Biyonik Göz Ne İşe Yarar?

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Minnesota Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, üç boyutlu yazıcı kullanarak yarıküre biçimli bir yüzeyin üzerine ışığı algılayan reseptörler yerleştirdi.

Minnesota Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, üç boyutlu yazıcı kullanarak yarıküre biçimli bir yüzeyin üzerine ışığı algılayan reseptörler yerleştirdi. Böylece görme engellilerin görebilmesine yardımcı olacak biyonik gözlerin geliştirilmesine giden yolda çok önemli bir adım atıldı. Dr. Sung Yung Park ve arkadaşlarının Prof. Dr. Michael C. McAlpine önderliğinde yaptıkları araştırmanın sonuçları Advanced Materials’ta yayımlandı.
Araştırmacılar, bu çalışma için özel olarak bir üç boyutlu yazıcı tasarlamışlar. Üretim sürecindeki başarıya ulaşması için aşılması gereken en önemli zorluk, eğimli bir yüzeyin üzerine elektronik cihazları yazdırabilmek. Bu amaçla, ilk olarak yarıküre biçimli bir cam yüzeyin üzerine gümüş parçacıklar içeren bir mürekkep püskürtülmüş. Yüzeye çarpan mürekkep, eğimli yüzey boyunca aşağıya doğru akmıyor, aksine kuruyana kadar çarptığı noktaya tutunuyor. Daha sonra yarı iletken polimer malzemeler kullanılarak bu mürekkebin üzerine ışığı elektriğe dönüştüren ışık reseptörleri yazdırılıyor. Tüm üretim süreci yaklaşık bir saat sürüyor. Üretilen cihaz %25 verimle ışığı elektriğe dönüştürebiliyor.

University of Minnesota
Araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. McAlpine, üç boyutlu yazıcılarla güvenilir elektronik cihazlar üretebilmek için alınması gereken çok yol olduğunu, ancak elde edilen sonuçların üç boyutlu yazıcılarla üretilen cihazların verimlilik konusunda mikroüretim tesislerinde üretilenlerle rekabet edebileceğini gösterdiğini söylüyor. Üstelik mikroüretim tesislerinde, araştırmacıların bu çalışmasında olduğu gibi, eğimli yüzeyler üzerinde elektronik cihazlar üretilemiyor.
Araştırmacılar bir sonraki hedeflerinin daha çok ışık reseptörü içeren, daha verimli bir cihaz üretmek olduğunu söylüyor. Ayrıca gerçek bir gözün yerine nakledilebilecek yumuşak bir malzeme üzerine ışık reseptörlerinin yazdırılmasına imkân verecek bir yöntem geliştirmek için de çalışmalar yapmayı planlıyorlar.

Bilimgenc

• Beğen
Tepkiler: The

pumpkin🌸

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
görmeye? :honk:

Alice

Altın Üye
Tam sınava gitmelik göz. Casus göz yapılır

Frenk

Altın Üye
umut vaad ediyorsa beyin ile iletişim konusunda ne güzel insanlık için

yoksa ışık reseptörü ile 3d yazıcı sanki çok büyün adım değil gibi

The

Bronz Üye
umut vaad ediyorsa beyin ile iletişim konusunda ne güzel insanlık için

yoksa ışık reseptörü ile 3d yazıcı sanki çok büyün adım değil gibi

Aslında biraz daha farklı hocam
Biyonik kulak gibi.
Onuda beyne monte edip, bir şekilde dış dünyayla iletişim kurmasını sağlıyorlar
Ama hiçbir zaman saf ses/görüntü gibi olmuyor tabii ki
Yinede görme yetisini kaybetmiş insanlar için büyük bir şans

Frenk

Altın Üye
Aslında biraz daha farklı hocam
Biyonik kulak gibi.
Onuda beyne monte edip, bir şekilde dış dünyayla iletişim kurmasını sağlıyorlar
Ama hiçbir zaman saf ses/görüntü gibi olmuyor tabii ki
Yinede görme yetisini kaybetmiş insanlar için büyük bir şans
Çok bilgilimolduğum bir konu değil ama merakımı cezbetti bir incelemek güzel olacak sanki. Teşekkür ederim ön bilgilendirme için

• Saril
Tepkiler: The
Üst Alt