Chicago'ya Türk Festivali

Fluffy

𝓔𝓰𝓵𝓮𝓷 𝓖𝓾𝔃𝓮𝓵𝓲𝓶
Elmas Üye
Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu festival, Chicago'nun Rosemont bölgesindeki Donald E. Stephens Fuar Merkezi'nde ikinci kez gerçekleştirildi.

Festivalin kurucu komite üyelerinden Halil Demir, etkinliğin kapanışında AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Bu geldiğimiz noktada anlıyorum ki Türk Festivali artık Chicago'nun kültürel bir parçasıdır." dedi.

Türk toplumunun Amerika'da azınlık olarak böylesine kapsamlı ve düzenli bir organizasyona imza atmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Demir, şunları söyledi:

1748307756960.jpeg
"Önce Allah'a şükrediyorum. Küçük bir azınlık olarak Türkler burada böyle güzel, düzenli, disiplinli bir festivali hem Müslümanların hem Amerikalıların daha önce şahit olmadığı şekilde insanlara sunduk. Chicago'ya yeni bir şey getirdik. Türk halkının sesini burada insanlara duyurduk. Türkiye’nin güzelliklerini sunduk, insanlar inşallah güzel ülkemizi ziyaret ederler."

Festival boyunca 200’den fazla stantta Türk el sanatları ve yöresel lezzetleri sergilendi. Ebru, seramik ve hat gibi geleneksel sanat dallarında Türkiye’den gelen sanatçılar atölyeler ve sergiler düzenledi. Ayrıca ABD'de yaşayan Türk toplumu ve Türkiye ile ilgili çeşitli paneller ve söyleşiler gerçekleştirildi.

1748307739534.jpeg

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren fotoğrafların da yer aldığı "Türkiye'nin değerleri" sergisi, üç gün boyunca ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Gelecek yıllarda etkinliğin daha da büyümesini beklediklerini ifade eden Demir, "Önümüzdeki yıl Allah’ın izniyle Amerikalı insanların kitleler halinde geldiğini göreceksiniz. Türk kültürünün güzelliklerinin Chicago halkına daha çok yansıdığını göreceksiniz." dedi.

1748307724568.jpeg

Festivalin diğer ABD şehirlerine de taşınabileceğine işaret eden Demir, "Eminim ki bu büyüyecek ve diğer bölgelere de gidecektir. Halkımızın güzelliklerini yaymak istiyoruz. Arzumuz odur." ifadelerini kullandı

1748307709082.jpeg
Festivalin sanat programının koordinatörlüğünü üstlenen ebru sanatçısı Rümeysa Özerk de AA’ya yaptığı değerlendirmede, üç gün boyunca 1000'e yakın ziyaretçiyi ağırladıklarını söyledi.

1748307696107.jpeg

Özerk, Türk sanat ekibi olarak sekiz sanatçıyla yedi farklı sanat dalında stant açtıklarını belirterek, "Ebru, filografi, ahşap baskı, hat, tabak boyama ve porselen hamurundan taç atölyelerimizin yanı sıra çocuklara özel bir bölüm oluşturduk." diye konuştu.
1748307681913.jpeg

Özellikle ebru ve tezhip sanatlarının büyük ilgi gördüğüne dikkati çeken Özerk, ziyaretçilerin çoğunun Amerikalı olduğunu ancak Türk katılımcıların da yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını aktardı.

1748307668834.jpeg

Özerk, "Bazılarına satış yaptık, kimileriyle atölye çalışmaları gerçekleştirdik." diyerek, sanat yoluyla kurulan bu etkileşimin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

1748307654783.jpeg

Ziyaretçilerden ve katılımcılardan olumlu geri bildirimler alan Türk Festivali’nin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanıyor.

KahKaha

Gümüş Üye
Kadın
Bu festivalin birincisine katılmadım ama bu seneki hakkındaki düşüncelerim maalesef haberdeki kadar olumlu değil.
Türk Bayrağını nerede olursa olsun görmek hep gurur verici. Uzakta olunca duygusal da bir an tabi ki. Festival alanının bir çok yerinde kocaman kocaman bayraklarımız vardı 😍
IMG_9836.jpg
IMG_9857.jpg

Bayraklarımızın çokluğuna rağmen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün neredeyse yokluğu içler acısıydı. Girişe şu iki fotoğrafı koymuşlar. Sanırım onu da ayıp olmasın diye yaptılar. Ve umarım başka yerlerde de fotoğrafları vardır da ben kaçırmışımdır. Boşuna ayıplıyorumdur insanları. Bu konuda haksız çıkmayı çok isterim.
IMG_9838.jpg

KahKaha, fotoğrafı olmasa ne olur? Öğretileri yok muydu? diyebilirsiniz. Bence bugün böyle bir organizasyon yapılabiliyorsa, Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet kabul görüyorsa bunlar hep onun öğretilerinden. Ve bu kadar büyük bir festival için yetersiz.

