde çatlaklar farklı alanlarda görülüyor. Kadınlarda en çok kalça ve bacak bölgesinde, sonra meme bölgesinde çatlak görülürken; erkeklerde kol, sırt altı ve kalçada çatlak görülüyor. Gebelik zamanı oluşan çatlaklara stria gravidarum adı veriliyor ve bu çatlaklar spesifik olarak karın bölgesinde yoğunlaşıyor.

Çatlaklar yok edilemiyor ancak görünümü iyileştirilebiliyor
"deri çatlakları oluştuktan sonra tedavisi gerçekten zordur" diyor. Tedavi ile çatlaklar yok edilemiyor, ancak görünümleri iyileştirilebiliyor. Bu noktada, uygulanan tedavi yöntemlerinin çatlakların derinliğini azaltmak ve cildin eski rengine dönmesine yardımcı olmayı hedeflediği belirtiliyor. Çatlak tedavisine başlanacak evre de tedavinin başarısı açısından çok önem taşıyor. Ne kadar erken evrede tedavi uygulanırsa, o kadar başarılı sonuçlar elde ediliyor
Çatlak tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler
Fraksiyonel lazerler
Radyofrekans
Dermabrazyon
Dermaterapi (dermapen, dermaroler),
Peeling
PRP
Mezoterapi
İlaç ve kremler (A vitamini türevleri, centella asiatica bitkisi özütü, hyaluronik asit, bitkisel yağlar, glikolik asit )
Kozmetik olarak görünüm bozukluğu yaratan deri çatlaklarının tedavi yöntemleri dışında kakao yağı, zeytin yağı, badem yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar ve ürünler özellikle gebelerde koruyucu amaçlı kullanılıyor. Ancak bilimsel çalışmalarda bu ürünlerin yeterli olumlu sonuçlar yaratmadığı belirlenmiş durumda.

Düzenli nemlendirici kullanmak deri elastikiyetini artırıyor
Cilt çatlaklarının oluşmasını önlemek için koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor. En önemli koruma mekanizması ise deri altı kolajen ve elastin liflerini güçlendirmek. Bu da düzenli kullanılan nemlendiricilerle mümkün oluyor.
Deri elastikiyetini artırmak, deri altı dokusunun genişlemesine ya da büyümesine paralel olarak esnemesini sağlıyor.
Bununla birlikte spora başlayan kişilerin direkt ağır bir tempodan ziyade yavaş yavaş artırabilecekleri bir programla başlamaları ve hızlı kilo alıp vermekten kaçınmaları gelişebilecek çatlakları önlemeye yardımcı oluyor.
