Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,022
Çözümler
4
Tepki puanı
12,718
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Olgun ağaçların şekillerini korumak, havalandırma ve güneş ışığına erişimini artırmak için kuru, hastalıklı veya kırılmış dalları çıkarmak, hatta ana veya yardımcı dallardan çapraz olarak gelişime yönelenleri de çıkarmak için budama yapılır. Özellikle iyi havalandırma ve güneş alma (ağacın iç kısmını “açarak/temizleyerek”) ağaç sağlığı için hayati önem taşır, çünkü dallar ile dolu olan armut ağaçları zararlılara ve hastalıklara karşı daha hassastır. Bu ağaçların veriminde ve ürün kalitesinde düşüş olur.

Genel bir kural olarak, dikey olarak büyüyen ve açısı 60 dereceden fazla olan her dal çıkarılır. Çünkü bu dallar ağacın değerli besinlerini hızlı bir şekilde büyümek için tüketirler ve meyve vermezler. İkinci bir kural olarak, aşağıya doğru olan dalları da çıkarmamız gerekebilir, çünkü büyük olasılıkla meyve ağırlığı nedeniyle kırılacaklar ve ağaca zarar verecektirler. Üçüncü kural olarak, aynı yıl boyunca ağacın dallarının % 25’inden fazlasını budayarak çıkarmamalıyız. Bir yetiştirme döneminde tek budama uygulaması ile ağacın dallarının üçte birini budayarak çıkarmak yerine, az ve sık budama yapmak daha iyidir. Dördüncü bir kural olarak, dal seyreltme yöntemi (tüm dalın tabanından kesilmesi) dallara tepe kesim uygulaması yapmaktan tercih edilir (dalın sadece bir kısmını budamak).

Armut ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yaprakların gelişim döneminde budama yapmamalıyız (bu duruma obur dallar dahil değildir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
 
Üst Alt