Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Böceklerde uyku durumu ilk olarak, Popular Science tarafından, 2000 yılında meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırmalarla dikkat odağı oldu. İki ayrı araştırma grubu, bazı uyuyan sinekleri korkutmanın uyanık sineklerden daha zor olduğunu keşfettiler.

Bu durum, hamamböceği, peygamberdevesi ve arılar gibi uyuklayan böcekler için de geçerli. Bu böcekler uyurken yerçekimi ile düşer ve artan uyarılma eşiğine sahiptir. Sevimli sayılabilecek bir şekilde hamamböcekleri, uyurken hassas duyu organlarını korumanın bir yolu olarak uyku sırasında antenlerini içeri doğru katlar.

Böceklerin merkezi bir sinir sistemi bulunur ve bu sistem, uyuyan organizmalar için kilit bir özelliktir. Ayrıca böcekler bir uyku ve uyanıklık düzeni ile bir sirkadiyen ritim sergiliyor, ancak bu düzenin yapısı türe bağlı olarak değişiyor.

bocekler-de-uyuyor-mu-9Q6S.jpg

Dahili bir sirkadiyen düzenin varlığı ilk olarak hamamböceği Leucophaea maderae‘de keşfedildi. Bu düzenin hücresel kökenleri, daha sona, araştırmacılar beynin belirli bir bölümünü farklı bir uyku-uyanıklık döngüsüne eğitilmiş farklı bir hamamböceğinden naklederek bir hamamböceğinin sirkadiyen ritmini değiştirebilene kadar takip edildi.

Bal arıları gibi yiyecek arayan türlerin sirkadiyen ritimleri, gündüzleri meşgul olmaları ve geceleri dinlenmeleri eğilimi dikkat çekici. Dinlenme sırasında bal arıları daha az hareket eder, kas tonusu azalır, tepki eşiği yükselir, vücut ısısı düşer. Ve bunlar tıpkı memelilerde ve kuşlarda olduğu gibi uykunun dört temel özelliğini temsil ediyor.

1590577023-433565-image-1590577023.jpg

Meyve sineklerinin, yoksunluğun daha fazla uyku ihtiyacına yol açtığı “uyku geri tepmesi” adı verilen bir özellik sergilediği de biliniyor. Araştırmalar, uykusuz sineklerin, iyi dinlenmiş arkadaşlarına göre daha fazla uyuduklarını buldu.

Uykunun yokluğunu kanıtlamak karmaşık bir iştir, ancak uykunun henüz kanıtlanmadığı böcekler de vardır. Örneğin, kelebeklerin dinlendikleri biliniyor. Ancak Oregon Eyalet Üniversitesi’nde biyolog olan Katy Prudic, National Geographic’e “uyuyup uyumadıklarını bilmiyoruz” diyor.

1200x824.jpg

Bildiğimiz şey, kelebeklerin çok soğuk havalarda hareket etmeyi bırakan birkaç böcekten biri olduğudur ve bu, uykudan farklı olarak uyuşukluk olarak bilinen koruyucu bir durumdur. Böcekler ayrıca kıştan kurtulmanın bir yolu olarak kış uykusuna yatar, bu, uğur böceği türlerinde görülen bir şeydir.

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
sivri sineklerin, yazin biz uyurken uyumadiklarini biliyoruz :/ ama sadece ben mi fark ettim, eskisi kadar sivri sinek yok sanki artik?
İlaçlama yapılıyor yazın çiçeğim

Ama bir tandığımızın köyü var metrekareye trilyon tane sivrisinek düşüyor bir de açlar ki ısırdığı yer fındık gibi şişiyor ya

Daha araçtan inmeden gelen misafirleri ilaçliyorlar onların etleri sertleşmiş artık ısırılmaktan

Pirinç ve kavun yetişen çok sulak bir köy böyle yerlerde aşiri oluyor 😳

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Geçen balığımın uyuduğunu fark ettim. Suda bile uyunuyorsa böcekler de uyuyordur bence :honk:

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Hamamböcekleri yaz kış uykuya yatabilir.

Bandırma da sivrisinekler seni de bol bol öptü mü@AsteriX

AsteriX

DJ
Hamamböcekleri yaz kış uykuya yatabilir.

Bandırma da sivrisinekler seni de bol bol öptü mü@AsteriX
Öpmez mi, onlar yüzünden sineklik olmadan kapı pencere açamıyordum 😁 Edincik'te de kara sinekler boldu

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Öpmez mi, onlar yüzünden sineklik olmadan kapı pencere açamıyordum 😁 Edincik'te de kara sinekler boldu
Sineklikle tanışma sebebim. Hayatım boyunca unutamıyorum o tanışmayı. Kabaran yerlerim yüzünde acile başvurmuştum. Seni hiç sivrisinek issirmadı demişlerdi.

velevki

🎈
Altın Üye
İnşallah hamam böceği fotosu yoktur diyerek girdim başlığa.. hemen cikiyorum.:/

AsteriX

DJ
Sineklikle tanışma sebebim. Hayatım boyunca unutamıyorum o tanışmayı. Kabaran yerlerim yüzünde acile başvurmuştum. Seni hiç sivrisinek issirmadı demişlerdi.
Kimi kan gruplarını daha çok seviyorlar sanırım, beni de sever namıssızlar 😂

Fluffy

Tehlikeliyim Diyorum
Elmas Üye
@Eru seninkiler

• Haha
Tepkiler: Eru
Üst Alt