Cinsel İlişki Esnasında Vajinal Ağrı Sebepleri

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,566
Çözümler
4
Tepki puanı
13,018
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Vajinal ağrılar cinsel ilişki sırasında veya sonrasında çeşitli nedenlerle oluşabiliyor.


Nedenler arasında penetrasyon sırasında sürtünmeye hassasiyet, çeşitli vajinal enfeksiyonlar, alerjiler ve daha önce yaşanmış ve henüz tedavi edilmemiş travma bozuklukları sayılıyor.

1. Vajinal kuruluk, ıslanmada eksiklik
Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında oluşan ağrının yaygın bir nedeni, vajinadaki ıslanma/kayganlık eksikliğidir. Vajinada, hem kendini temizlemek için hem de kişi uyandırıldığında doğal olarak kayganlık oluşur.
Bununla birlikte, menopoz sonrası vajinal kuruluk yaygın olmasına rağmen, düşük östrojen seviyeleri bu tür ağrıların her yaşta ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kayganlaştırılmış prezervatifler ve yağsız kayganlaştırıcılar kullanmak, seks sırasında ve sonrasında ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Uyarılma sorunu
Bazı durumlarda, kişi kendini yeterince havaya girmiş hissetmeyebilir ya da partneriyle seks yapmaya tam olarak hazır olmayabilir.
Partneriniz uyarılmadığında veya hazır olmadığında cinsel ilişkiye girmek; ilişki sırasında ve sonrasında rahatsız edici veya acı verici hale gelebilir.

3. Düşük östrojen
Östrojen seviyeleri, ergenlik, menopoz ve hamilelik gibi bir kişinin yaşamı boyunca önemli ölçüde dalgalı seyreder.
Bu dalgalanmalar, düşük östrojenle sonuçlanabilir ve bu da seks sırasında ağrı, sıcak basması, yorgunluk veya ruh hali değişiklikleri gibi semptomlara neden olabilir.

4. Menopoz
Menopoz, vajinal kuruluğa, vajinal açıklıkta sıkılık hissine ve vajina duvarlarının incelmesine neden olur.

5. Yaralanma, vajinada fiziksel travma
Vajinada önceden meydana gelen yaralanmaların devam etmesi, seksin ağrılı veya rahatsız edici olmasına neden olabilir.
Örneğin iri bir bebek doğurmak vajinayı yırtabilir ve yara dokusunun oluşmasına neden olabilir, bu da cinsel ilişki sırasında ağrının oluşmasına zemin hazırlayabilir.

6. Lateks alerjisi
Kişinin partneri ilişki sırasında lateks içeren prezervatif kullandığında yanma, kaşıntı ve ağrı ortaya çıkıyorsa lateks alerjisi sözkonusu olabilir.
Eğer kişinin lateks alerjisi varsa; poliizopren prezervatifler, iç prezervatifler veya poliüretan prezervatifler gibi lateks prezervatiflere alternatifler kullanması gerekebilir.

7. Cilt rahatsızlıkları
Kontakt dermatit gibi belirli cilt rahatsızlıkları vulva yakınında ciltte çatlamalara veya ülserlere neden olabilir. Bu çatlamalar, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrıya neden olur. Cinsellik sırasında ağrı yaşayan kişinin cildinin reaksiyona girmesini önlemek için bazı tahriş edici maddelerden kaçınması gerekir.
Bu durum belirli cilt bakım ürünlerinden, giysilerden ve hatta bazı kayganlaştırıcı ürünlerden kaçınmayı içerebilir. Kişinin cilt rahatsızlığına bağlı olarak tedavisi sonucunda, cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu ortadan kalkar.

8. Vulvodini
Vulvodini, vulvada ağrıya neden olan bir durumdur. Ağrı vajina girişinde olma eğilimindedir. Bu durumu tedavi etmek için ilaç tedavisi veya ameliyat gerekebilir.

9. Yumurtalık kistleri
Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda büyüyen sıvı dolu keselerdir. Kistler; pelvik ağrı, seks sırasında ağrı ve idrara çıkma zorluğu gibi çeşitli semptomlara neden olabilirler.
Doktorunuz, yumurtalık kistlerinin semptomlarını hafifletmek için ağrı kesiciler veya hormonal doğum kontrolü önerebilir. Kistin önemli ölçüde ağrıya neden olduğu ve gitmeyeceği daha ağır vakalarda ise ameliyat gerekli olabilir.

10. Vajinismus
Vajinismus, vajinal açıklık ile anüs açıklığı arasındaki kasın istemsiz olarak kasılmasına neden olur.
Vajinismus için bazı tedavi seçenekleri şunları içerir:
Fizik tedavi
Biofeedback / biyolojik geri bildirim
Vajinal dilatörler (Dilatör: Kanal genişletici alet)
Bilişsel davranışçı psikoterapi
Gevşeme egzersizleri
İlaç tedavdisi

11. Vajinit
Vajinit, vajinada iltihaplanmaya neden olan bakteri veya mantar enfeksiyonudur. Semptomlar kokulu akıntı, kaşıntı ve ağrı olabilmektedir.
Bakteriyel bir enfeksiyon için, bir doktor muhtemelen antibiyotik yazabilir, ayrıca mantar enfeksiyonu için antifungal ilaç yazabilir.
Çoğu kadın vajinit semptomları göstermez. Bazı durumlarda, yalnızca rutin bir jinekolojik muayene sırasında enfeksiyon kaptıkları anlaşılır.

