Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,042
Çözümler
4
Tepki puanı
12,731
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Çağdaş armut yetiştiriciliği uygulamaları, yılda bir kez (yaz – Temmuz, Ağustos) armut ağaçlarımızdan en az 100 yaprak toplamamız ve bunları ayrıntılı bir besin analizi için laboratuvara göndermemiz gerektiğinin önemli olduğunu belirtmektedir. Ortalama olarak yaprağın besin eksikliklerini tespit edersek (bazı önemli kimyasal maddeler kabul edilen veya istenilen limitlerin altındadır), o zaman örneğin kalsiyum gübrelemesi yaparak besin eksikliğine müdahale edebiliriz, tabiki bunların hepsini yapmadan önce lisanslı bir tarım uzmanına danışmamız gerekir.


En önemli besinlerin normal seviyeleri bunlardır:

N: 2,3% – 2,7%

P: 0,14% – 0,4%

K: 1,2% – 2,2%

Ca: 1,5% – 2%

Mg: 0,25% – 0,5%

Nitrojen ve Potasyum yaprak büyümesi, çiçeklenme ve meyve tutumu için çok önemlidir, Fosfor ise özellikle bitki gelişiminin erken aşamalarında güçlü bir kök sistemi gelişimi için çok önemlidir. Kalsiyum, Magnezyum, Manganez, Çinko ve Bor da tomurcuk gelişimi, çiçeklenme ve meyvenin çeşitli aşamaları için önemlidir ve her besin eksikliğinin meyve sayısı, kalitesi ve genel ağaç sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır.

Genel bir kural olarak, olgun meyve ile yüklü olan armut ağaçlarının, meyve verme döneminde olmayan genç ağaçlardan daha fazla gübre ihtiyaçları vardır. Profesyonel armut yetiştiricileri genellikle 2 yaşın üzerinde olan ağaçlara gübreleme uygulaması yaparlar. Birçok armut yetiştiricisi tarafından kullanılan yaygın bir gübreleme şeması vardır, bu şemaya göre hektar başına 82 kg N, 63 kg P2O5, 50 kg MgO, 182 kg K2O gübreleme yapılır, tabi bu rakamlar hektar başına 600-800 ağaç olan ve bitki örtüsünün olmadığı bahçeler için geçerlidir. 1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekare olduğunu unutmayın. Bu önerilen gübre miktarları normalde 1 yıl içinde 3-4 farklı uygulama için eşit miktarlara ayrılır. Yaprak analizi sonuçlarına göre bor, çinko ve kalsiyum yaprak gübrelemesi uygulanabilir. Yaprak gübrelemesi bahardan hasada kadar yapılır, ancak kritik dönem çiçeklenmeden 5-7 hafta sonradır. Alternatif olarak, birçok yetiştirici yılda bir kez genç ağaç başına 0,9 – 1,4 kg 12-12-17 + 2MgO ve olgun armut ağacı başına 3 – 5,4 kg 12-12-17 + 2MgO gübrelemesi yapar.

Ancak, bu yukarıda paylaşılanlar genel kalıplardır ve kendi bahçenizin toprağı hakkında araştırma yapmadığınız sürece takip edilmemeleri tavsiye edilmez. Her alan farklıdır ve dolayısıyla farklı ihtiyaçları vardır. Herhangi bir gübreleme yöntemi uygulanmadan önce topraktaki besinlerin ve pH değerinin kontrol edilmesi hayati önem taşır. Ayrıca, tam kapsamlı sulama sistemi ve bitki örtüsünün yonca ve diğer baklagillerden oluşması, sık dikim mesafelerinin olduğu bahçelerde genellikle gübreleme ihtiyacını azaltır, çünkü bitki örtüsünün ürettiği organik maddeler hızla toprakta çözünürler, böylece toprağa önemli besin katkısı sağlarlar(bu konu hakkında lisanslı tarım mühendisine danışın
 

dinamickaygısız

Platin Üye
Katılım
18 Şub 2021
Mesajlar
6,551
Çözümler
1
Tepki puanı
928
Puanları
113
Konum
Türkiye
Cinsiyet
Erkek
Benim fidanlarım minik organik yavaş çözünen gübre kullanıyorum. 3 ay boyunca etkisini koruyor. :honk:
 

Barbara

Alkışlarla Yaşıyorum
Gümüş Üye
Katılım
3 Ocak 2021
Mesajlar
1,790
Tepki puanı
357
Puanları
113
Yaş
27
Konum
Hologramya
Cinsiyet
Kadın
Armut dalda kız balkonda
 
Üst Alt