combo yapmak

  • Konuyu başlatan Aldebaran
  • Başlangıç tarihi
A

Aldebaran

bilgisayar dövüş oyunlarında ardışık ve kesintisiz tuş hamleleriyle maksimum hasar vermeye çalışmak anlamına gelse de, mecazen kontrolsüz hızla hamle yapmak, reflekslere fazla güvenmek ve bu sırada stratejik derinliği kaybetmek anlamında da kullanılır.

özellikle hızlı düşünen ama yavaş hisseden zihin yapılarında görülür. refleks odaklı davranmak, düşünme payını devre dışı bırakır ve böylece hataya açık hale getirir.

bu durum “neura” isimli dövüş oyununda geçen rayna karakteri üzerinden anlatılır:

rayna, oyunun en hızlı karakteridir. refleksleri yüksektir ama strateji kurmaz. rakiplerine aralıksız combo yaparak ezici görünse de, her tuşa bastığında kendi hata riskini de arttırır.
bir gün karşısına “lag” adında yavaş ama soğukkanlı bir rakip çıkar. rayna refleksle saldırır, lag sadece blok yapar. rayna ne kadar hızlanırsa, isabetsizlikleri o kadar artar. sonunda sistemi çöker ve lag tek vuruşla oyunu kazanır.

sonuç mu?
“combo kazanmaz; zamanlama kazanır.”

hayatta da, ilişkilerde de refleksle değil zamanlamayla kazanılır. aşırı hız, kontrolü bozar. özgüvenin fazlası, stratejiyi sıfırlar ve genellikle, en çok combo yapan kaybeder. maç bitmeden galibiyet elde ettiğini ilan etmek, zayıflıktandır. lost time 'ın adamını hesaba katmak gerekir. ayrıca, hafızam beni yamultmuyorsa, matrix 'teki kahin teyze kontrolsüz güç, güç değildir diye ultimatomda bulunmuştu oysa film içeriğindeki "temet nosce" ise bizim için bir latin kalıptan çok yaşam stili haline getirdiğimiz biçilmez kaftan.
 

Nobody

Teknik Admin
Katılım
12 Kas 2019
Mesajlar
9,206
Çözümler
3
Tepki puanı
3,388
Puanları
113
Cinsiyet
Erkek
Dövüş oyunlarında olan bir sistem eğer bir hata yaparsan, yukarıda da söylenildiği gibi bütün o uçmalar kaçmalar combolar yaklan olur ve bir anda kendini yerde bulabilirsin.
Mortol kombat 1 de, Kombo başlatma hareketleri var ve eğer bunu yanlış zamanda kullanırsan savunmasız hale geliyorsun ve rakibin bu sefer kombo yapmaya başlıyor.

Yani siz siz olun yukarıda anlatıldığı gibi kombonuza güvenmeyin. Ava giderken avlanma mevzusuna dönmesi an meselesi ve riskli bir harekettir.
 
Katılım
16 Ağu 2022
Mesajlar
8
Tepki puanı
7
Puanları
3
Konum
Ankara
Cinsiyet
Erkek
Hızlı sor, combo yapacam.

Bir de bu vardı.
 

Piraye

Gümüş Üye
Katılım
6 Eyl 2024
Mesajlar
1,986
Çözümler
1
Tepki puanı
442
Puanları
83
Yaş
28
Konum
Hayaller
Cinsiyet
Kadın
Beynim algılayamadı okuduğumu işleri hafifletir tekrar okucam
 
Üst Alt