12. İdrar yolu enfeksiyonları
İdrar yolu enfeksiyonu, anüsten veya deriden gelen bakteriler, üretradan mesaneye veya böbreklere gittiğinde ortaya çıkar.
İdrar yolu enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara benzer semptomlar gösterir. Bu nedenle, bir kişi idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini veya aşağıdaki gibi semptomların olduğunu düşünüyorsa doktoruyla konuşmalıdır:
Sık idrara çıkma
İdrar yaparken ağrı veya yanma
İdrarda kan

13. Mesane iltihabı
Mesane iltihabı veya diğer adıyla interstisyel sistit, tahriş olmuş veya iltihaplı mesane duvarına neden olan kronik bir durumdur.
Bazı yaygın semptomlar arasında mesane veya pelvis çevresinde baskı hissi veya ağrı hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı ve seks sırasında ağrı bulunur.
Tedaviler durumu iyileştirmez, ancak biraz rahatlama sağlayabilir. Bazı seçenekler ilaç, mesane eğitimi ve ameliyatı içerir.

14. Mesane sarkması
Pelvik taban kasları ve dokuları mesaneye destek sağlar. Zamanla veya yaralanma nedeniyle bu destek zayıflayarak mesanenin vajinaya doğru itilmesine neden olabilir.
Bazı insanlar semptomları yaşamayabilirken, bazıları yaygın olanlar vajinada ağrı, sık idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel ilişki sırasında ağrı hisseder.
Tedaviler arasında ameliyat, pelvik tabanı güçlendirmek için tedaviler ve ilaç tedavisi yer alabilir.

15. Klamidya
Klamidya, bazı insanlar için fark edilmeyebilen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardandır. Doktorlar genellikle klamidyayı antibiyotiklerle tedavi eder.

16. Vajinal uçuklar
Herpes, cinsel organlarda açık yaraların gelişmesine neden olan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.
Şu anda herpes için bir tedavi yoktur, ancak ilaçlar bir kişinin yaşadığı enfeksiyon sayısını azaltmaya yardımcı olabilir.

17. Belsoğukluğu

Belsoğukluğu da cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Her zaman semptomlar göstermez, ancak tedavi edilmezse kısırlık gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Belsoğukluğunun bazı yaygın semptomları şunları içerir:
Vajinal akıntıda artış
İdrara çıkma sırasında yanma veya ağrı
Regl dönemleri arasında kanama
Seks sırasında ağrı

Belsoğukluğu tedavisi
Doktorlar belsoğukluğunu ilaçla tedavi edebilir. Bir kişi eğer belsoğukluğu için tedavi görmezse pelvik inflamatuar hastalığı gelişebilir.

İlaca dirençli bel soğukluğu türleri artık daha yaygındır, bu nedenle bu enfeksiyonu tedavi etmek daha da zorlaşmaktadır. Enfeksiyon tedaviye iyi yanıt vermiyorsa veya kişinin semptomları düzelmiyorsa, bir doktora başvurmak gereklidir.

18. Liken skleroz
Liken skleroz, cinsel organların dış bölgelerinde deri iltihabına neden olan nadir görülen kronik bir durumdur. Genellikle ergenlik çağından önce veya menopozdan sonra ortaya çıkar.

Liken skleroz; ağrıya, yanmaya ve kaşıntıya neden olabilir. Yara izini en aza indirmeye yardımcı olmak için genellikle topikal steroidlerin kullanıldığı agresif bir tedavi gerektirir.

Liken sklerozun şu anda bir tedavisi yoktur, bu nedenle tedavi bir kişinin hayatı boyunca devam eder.

19. Endometriozis
Endometriozis, rahmin iç zarına benzer dokunun rahim dışında büyümesinde ortaya çıkar.

Belirtiler:
Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı
Kısırlık
Pelvik bölgede genel ağrı
Sindirim sorunları
Kanama veya lekelenme

Tedavi yöntemleri: Ağrı kesici ilaçlar, hormon tedavisi veya doku büyümeleri gidermek için ameliyat seçeneklerinden oluşabilir.

20. Cinsel istismar kaynaklı travma
Cinsel istismardan kurtulan bir kişi, cinselliği ağrı ile ilişkilendirebilir, bu da cinsel ilişki sırasında vajinal daralmaya ve gerginliği yaşamasına neden olabilir.
Eğer durum böyleyse, bir kişi doktoruyla konuşmak isteyebilir. Doktor kişiyi, pelvik taban kaslarındaki herhangi bir gerginliği gidermesine yardımcı olabilecek bir psikiyatrist veya pelvik taban fizyoterapiste yönlendirebilir.

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Kişi kayganlaştırıcı kullanımıyla veya başka bir tedavi yöntemiyle iyileşmeyen, seks sonrası ağrılı seks veya ağrı yaşamaya devam ediyorsa, en kısa zamanda doktoruyla konuşmalıdır.
Bununla beraber, kaşıntı, yanma veya kötü kokulu akıntı gibi ek semptomlar da yaşanıyorsa mutlaka doktora görünmelidir.
 
  • Sad
Tepkiler: CaT

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
20,554
Çözümler
1
Tepki puanı
2,856
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Sizin suçunuz yok kızlar hepsi partner yüzünden
 
Üst Alt