1) Atatürk, doğru ve iyi anlaşılmalıdır. Onun yolundan uzaklaşılmamalıdır.
2) Dogma fikirler, topluma zorla dayatılmamalıdır.
3) Toplumu ayakta tutmak için nesillerdir gelenekleri ve bilgileri biriktiren bir kesim oluşturulmalıdır.
4) Bir toplumun, toplum olabilmesi için öncelikle bir hafızasının olması gerekir. Bu hafızanın olabilmesi için de toplumda elitler sınıfı ve aristokrasinin olması çok önemlidir.
5) "Ben ustamı geçemem. Ustamı geçtiğimi söylersem ayıp olur!" düsturu terk edilmelidir.
6) Kapitalizmin olması şarttır. Kapitalizmden, daha doğrusu rekabetten vazgeçen ülke çöküşe gider.
7) İşçisini ve çiftçisini de koruyan bir devlet anlayışı olmalıdır.
8) Her şey rasyonel olarak sorgulanmalı, geliştirilen tezler gözlemle kontrol edilmeli ve bunlar reddedildiği zaman hemen yerine daha kapsamlı ve daha yenileri geliştirilmelidir.
9) Hepimiz ailemizi sevdiğimiz gibi vatanımızı da sevmeliyiz.
10) Cehaletten mutlaka kurtulunmalıdır.
Kaynak: A. M. Celâl Şengör, Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor
2) Dogma fikirler, topluma zorla dayatılmamalıdır.
3) Toplumu ayakta tutmak için nesillerdir gelenekleri ve bilgileri biriktiren bir kesim oluşturulmalıdır.
4) Bir toplumun, toplum olabilmesi için öncelikle bir hafızasının olması gerekir. Bu hafızanın olabilmesi için de toplumda elitler sınıfı ve aristokrasinin olması çok önemlidir.
5) "Ben ustamı geçemem. Ustamı geçtiğimi söylersem ayıp olur!" düsturu terk edilmelidir.
6) Kapitalizmin olması şarttır. Kapitalizmden, daha doğrusu rekabetten vazgeçen ülke çöküşe gider.
7) İşçisini ve çiftçisini de koruyan bir devlet anlayışı olmalıdır.
8) Her şey rasyonel olarak sorgulanmalı, geliştirilen tezler gözlemle kontrol edilmeli ve bunlar reddedildiği zaman hemen yerine daha kapsamlı ve daha yenileri geliştirilmelidir.
9) Hepimiz ailemizi sevdiğimiz gibi vatanımızı da sevmeliyiz.
10) Cehaletten mutlaka kurtulunmalıdır.

Kaynak: A. M. Celâl Şengör, Senin Cahilliğin Benim Yaşamımı Etkiliyor