Türk festivalinden çok, Türk Bayrağı ve Türk adı altında Orta Doğu ve Arap festivali gibiydi. Filistin baş roldeydi. Zakat Foundation adındaki grup, Filistin için yardım toplarken neredeyse cennetten yer satacaktı. Cennete götürecek bilet vaadinde bulunduğunu bizzat duydum ama cennetteki arsayı da sattılar diyemeyeceğim. Stantlarda çalışıp Türk olan birsinin söylediği şu cümleyi paylaşsam daha net anlaşılır. Türkçe konuştuğumuzu duyunca “İki gündür sürekli Arapça ve İngilizce duyduğumuz için Türkçe duyunca çok sevindim” dedi.
Ben de keşkek olduğunu görünce çok sevindim demedim, diyemedim 😁

Keşkek vardı, a dostlar! Pişmiş turşu da olsa memleketimde bir köy düğününe gittiğimi hayal edebilirdim gözlerim kapalı 😂
Çocukları eğlendiren görevliler, mehter takımı, halk oyunları oynayan kızlarımız harikalardı. Semazenler ise öylesine kalabalık/karmaşık bir ortamda bile huşu içinde olabildiler. Hayranlık vericiydi.

The

Bronz Üye
Bu festivalin birincisine katılmadım ama bu seneki hakkındaki düşüncelerim maalesef haberdeki kadar olumlu değil.
Türk Bayrağını nerede olursa olsun görmek hep gurur verici. Uzakta olunca duygusal da bir an tabi ki. Festival alanının bir çok yerinde kocaman kocaman bayraklarımız vardı 😍
IMG_9836.jpg
IMG_9857.jpg

Bayraklarımızın çokluğuna rağmen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün neredeyse yokluğu içler acısıydı. Girişe şu iki fotoğrafı koymuşlar. Sanırım onu da ayıp olmasın diye yaptılar. Ve umarım başka yerlerde de fotoğrafları vardır da ben kaçırmışımdır. Boşuna ayıplıyorumdur insanları. Bu konuda haksız çıkmayı çok isterim.
IMG_9838.jpg

KahKaha, fotoğrafı olmasa ne olur? Öğretileri yok muydu? diyebilirsiniz. Bence bugün böyle bir organizasyon yapılabiliyorsa, Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet kabul görüyorsa bunlar hep onun öğretilerinden. Ve bu kadar büyük bir festival için yetersiz.

Türk festivalinden çok, Türk Bayrağı ve Türk adı altında Orta Doğu ve Arap festivali gibiydi. Filistin baş roldeydi. Zakat Foundation adındaki grup, Filistin için yardım toplarken neredeyse cennetten yer satacaktı. Cennete götürecek bilet vaadinde bulunduğunu bizzat duydum ama cennetteki arsayı da sattılar diyemeyeceğim. Stantlarda çalışıp Türk olan birsinin söylediği şu cümleyi paylaşsam daha net anlaşılır. Türkçe konuştuğumuzu duyunca “İki gündür sürekli Arapça ve İngilizce duyduğumuz için Türkçe duyunca çok sevindim” dedi.
Ben de keşkek olduğunu görünce çok sevindim demedim, diyemedim 😁

Keşkek vardı, a dostlar! Pişmiş turşu da olsa memleketimde bir köy düğününe gittiğimi hayal edebilirdim gözlerim kapalı 😂
Çocukları eğlendiren görevliler, mehter takımı, halk oyunları oynayan kızlarımız harikalardı. Semazenler ise öylesine kalabalık/karmaşık bir ortamda bile huşu içinde olabildiler. Hayranlık vericiydi.

Keşkek mi 😅 vatan sevgisi keşkekten ibaret bak sen 😅
Ya şaka bi yana, sadece 1 hafta uzaklaşınca bile aradım memleketimin yemeklerini biliyorsun dimi😅
Her şeye domuz etini, yağınu eklemişsiniz yaw!
Jelibona bile koyulur mu!
İçim kıyıldı domatesli pizza yemekten, nasıl yaşıyorsunuz siz oralarda.

Bence dön sen, memleket güzeldir 🚬

KahKaha

Gümüş Üye
Kadın
Keşkek mi 😅 vatan sevgisi keşkekten ibaret bak sen 😅
Ya şaka bi yana, sadece 1 hafta uzaklaşınca bile aradım memleketimin yemeklerini biliyorsun dimi😅
Her şeye domuz etini, yağınu eklemişsiniz yaw!
Jelibona bile koyulur mu!
İçim kıyıldı domatesli pizza yemekten, nasıl yaşıyorsunuz siz oralarda.

Bence dön sen, memleket güzeldir 🚬
Silivri’nin soğuk olduğunu sık sık okuyorum. Memlekete dönme hayalleri kurarken iyi olmaz soğuk 🤣
O yüzden biz keşkekten devam edelim 😅
Yapıyor mu sizinkiler? Yapsınlar nolur 🥹

The

Bronz Üye
Silivri’nin soğuk olduğunu sık sık okuyorum. Memlekete dönme hayalleri kurarken iyi olmaz soğuk 🤣
O yüzden biz keşkekten devam edelim 😅
Yapıyor mu sizinkiler? Yapsınlar nolur 🥹

Yakaladıklarını atıyorlar yinede sen bilirsin 😂

Cxx güzelim Türk yemekleri varken civcivmiyiz yaw buğday mı yiyeceğiz?
Keşkekte neymiş 😅

KahKaha

Gümüş Üye
Kadın
Yakaladıklarını atıyorlar yinede sen bilirsin 😂

Cxx güzelim Türk yemekleri varken civcivmiyiz yaw buğday mı yiyeceğiz?
Keşkekte neymiş 😅
Kınım kınım kınadım seni 😅

• Saril
Tepkiler: The
Üst Alt